• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.264 21 0
@mjasinsk Może tego spróbujesz. Łatwo można nożykiem podocinać pożądane kształty. (do nabycia w sklepach wędkarskich)
Zdecydowanie sugeruję umieszczenie dociążenia na podłodze, nisko, lub gdzie się da, ale na dole...
Im wyżej, tym mniej stabilnie. Może się wywrócą na zakręcie, może nie, ale bujać się będą bardziej...
Zobacz załącznik 996073 Zobacz załącznik 996074
A tak wygląda dociążanie tymi paskami Res'a. Ołów jest dość plastyczny i można go w miarę dowolnie formować, wystarczy młotek i kowadło, tak zrobiłem ciężarek w środkowej części podwozia zamiast fabrycznego pręta (leży obok), polecam.
W EN57 można upychać nawet pod fotelami.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.982 121 1
Jeszcze zwracam Kolegom uwagę, że mój pomysł z dociążaniem nie wziął się z powietrza. Modele ROBO i PIKO zostały zważone i wykazały znaczną różnicę szczególnie widoczną na członach Ra i Rb na korzyść PIKO. Założyłem , że ROBO jakościowo nie poskąpił na takim elemencie jak silnik i skoro PIKO swobodnie funkcjonuje z większą wagą i zapewne ma też przewidziany zapas mocy to dla ROBO nie powinno być to problemem. Podkreślam, zrobiłem pewne założenie bo przecież nie znam szczegółów technicznych obu napędów. Generalnie chyba na tym polega modelarstwo. Poprawki, eksperymenty, kombinacje i oby tylko kupa radości była.
Doceniając Kolegi "eksperymenty" dotyczące poprawy właściwości jezdnych modelu(y), może warto spytać Kolegę @robo, dlaczego zastosował takie a nie inne obciążenie w swoim modelu:niepewny: Chyba był jakis konstrukcyjny powód takiego jego wykonania (może zastosowany silnik nie jest w stanie sprostać większej wadze modelu).
Bo tak swoją drogą, trochę jest to żenujące aby nowy i do tego drogi model poprawiać ciężarkami do wyważania kół:(

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.165 216 0
Już gdzieś o tym pisałem.
Gdzie za bardzo nie mam miejsca na ciężarki to stosuję "grawitację w płynie". Wsypujesz drobniutkie kuleczki ołowiane do pustych przestrzeni i zalewasz klejem, może być CA.
Zdjęcie poglądowe z Internetu, tutaj w podwozie od dołu, można od góry, w każdą wolną kieszonkę można wsypać.
6ed8fad46dc865281625b1c17eb7d556_749x500.jpg

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Może, żeby przeciąć dyskusję o fizyce i grawitacji film z przejazdów odpowiednio 30/60/100 procent mocy. Wszystkie miejsca kontrowersyjne przeszedł bez problemów
Jeżeli nie w temacie to sorry, ale ja muszę tak dociążyć bipę, bo szlag mnie trafiał jak się wykolejała na rozjazdach krzyżowych. Chciałem dorobić takie małe płytki z otworami pasujące do wózków, o ile da się kupić ołów w takich cienkich "plastrach" jak zwykła blacha 2 mm.

Reakcje
38 3 0
Jeżeli nie w temacie to sorry, ale ja muszę tak dociążyć bipę, bo szlag mnie trafiał jak się wykolejała na rozjazdach krzyżowych. Chciałem dorobić takie małe płytki z otworami pasujące do wózków, o ile da się kupić ołów w takich cienkich "plastrach" jak zwykła blacha 2 mm.
Każdy sklep wędkarski, ale spiesz się bo dzięki UE niedługo będzie łatwiej kupić gram kokainy niż gram ołowiu. Zostaje jeszcze wolfram lub zubożony uran ale to kosztowne.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Każdy sklep wędkarski, ale spiesz się bo dzięki UE niedługo będzie łatwiej kupić gram kokainy niż gram ołowiu. Zostaje jeszcze wolfram lub zubożony uran ale to kosztowne.
Spośród legalnych materiałów największy ciężar właściwy ma platyna :D Biorąc pod uwagę cenę, chyba jednak pozostałbym przy cynku (jeśli nie ołów).

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
699 9 1
Na Allegro jest tego sporo, cienkie paski o rożnej szerokości. Można ciąć nożyczkami biurowymi, można tez lutowac w dowolne kształty akurat pasujące do dostępnych przestrzeni.

KrzysztofH0

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, mój model od robo nie przejedzie łuków roco R2. Wypadają wózki wewnętrzne członów ra i rb. Tory nowe na podkładzie gumowym z zestawu startowego kupionego na centralkę z21, ułożone na stole. Po moim torcie też nie przejedzie jednego ostrego łuku. Zaobserwowana przyczyna wypadania wózków -zachodzenie na siebie pudeł członów skrajnych na sterowniczy, zbyt mały odstęp pomiędzy wagonami lub ? Miał ktoś taki problem ?
Kolega z Krakowa ma podobny problem