• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Tyku tyku wzruszające. aleeeeee dałbym sobie co nieco uciąć, ze tyku tyku nakładało się przy ruszaniu na dźwięk silnika i po chwili cichło
Tyku tyku jest też uruchamiane losowo w stojącym pojeździe, o ile masz włączony dźwięk główny.

To jest trudne do zmierzenia i opisania, ale ten model świetnie oddaje ducha Jednostki. Takiej, jaką pamiętam z epoki.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
Na torach Piko i ze starymi zestawami kół w wagonach niekiedy tak mi się działo.
Na rozjazdach mi wypadały przez zbyt ściśnięte lub rozsuniete koła na osi. Obręcze koł zawadzały o wewnętrzne odboje.
Po regulaci kół na osi, lub wymianie zestawów kołowych na nowe problem znikł.
Sprawdź czy wszystkie koła na osiach mają taki sam rozstaw. Może obręcze są też jakieś wadliwe...?
Zmierz w tym miejscu ze strzałką rozstaw szyn i sprawdź odboje. Wygląda niby dobrze, ale kto wie...? Mała ingerencja może czasem pomóc.
Nawet najgłupsze pomysły mogą okazać się trafne. :)
Będę się bawił. Wiele wyjaśni jazda po innych torach. Zobaczymy

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.475 443 99
Może ktoś ma jakiś pomysł?
Wprowadzić ograniczenie prędkości doświadczalnie... tzn. stopniowo zwiększać i sprawdzić przy której zacznie wypadać. Graniczna nie powinna być w tym miejscu przekraczana. Jeśli mimo to też będzie wypadać, to nie wiem.... wtedy pozostaje zacytować klasyka "...tory były złe"...

Na filmie udostępnionym przez ROBO widać, że model ten dobrze sobie radzi nawet z dość ciasnymi łukami. Skąd więc u kolegi takie problemy? Może gniazdo haczy o kierownice rozjazdu lub szynę skrzydełkową, które to elementy widoczne są na zdjęciu kolegi ... i są w łuku.

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
"Tyku tyku" to sprężarka, która w realu też włącza się od czasu do czasu i nie pracuje cały czas bez przerwy.
Tak, to wiemy :) W realu (lata 70/80) kojarzę to jako dominujący dźwięk Jednostki stojącej na peronie. Wręcz "wizytówka" tego EZT. Warto podgłośnić. Taki, jak w projekcie Kolegi @Asan jest wg mnie właściwy dla epoki.

robo

Znany użytkownik
Reakcje
641 11 6
Zlokalizowałem miejsce problemu z jazdą ale niestety przyczyny nie znam. Jeżeli wyskakuje to zawsze segment pchany od strony złącza i w zasadzie wyłącznie w tym miejscu. Jak widać na zdjęciu zwrotnica nie jest uszkodzona , wygięta, tor z nią połączony wchodzi pod odpowiednim kątem a łuk jest łagodny. Może ktoś ma jakiś pomysł? Zobacz załącznik 991980

U nas modele jeździły po zwrotnicach (tak jak widać w filmie) po 2h i nic się nie działo.
Tory typu R2 Trix spokojnie pokonują.

