• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.417 137 19
Dziś Robo wrzucił prezentację nowego wagonu 111As - ale ciekawostka stała na półce za Robertem

Zobacz załącznik 1071651

Czyżby miały się pojawić EN57 z gładkim pudem ?
Skąd wniosek, że model miałby mieć gładkie pudło? Przecież POLREGIO eksploatuje również sporo (nie są to pojedyncze egzemplarze) jednostek z ryflowanym poszyciem ścian bocznych w swoich firmowych barwach. Konieczna jest natomiast modyfikacja formy pod kątem odwzorowania imitacji wyświetlaczy z informacją pasażerską na ścianach bocznych oraz większych wyświetlaczy na dachach ścian czołowych. Z innych różnic to jeszcze konieczne są oczywiście obecnie stosowane bliźniacze ślizgacze pantografów. Część jednostek w barwach POLREGIO ma również nowe drzwi, ponadto okna nowego typu, część ma również usunięte rynienki deszczowe (pozostawione jedynie nad drzwiami). Są też jednostki, które około 20 lat temu doczekały się wymiany reflektorów na halogenowe i z takimi jeżdżą do dziś (np. EN57-714). Czasami mają częściowo usunięte ryfle (np. EN57-701). Ciekawe czy wnętrze też będzie odwzorowywało siedzenia nowego typu? Niestety nie przypominam sobie, aby któraś z jednostek serii EN57 w barwach POLREGIO zachowała dermowe siedzenia, co wcale nie znaczy, że takiej nie było. "Góral" EN57-001 ma do dziś darmowe siedzenia, ale ta jednostka nie doczekała się otrzymania firmowych barw przewoźnika.

- źródło: zbiory własne
- autor: Remaj12
- opis: 21 lipca 2022 roku - stacja Toruń Główny - EN57-701 jako pociąg REGIO nr 55261 relacji Toruń Główny - Jabłonowo Pomorskie, oczekuje godziny odjazdu ze stacji początkowej

DSC_9466.2.JPG

Ohoho, w poniedziałek będzie ogłoszona nowa nowość z Piko.
Przecież było wiadomo, że PIKO już nad tym modelem pracuje od dawna ;)

Nie ładnie, mamy popsutą zabawę z typowaniem modeli do katalogu PIKO na 2025
Bardzo dobra wiadomość! Chociaż raz ktoś posłuchał mojej dobrej rady. Brawo dla ROBO za wykorzystanie swojej przewagi (większa elastyczność, więcej wariantów formy)! Wiadomo było, że PIKO nie zrobi modelu w barwach POLREGIO, o czym z resztą informowałem w jednym z tematów dotyczących modeli produkowanych przez firmę ROBO, aby jeśli to możliwe (wymagało to zmian w formie) wyprodukować model w tych barwach. Cieszę się bardzo z tej nieoficjalna zapowiedzi, bo na pewno wielu młodych pasjonatów czeka na model "kibelka" w aktualnych barwach POLREGIO i zapewne nie tylko oni. To jest właśnie przykład mądrego prowadzenie firmy, o którym ostatnio napisałem, a za co zostałem zwyzywany od głupków i nie powiem jeszcze kogo.

Brawo Robert! To właściwa decyzja (y) - działaj tak dalej, a odniesiesz jeszcze większy sukces! Wykorzystuj pola, które odpuszcza konkurencja. Wykorzystuj swoje szanse na gwarantowany sukces.

Ostatnio edytowane:

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
41 5 1
Czy ryfle/brak ryfli są równoznaczne z innym układem instalacji elektrycznej na dachach?
Mam na myśli brak rur instalacyjnych biegnących prawie przez cała długość jednostki rozpoczęło się w momencie zaprzestania stosowania ryflowanego pudła, czy może później?

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.381 36 7

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
835 90 3
Dziś Robo wrzucił prezentację nowego wagonu 111As - ale ciekawostka stała na półce za Robertem

Zobacz załącznik 1071651

Czyżby miały się pojawić EN57 z gładkim pudem ?
A to mało jest ryflowanych EN57 w PR?

Widzę, że są zrobione zewnętrzne tablice SIP!
W tym miejscu warto napisać, że jeśli PIKO nie będzie w stanie wykonać takich tablic, to jednostka w barwach POLREGIO nigdy nie powstanie.
Dodatkowym problemem jest/są przetwornice statyczne, próżniowe toalety, sprężarki śrubowe, nowe wnętrza, aluminiowe drzwi automatyczne wg innego rysunku oraz wózki RL-4780/RL-4781. Wykonanie EN57 POLREGIO pod kątem trafienia z numerem będzie czymś trudnym.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.618 159 0
Apropos ryfli, to widziałem gdzieś zdjęcie EN57 w którym na części wagonu były 3 ryfle a na części 2 ryfle pod oknami. No ale nie wymagajmy takich "cudów" od producentów modeli. Zawsze se można wziąć pilnik czy tam papier ścierny i zeszlifować niepotrzebne ryfle. :) W końcu to forum modelarskie. :)

