A może Ci, którzy krytykują Kolegę
@JRobert za 'onieśmielenie się' pokazania tajemnic EN57 od Robo w bardzo szczegółowym 'unboxingu' zastanowią się chociaż przez chwilę, jak dobrą robotę robi nasz Kolega? Ile to trudu i czasu wymaga? Czy Ci, którzy tak krytykują, zrobili chociaż jeden podobny 'unboxing'? Jakby nie było jest to bezcenne (i darmowe) źródło informacji, gdzie jest obraz i dźwięk i każdy może sam model ocenić czy warto model kupić czy nie. Owszem, Robert popełnia błędy rzeczowe czy językowe, ale Jego materiały są bardzo cenne (przynajmniej w moim przekonaniu) i jest obiektywny, nie faworyzuje konkretnego producenta.
Przechodząc do problemu występującego u Kolegi Roberta, to nie same łuki o małym promieniu są jego powodem, a nadmierne nachylenia podłużne torów. Kiedyś to liczyłem i w jednym z filmów chyba nawet podawał, że ma do nawet 12% miejscami, a średnio jak pamiętam pomiędzy 8-9% pochylenia! Takie pochylenia nawet na torcie są niedopuszczalne i zazwyczaj się nie przekracza 5%. Do tego dodać brak łuków pionowych (wklęsłych i wypukłych) i katastrofa gotowa.
Także nie obarczałbym modelu Robo w tym przypadku, a ekstremalną makietę Roberta. Można mieć nadzieję, że na 'przeciętnych' tortach, z umiarkowanym pochyleniem, model pojedzie bez problemów.
I wreszcie nie wiem czy było to tutaj poruszane, ale zdziwiła mnie mała waga wagonu silnikowego, 248g ROBO vs. do 432 g PIKO. I do tego jeszcze w ROBO wagon silnikowy nie posiada gumek. Oczywiście podzielam pogląd o słabej jakości odbierakach, że niepotrzebnie pomalowano na czerwono górną część ślizgacza, tablica kierunkowa jakby była naklejona na szybę, czy oczywiście sławetne przewody tak psujące wygląd środka. Do tego trzeba dodać słabe dźwięki (zwłaszcza trąbka - dziwny dźwięk jak dla mnie), rozruch lepszy niż w Piko, ale wciąż ton za wysoki przy najmniejszych prędkościach. Liczę na to, że przyszłe wypusty będą miały te choroby wieku dziecięcego wyeliminowane. Mogę się tylko cieszyć, że pierwszymi modelami - królikami doświadczalnymi - nie były modele z VI epoki
.