Podczas giełdy w Sosnowcu też będą jeździły. Zapraszamy serdecznie do naszego punktu na prezentacje.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
...albo dołka. Wcale bym się nie zdziwił.
No dobra. Może komuś to pomoże. Mam rozwiązanie , przynajmniej tak mi się wydaje. Połowiczne niestety ale progres jest chociaż mam watpliwość czy tak to powinno wyglądać. Odpowiadając na Twoje pytanie Tak, tory mam hiper równe niestety nawet zbyt równe jak na makietę, któa trochę gdzies tam ociera sie o realizm :) Zresztą robiąc na Geoline trudno cos zmajstrować, chyba że celowo.
Dzisiaj chciałem Wam już w lekkiej desperacji nakręcić filmik, że CIągnięty przez SU45 trzyczłony BIPY jadą po tej trasie na full prędkości czyli tak jak nigdy nie jeżdżę, a jak wiemy BIPa to nie jest zwierzę lubiące ciasne makiety. No i kiedy tak nakręciłem ten filmik to spojrzałem na czwarty człon BIPy ,który stoi na szafce i zdjałem z niej koła. Przłożyłem do kontrowersyjnego członu i mimo, że w tym miejscu nie przechodzi cichutko i super równiutko to właśnie pisząc te słowa Kibelek robi 30 okrążenie bez wypadnięcia z torów. Nie tylko w tym miejscu ale w żadnym innym a jeszcze 2 takie były gdzie wypadał ale rzadziej. No i teraz pytanie co? Skąd wziać osie z kołami do BIPy? Co z wagonem napędowym. No i dlaczego jest tak jak jest? Przy okazji wymiany zerknałem na koła oryginalne i zdjąłem z kilku innych wagonów. Okazuje sie, ze te od Rivarossi są najbardzie podobne ale ciut ciut maja większy luz po założeniu. Wszytskie inne są zupełenie nie pasujące a od Ygreków PIKO w ogóle nie pasują. Nie mam pojęcia co robić. Zdobyć8 zestwów od Rivarossi? Ale jak? Jak już zdobęde mieć 8 osi rivarossi a 4 robo w wagonie naędowym? Amoże inne koła. Od Ygreków ROBO niestety też niepasują bo maja zbyt duży luz. A kibelek jeździ. Baaaaaa przejechał dwa okrązenia na pełnej prędkosci. Wczoraj nawet do 3/4 nie dotarłem. Jeszcze w eekend puszczę to na innych torach bo mam co prawda geoline po za makietą ale na nieszczescie same proste :) a przydałaby się też zwrotnica.

EDIT: po 60 okrążeniach dam mu ostygnąć. Nie wykoleił się. To ja prosż eo poradę bo nie wiem co dalej?

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.423 27 1
@mjasinsk No widzisz - jednak chyba koła...(y) A jak pracują same zestawy kołowe w problematycznym miejscu na rozjeździe.
Wyjmij z wózków i przymierz jak się przemieszczają w tym miejscu same koła Robo i od Bipy.
Popchnij ręką i zobacz jak się toczą, czy nie zaczepiają o coś.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
Mam jeszcze jedno pytanie. Wczoraj przez te jazdy nie zauważyłem ale światło w kabinie maszynisty świeci mi się cały czas, po ustawieniu modelu na torze (oczywiście wersja DCC) bez względu na włączenie F0. Czy to prawidłowe? Według mnie nie. Jak to wygląda u Was?

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
238 82 0
Tak porównujecie... a nie wydaje się wam, że ramy okienne w Robo są większe niż w Piko?
Coś odwrotnego niż w wagonach. W Robo jest imitacja, zaś w Piko okna są z dwóch elementów, jak w oryginale, ale wydają się być przewymiarowane.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.980 121 1
Ostatnio edytowane:

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.717 62 3
Mam jeszcze jedno pytanie. Wczoraj przez te jazdy nie zauważyłem ale światło w kabinie maszynisty świeci mi się cały czas, po ustawieniu modelu na torze (oczywiście wersja DCC) bez względu na włączenie F0. Czy to prawidłowe? Według mnie nie. Jak to wygląda u Was?
To normalne, należy zwrócić uwagę na opis funkcji. Klawisz F8 - wyłączanie oświetlenia kabiny maszynisty.
Oczywiście z poziomu programatora esu jest to do zrobienia w 59 sekund, ale Robo mi powiedział "zostaw tak, to model inny niż inne, a dla czego nie może się wyłączać". Poza tym od razu widać w którą stronę pojedzie zaraz model.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
To normalne, należy zwrócić uwagę na opis funkcji. Klawisz F8 - wyłączanie oświetlenia kabiny maszynisty.
[…]Robo mi powiedział "zostaw tak, to model inny niż inne, a dla czego nie może się wyłączać". Poza tym od razu widać w którą stronę pojedzie zaraz model.
Czy na pewno ta funkcja działa niezależnie od oświetlenia tablicy kierunku? Wczoraj znowu zgasły mi kabiny w czasie zabawy. Jakaś kombinacja tablicy kierunku i jazdy powoduje, że kabina gaśnie.

