• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.981 121 1
Jako że wątku EN57 od PIKO zawiązała się mini dyskusja na temat "czy w modele producent powinien zamontować lusterka wsteczne", dla równowagi "wrzucam" podobny temat dotyczący modelu od ROBO;)
438109621_419086490871286_6444203109021403124_n.jpg

9734.jpg

EN57-1000 [Koleje Mazowieckie] jako pociąg osob M-8930 'Siedlce-Warszawa Zachodnia'. * 2007-05-19 * Siedlce

Podobnie jak w modelu PIKO wydaje się, że również ROBO niepotrzebnie zamontował w swoim modelu EN57-1000 rzeczone lusterka. Ponadto można dostrzec inny wzór wycieraczek (dwuramienne/łamane zamiast prostych).

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.244 30 1
Szkoda, nie ma wyświetlacza z boku jednostki blisko dachu i z tego co widzę piko i robo zaliczyło wtopę.
Parę dni temu była dyskusja o lusterkach w modelu poparta zdjęciem oryginału wpis kol. am-70 i nie widzę na nim aby oryginał taki wyświetlacz z boku posiadał. Więc retoryczne pytanie - po co robić w modelu coś czego w rzeczywistości nie było ? I jaka to wtopa ze strony Robo ?
Odwróćmy sytuację gdyby model posiadał ten boczny wyświetlacz to było by kilka kolejnych stron dyskusji, że jednak oryginalny skład go nie miał zamontowanego.
Panowie odnoszę wrażenie, że szukacie przysłowiowej "dziury w całym" ;)

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.132 150 7
Ja natomiast mam inne pytanie: czy na wyświetlaczu faktycznie było pokazywane WARSZAWA WS.? Jakoś sobie nie przypominam takiej pisowni na polskiej kolei. O ile pamiętam używało się (i nadal używa) WARSZAWA WSCH. albo ZACH. Dwuliterowego skrótu nie widziałem. Poprawcie mnie Koledzy, jeżeli jestem w błędzie.

Kolejowy jakub

Aktywny użytkownik
Reakcje
112 23 7
Parę dni temu była dyskusja o lusterkach w modelu poparta zdjęciem oryginału wpis kol. am-70 i nie widzę na nim aby oryginał taki wyświetlacz z boku posiadał. Więc retoryczne pytanie - po co robić w modelu coś czego w rzeczywistości nie było ? I jaka to wtopa ze strony Robo ?
Odwróćmy sytuację gdyby model posiadał ten boczny wyświetlacz to było by kilka kolejnych stron dyskusji, że jednak oryginalny skład go nie miał zamontowanego.
Na 1000 numerze był wyświetlacz i w rzeczywistości było, wystarczy poszukać w necie zdjęć, co do lusterek to można zdemontwać, oczywiście posiadam modele robo i sobie je cenię za dobre. Pozdrawiam

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.322 504 30
Na 1000 numerze był wyświetlacz i w rzeczywistości było, wystarczy poszukać w necie zdjęć
A to ja mam szukać dowodów na potwierdzenie tezy kolegi @Kolejowy jakub? Chyba się komuś coś poplątało, jeżeli kolega twierdzi, że był ten wyświetlacz, to powinien wskazać dowód na to (np. podać link do zdjęcia w internecie), a nie oczekiwać, że to ja będę szukać dowodów za zaprzeczenie swojej własnej tezy (choć ja akurat nie mam zdania na ten temat, chodzi o zasadę).

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.268 225 2

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.981 121 1
Przeglądając zdjęcia EN57-1000, zastanawiam się, czy w przypadku tego modelu, nie powinna być pomalowana na zielono imitacja rynienki dachowej:niepewny: Ponadto, wydaje się, że napisy przy drzwiach wejściowych są umieszczone za wysoko.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.981 121 1
wygląda to tak, jakbyś szukał do czego się przyczepić. Nawet jeśli tak nie jest...
Może tak to dla Kolegi wygląda:(
Ale jest wręcz odwrotnie. Wcale nie mam satysfakcji z znajdowania błędów czy niedociągnięć. Raczej mnie to smuci, że firma, która do niedawna na swoich opakowaniach umieszczała naszą flagę, nie jest w stanie opracować a później wykonać model na perfekcyjnym poziomie (mówię tu o oznaczeniach, malowaniu itp).
Jeżeli ja, amator, na podstawie paru ogólnie dostępnych zdjęć, coś zauważam, to profesionaliści, dysponujący na pewno większym materiałem porównawczym, powinni takie rzeczy wychwycić o wiele wcześniej.
I żeby nie było, życzę firmie ROBO sukcesów, opracowywania nowych modeli i... ustrzegania się w kolejnych edycjach błędów (żebym nie miał o czym pisać):)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.322 504 30

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
645 30 7
Może tak to dla Kolegi wygląda:(
Ale jest wręcz odwrotnie. Wcale nie mam satysfakcji z znajdowania błędów czy niedociągnięć. Raczej mnie to smuci, że firma, która do niedawna na swoich opakowaniach umieszczała naszą flagę, nie jest w stanie opracować a później wykonać model na perfekcyjnym poziomie (mówię tu o oznaczeniach, malowaniu itp).
Jeżeli ja, amator, na podstawie paru ogólnie dostępnych zdjęć, coś zauważam, to profesionaliści, dysponujący na pewno większym materiałem porównawczym, powinni takie rzeczy wychwycić o wiele wcześniej.
I żeby nie było, życzę firmie ROBO sukcesów, opracowywania nowych modeli i... ustrzegania się w kolejnych edycjach błędów (żebym nie miał o czym pisać):)
Ale Ty piszesz w styu "WYDAJE MI SIE"