• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.446 442 99
Lok. W-wa Ochota, dla ścisłości. Jeżeli mówimy o EN57-648.
Wg mojej wiedzy, to jedyny w ogóle seryjnie wydany EN57 z żółto-niebieskimi drzwiami.
Jedyny bo w zasadzie takie malowanie jeszcze egzystowało w epoce IVc, a z tego co już nie raz tu czytaliśmy PIKO nie przewiduje modeli z rewizjami z przed 1990 roku. Ich (PIKO) pierwszy model i zarazem jak przewiduję odwzorowujący "najstarsze możliwe" malowanie to ten już wydany jako pierwszy z rewizją 25.01.1990 (EN57-925). A wtedy drzwi malowano już w całości na żółto by je bardziej "zaznaczyć" w ścianie wagonów. Duży plus modelu Robo o którym mowa (EN57-648) to wykonanie skrzynek przyłączeniowych kablowych na skrajach dachów członów jednostki. Takie bowiem spotykano wcześniej, jeszcze przed późniejszymi modernizacjami. Jedynie te zmodernizowane już wersje PIKO przewiduje. Moim zdaniem tutaj Robo należy się podziękowanie, że zrobiło jednostkę odmienną od konkurenta w tym aspekcie (taki smaczek). Pomijam dodanie żółtych zaślepek po zlikwidowanych światłach w górnych narożach członów skrajnych. To też na plus. Szkoda tylko, że ich 648 ma dwie trąbki na czole. Powinna być jedna jak na zdjęciu tej jednostki kilka wpisów wcześniej. Ale co ambitniejszy przerobi sobie.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
38 3 0
Dokładnie tak. Wózki od EW58 zamontowano na kilku EN57. Ja takie kible widywałem na SKM 3M.

A wiecie, że w pewnym okresie czasu kible na SKM 3M miały 2 różne pantografy? Jeden ze zwykłym ślizgiem (takim samym jak reszta PKP) a drugi ze ślizgiem podwójnym (takim jak wtedy miały tylko tramwaje, teraz zaś podwójny to standard). Na zwykłym pantografie jeździły po linii 202 (od Rumii do Wejherowa) a na podwójnym na linii 250 (Rumia - Gdańsk Główny). Było więc tak, że w jedną stronę kibel jechał na tylnym do Rumii a od Rumii na przednim, a w drugą stronę podobnie, zmiana patyka na stacji Rumia. :)
Do Rumi, taka kaszubska oboczność. Udało Ci się kiedyś dojechać jakimkolwiek pociągiem do Gdynii?

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Na Hobby 2024, Pan Rober ogłosił, że EN57 PolRegio pojawi się jeszcze w tym roku, przed Świętami.
Taka ciekawostka: wyświetlacze boczne na burtach będą podświetlone "oświetleniem wnętrza", nie będzie miał natomiast oddzielnego podświetlenia.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Wszystkie zapowiadane wcześniej modele EN57są już dostępne w przedsprzedaży na stronie producenta:
PRZEDSPRZEDAŻ

Taka ciekawostka. Modele POLREGIO, będą wyposażone dekodery dźwiękowe Digitools. Czy ktoś ma doświadczenia z tym producentem?

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
277 34 8
Wszystkie zapowiadane wcześniej modele EN57są już dostępne w przedsprzedaży na stronie producenta:
PRZEDSPRZEDAŻ

Taka ciekawostka. Modele POLREGIO, będą wyposażone dekodery dźwiękowe Digitools. Czy ktoś ma doświadczenia z tym producentem?
Tak mam mam 2 dekodery. Jeden od początku świruje. Drugi się spalił.
Tylko Zimo i Esu.
Nie ma za co.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
Jak sie sprzeda odpowiednia ilość EN57, będzie i EN71. Spokojnie.
A co do Digitools - mam w SN61 i jest bardzo ok. Poza tym jest w sieci wideo z SM42 na Digitools'ie i brzmi jak dla mnie lepiej niż ESU. Taka ciekawostka.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.430 146 0
A co do Digitools - mam w SN61 i jest bardzo ok. Poza tym jest w sieci wideo z SM42 na Digitools'ie i brzmi jak dla mnie lepiej niż ESU. Taka ciekawostka.
Ja też mam Digitools w SN61 MTB. Trudno mi było ustawić CV, tak aby jeździł liniowo (patrz mój wątek o dekoderach), ale się udało. Nie jest to jednak żadna rewelacja, po prostu nie było innego wyboru (bo dźwięki Claytona były tylko na niego dostępne).

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.411 27 1
Ja też od paru już lat używam DigiSound i jestem zadowolony z parametrów jazdy i dźwięku też. Nie mam z nim problemów.
Choć dźwięk czajnika mam wgrany 8bit, to jest niezły. Teraz można wgrać dźwięk 16bit więc będzie zupełnie dobrze.
DS 5-4 21MTC.jpg DS 5-4 21MTC a.jpg

STRONA PRODUCENTA

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.446 442 99
Info od Robo:

IMG_20241105_155342.jpg

Jak piszą w mailu, cytuję:

"model pociągu EN57-990 Przydział Lok. Tarnowskie Góry Stacja docelowa Łódź Kaliska
Data rewizji 9. 4. 86
ZNTK Mińsk Mazowiecki

Model dostępny będzie w dwóch wersjach:
Analogowe z oświetleniem wnętrza
Cyfrowej z dekoderem dźwięku i oświetleniem wnętrza".

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.922 121 1
W uzupełnieniu:
ROBO 400330 - PKP EN57-990

1708.jpg

Model tego pociągu powstał na bazie wspomnień Tadeusza Myśliwca, który często nim podróżował w dzieciństwie. Pociąg, o godzinie 4 rano odjeżdżał z Tarnowskich Gór. Jechał przez Herby, Zduńską Wolę, po czym około 8.20 docierał do stacji Łódź Kaliska, by następnie o 8.46 wracać Śląsk.