A uzasadnienie @robo - szacun ;)

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.268 225 2
Czy na pewno ta funkcja działa niezależnie od oświetlenia tablicy kierunku?
Tak. Ta funkcja jest powiązana z światłami przednimi. Czyli po wciśnięciu F0 oświetlenie kabiny dostosuje się do kierunku jazdy EN57. Oświetlenie kabiny maszynisty z tyłu zapali się też na chwilę przy zmianie rodzaju oświetlenia tylnego. Ma to imitować przejście maszynisty do tylnej kabiny w celu włączenia/wyłączenia oświetlenia.
Przłożyłem do kontrowersyjnego członu i mimo, że w tym miejscu nie przechodzi cichutko i super równiutko to właśnie pisząc te słowa Kibelek robi 30 okrążenie bez wypadnięcia z torów. Nie tylko w tym miejscu ale w żadnym innym a jeszcze 2 takie były gdzie wypadał ale rzadziej. No i teraz pytanie co? Skąd wziać osie z kołami do BIPy?
To w końcu wypada czy nie wypada z torów? I co dało przyłożenie kół z bipy do kół z EN57?

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Tak. Ta funkcja jest powiązana z światłami przednimi. Czyli po wciśnięciu F0 oświetlenie kabiny dostosuje się do kierunku jazdy EN57. Oświetlenie kabiny maszynisty z tyłu zapali się też na chwilę przy zmianie rodzaju oświetlenia tylnego. Ma to imitować przejście maszynisty do tylnej kabiny w celu włączenia/wyłączenia oświetlenia.
Ma sens tak jak piszesz, ale czy przy cały czas włączonym F0, oświetlenie kabiny (w kierunku jazdy) może samo zgasnąć, bez wyciśnięcia F8? U mnie tak się działo.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11

To w końcu wypada czy nie wypada z torów? I co dało przyłożenie kół z bipy do kół z EN57?
Poeksperymentowałem jeszcze i spróbowałem przełożyc koła od wagonów ROBO i jeździ nawet lepiej jak na rivarossi ale...jest jedno ale..... koła od "igreków" mają minimalnie krótszy trzpień osi i wchodżą zbyt luźno w wózek. Natomiast już na makiecie jazda jest bardzo dobra i tak mogłoby zostać. Skąd ten eksperyment? Otóż po założeniu osi od Rivarossi pudło członu A i B leżało lekko niżej (róznica marginalna ale jednak) od pudła członu napędowego. Koła ROBO prawie zlikwidowały tą różnicę. Muszę napisac do ROBO o komplet kół :) 8 sztuk. Problem jest tylko taki, ze nie rozwiązuje to tematu członu napędowego. I tutaj już tylko walor estetyczny wchodzi w grę.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
Ma sens tak jak piszesz, ale czy przy cały czas włączonym F0, oświetlenie kabiny (w kierunku jazdy) może samo zgasnąć, bez wyciśnięcia F8? U mnie tak się działo.
Póki co nie zaobserwowałem tego zjawiska ale bacznie przyglądam się. Próbowałem zrobic coś z zapowiedzia katowicką ale pogłośnienie i delikatne spowolnienie niewiele pomogło. Przyciemniłem też oświetlenie wnętrza o 40% i dodałem stukot kół do dźwięku jazdy. Więcej zmian nie widzę. Chyba jednak wymienię ten głośnik bo kiedy włączyłem SU45 dzisiaj z ESU i z głośnikiem ESU jednak EN57 niknie w dźwiękach tamtego a tu mam już ponad 150% głośności.