• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Nie, nie są, UMWD - żółty zawsze jest na czole, KD - czołą są zawsze białe, inny jest również układ fal na bokach jednostki, UMWD - drzwi białe, KD - drzwi czarne. Poniżej przykład na 1937.

UMWD:
https://flic.kr/p/v8tDW8 KD:
https://flic.kr/p/24erubM
Przecież te zdjęcia dzieli chyba ponad 10 lat jeżeli nie 15 lat. To ostatnie to jest najnowsze malowanie z dużymi cyframi klas w ramce, czego ponad 10 lat temu nie było. Więc jaka jest prawda? Nie można mieszać czegoś obecnego do tego sprzed 10-15 lat.

alienik

Użytkownik
NAMR
Reakcje
81 0 0
Przecież te zdjęcia dzieli chyba ponad 10 lat jeżeli nie 15 lat. To ostatnie to jest najnowsze malowanie z dużymi cyframi klas w ramce, czego ponad 10 lat temu nie było. Więc jaka jest prawda? Nie można mieszać czegoś obecnego do tego sprzed 10-15 lat.
No raczej ciężko, żeby jedna jednostka nosiła naraz 2 malowania...
Prawda jest taka, że na początku 1937, tak jak inne zmodernizowane EN57 nosiła barwy UMWD, a przy kolejnym P4 zmieniono schemat na własny KD który (z wyjątkiem czarnych drzwi, które doszły trochę później) powstał przy okazji zakupu ich pierwszych Impulsów. Starsze nabytki KD przemalowywano przy okazji napraw, bo wycofywanie jednostki tylko po to, żeby ją przemalować, nie miało sensu.

alienik

Użytkownik
NAMR
Reakcje
81 0 0
A tu moje zdjęcia z 2009 i 2012 roku, gdzie nie było tych dużych ramek z numerem klasy. Nawet Impulsy jak dotarły na Dolny Śląsk nie miały w 2013 roku takich wielkich napisów.
Zgadza się, wcześniejsza dyskusja była o barwach i o nich pisałem. Oznaczenia i emblematy to osobna historia, bo jak pooglądasz zdjęcia na przestrzeni lat, to faktycznie ich koncepcje zmieniały się wielokrotnie. Ramki informacyjne na drzwiach o których wspomniałeś to raz (podejrzewam, że ich wygląd musiały doprecyzować jakieś przepisy, bo na pojazdach PR też informacje w formie ramek pojawiły się mniej więcej w tym samym okresie, co w KD) , ale zmieniały się też umiejscowienie i wielkość emblematów KD, oznaczeń wojewódzkich, no i oznaczeń serii pojazdu.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
KD powstało w 2008 roku. Do 2011 roku malowanie KD już się w miarę ukształtowało. I teraz pytanie, po co UMWD miałby wymyślać nowy schemat malowania dla jednostek których naprawę zasponsorował. No rozumiem, że nie mogli na nich umieścić logo swojego przewoźnika, ale po co mieli bawić się w jakieś zmiany malowania ?

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.917 111 11
Zakładam że na chłopski rozum, nic nie powinni zmieniać (i pewnie oprócz kosmetycznych zmian raczej niewiele się zmieniło) Aczkolwiek to nie zawsze jest regułą, jakże każdorazowo nowy prezes spolki np PR musiał "obsikac" swój teren i stąd też mieliśmy tygrysie potworki, zmiany nazw itp. Zawsze tak łatwiej niż uzdrowić spółkę

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Pierwsze zdjęcie jest z 2015 roku a drugie z 2019 roku. Jak nic jest to różnica 10 a nawet 15 lat. A wystarczyło kliknąć w zdjęcia, zamiast pisać dyrdymaly.
Widzę, że ktoś jest bojowniczy i nie wiem co chce przez taki wpis osiągnąć. Może i 5 lat dzieli, ale i może 15. Skoro w 2009 było już malowanie KD (nie wiem kiedy weszło) a w 2019 było nowe to jest 10 lat różnicy. I wiele się nie pomyliłem. Więc jakie dyrdymały! Wystarczy, że jak ktoś coś podaje mógł dopisać daty, bo nawet jak zapadła decyzja o zmianie to będzie okres nawet 15 dni pomiędzy nowym a starym. I tyle.

parvuselephantus

Aktywny użytkownik
Reakcje
153 14 1
Patrzę na ten wątek i mam w głowie większy mętlik, aniżeli bym go nie czytał. Wytłumaczy ktoś, proszę, ćwierćinteligentowi - widziałem dyskusję, że en71 to en57 z dodatkowym wagonem. Powyżej widzę zdjęcia z 4ma wagonami en57. Czy dobrze rozumiem, że w EZT oznaczenie dotyczy wszystkich wagonów? Czyli jeśli weźmiemy dwa składy en57-XXX (np. z gładkimi burtami) i en71-YYYY (falisty) i pomieszamy wagony, to możemy mieć np. 4wagonowy en57 z 3ma falistymi burtami i en71 z 3ma wagonami łącznie w tym 2ma gładkimi wagonami? Od czego zależy nazwa całego EZT? Gdybyśmy tak wzięli skład en57-123 i podmieniali po kolei (bo remont, awaria, kolizja etc) wagony z en57-789, to możemy (teoretycznie) ostatecznie otrzymać skład en57-123, który miałby wyłącznie wagony oryginalnego en57-789?

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.460 148 0
Jak ma 3 wagony to musi być EN57 a jak 4 wagony to EN71. Pierwsze 20 sztuk EN71 zostało zbudowanych na trasę Kraków-Zakopane od razu jako 4 wagonowe zespoły. Pozostałe EN71 były składane z członów EN57. Czyli np. z jednego EN57 wzięto ra+s, z drugiego np. s+rb i powstał ra+sa+sb+rb. Albo z jednego EN57 wzięto ra+s+rb, z drugiego tylko s i powstał inny ra+sa+sb+rb. Stąd składaki mogą mieć wszystkie człony gładkie, wszystkie ryflowane lub mieszankę, a oryginalne 20 szt. było w całości ryflowane.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Nie mylmy zespołu trakcyjnego (w tym przypadku EZT) ze składem pociągu.

Można zestawić skład pociągu z 1 lub więcej EZT.

Jeżeli zamienimy człony EZT, to tworzymy nowy EZT. Takie rzeczy działy się, gdy niektóre człony uległy zniszczeniu.

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.268 225 2
No cóż, co niektórzy piszą o cudzych wypowiedziach, że są to dyrdymały a nie mając argumentów reagują na wypowiedź że jest nudna. Cóż, dziecinada i tyle.
en1.jpg
en2.jpg

To jakie są daty wykonania tych zdjęć? Dla ułatwienia zaznaczyłem je czerwonymi strzałkami.

Skoro w 2009 było już malowanie KD (nie wiem kiedy weszło)
Malowanie w barwach dolnego śląska powstało nawet wcześniej bo 2004 roku.
http://rail.phototrans.eu/14,6617,0,Kolzam_212M_SA109_003.html
A na EN57 najstarsze zdjęcie jakie znalazłem to z 2011
http://rail.phototrans.eu/14,55497,0,PaFaWag_5B_6B_EN57_920.html

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
807 89 3
Czy Robo ma opracowane wózki 5Bk/6Bk?
Pytam, ponieważ 1056 w tej rewizji jeździ na "nieswoich" wózkach z "wyższego" numeru. Oryginalnie miała oczywiście 5B/6B, ale nie w tym przypadku.