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Ohoho, w poniedziałek będzie ogłoszona nowa nowość z Piko.
Piko ma opracowanych ok 40 malowan kibla przez znanego Pana w naszym kolejkowym świecie, także będzie puszczało wszystko co lata. Śmieszne są te teorie spiskowe. Ta głupia wojenka nikomu nie służy, tylko dolewa oliwy do ognia. Jak chcą robić producenci modele, dublować się, to niech to robią, lepiej dla nas, mamy wtedy wybór.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.292 122 1
A ja myślę, że model zostanie wydany z takiej formy jaką dysponuje producent. Boczne tablice kierunkowe się namaluje a zresztą będzie jak będzie;) Tym bardziej, że ROBO nie należy do producentów, którzy aż tak bardzo przywiązują wagę do idealnego odwzorowania w modelu pierwowzoru. Czego najlepszym przykładem jest, chociażby, ostatnia edycja cystern 406R.
Trzeba również pamiętać, że to nie my, uczestnicy forum, jesteśmy docelowym adresatem produktów ROBO, tylko "facebookowi" odbiory (tam takich informacji o niezgodnościach się nie znajdzie, malowanie się zgadza - to będą "serduszka", "łapki" ochy i achy).
Podobnie będzie i z PIKO.
Wiadomo było, że PIKO nie zrobi modelu w barwach POLREGIO, o czym z resztą informowałem w jednym z tematów dotyczących modeli produkowanych przez firmę ROBO, aby jeśli to możliwe (wymagało to zmian w formie) wyprodukować model w tych barwach.
Na pewno:niepewny: Pamiętam Kolegi wpis dotyczący wagonów piętrowych (Bohunów):
Od 2014 roku wszystkie wagony, które nie przeszły naprawy głównej (mają oryginalne okna) są wyłączone z eksploatacji.

Niestety w chwili obecnej nie ma możliwości wyprodukowania żadnego z 30 wagonów, które ową naprawę przeszły. Wyprodukowanie takiego modelu wiązałoby się z wykonaniem nowej formy pudła i oszklenia do obecnie istniejącego podwozia, wózków przy pozostawieniu dotychczasowego nie najlepszego wyposażenia wnętrza. Przy obecnie prowadzonej polityce PIKO, która zakłada utrzymywanie jak najlepszej jakości i nie wykonywanie fikcyjnych lub zawierających duże błędy tak zwanych "przemalowanek" (nie dotyczy segmentu HOBBY), nie liczyłbym na ukazanie się takich miniatur, tak jak miało to miejsce w przypadku zamówionych przez Przewozy Regionalne "reklamówek" wagonów w malowaniu interREGIO, które co ciekawe ukazały się wcześniej niż pierwowzory, a obecnie są niemalże niedostępne lub osiągają wysokie kwoty na znanym portalu aukcyjnym. Niestety nie prezentują sobą niczego poza ciekawostką na temat ich ukazania się oraz bycia świadectwem eksploatacji wagonów piętrowych w malowaniu interREGIO, którego ostatni przedstawiciel (26-08 054) stracił owo malowanie w kwietniu zeszłego roku:
PIKO miło ich nie robić bo nie ma odpowiedniej formy. I... Za niecały miesiąc mamy otrzymać takie modele (i to w segmencie EXPERT):)
"Rynek" chce, to będzie to miał:p

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.417 137 19
A ja myślę, że model zostanie wydany z takiej formy jaką dysponuje producent. Boczne tablice kierunkowe się namaluje a zresztą będzie jak będzie;)
Wyświetlacze systemu informacji pasażerskiej w oryginale znajdują się w miejscu, gdzie biegną ryfle. Jeśli producent nie zmienił formy, będzie to zwykła "przemalowanka", w dodatku źle wyglądająca (płaski wyświetlacz "falujący" po powierzchni ryfli), ale mimo wszystko nie podejrzewam firmy ROBO o tak daleko idący kompromis.
PIKO miło ich nie robić bo nie ma odpowiedniej formy. I... Za niecały miesiąc mamy otrzymać takie modele (i to w segmencie EXPERT):)
"Rynek" chce, to będzie to miał:p
Nic się w tej materii nie zmieniło - firma PIKO nie ma formy do wiernego odwzorowania modeli tych wagonów, dlatego też znajdą się w zestawie starowym, który zasadniczo jest z segmentu HOBBY. Niestety umieszczenie dodatkowego wagonu w segmencie EXPERT to po prostu nieporozumienie - oczywiście z tego samego powodu co wagony z zestawu, powinien być oferowany w segmencie HOBBY.
Szukaj dalej, to nie ten numer. Są takie które mają ryfle pod bocznymi oknami kabiny maszynisty.
Dla ułatwienia powiem że jest to jeden z EN57-7xx
Czego mam szukać? Oczywiście, że takie są. Wziąłem pierwszą lepszą fotografię mojego autorstwa zamiast zamieszczać czyjeś zdjęcie z internetu.
No i taką podpowiedź to ja rozumiem:ROFL:pytanie czy to nie aż zbyt dużo:niepewny:
Powtarzam - firma PIKO nie ma formy do wyprodukowania modelu jednostki serii EN57 w malowaniu POLREGIO, a w przypadku modelu z segmentu EXPERT nie zdecydują się na zwykłą "przemalowankę" - zbyt dużo różnic w stosunku do pierwowzoru.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.894 527 30
Koledzy, wydaje mi się, że była gdzieś w tym wątku mowa o poprawie dźwięku w modelach EN57 Robo fabrycznie wyposażonych w dekoder dźwiękowy ESU, ale nie mogę tego znaleźć. Jedyne, co znalazłem, to czyjaś informacja, że po wymianie na głośnik Zimo uzyskał znaczną poprawę. Czy faktycznie wystarczy wymiana głośnika? A jaki jest zamontowany fabrycznie? Swojego modelu jeszcze nie otwierałem. Generalnie dźwięk jest niezły, ale bardzo cichy - czy jest to kwestia samego głośnika, czy może jego umieszczenia? A może jest jeszcze inny problem? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.