Witam a czy ktoś z Szanownych Użytkowników dokonał pomiaru średnicy okręgu tocznego kół w członach rozrządczych i silnikowych w modelach firm Robo i Piko ? Już wyjaśniam dlaczego się zapytałem, otóż średnice okręgów tocznych w członach rozrządczych i silnikowym, w oryginale posiadają inne średnice tzn. średnica okręgów tocznych w zestawie kołowym tocznym w stanie nowym wynosi 940mm, zastosowanym w ilości 8 sztuk ( 4 zestawy w dwóch dwuosiowych wózkach na człon) w członach Ra i Rb, natomiast średnica okręgu tocznego w zestawie kołowym napędnym w stanie nowym wynosi 1000mm, zastosowanym w członie silnikowym w ilości 4 sztuk (4 zestawy w dwóch dwuosiowych wózkach na człon) ,oczywiście w miarę zużywania i obtaczania powierzchni tocznych ich wymiary w członach Ra/Rb i Rs pozostają nadal różne.
W skali 1/87 średnica okręgu tocznego w członie Rs powinna wynosić około 11,5 mm a w członach Ra/Rb około 11mm.
Powyższy wpis ma charakter informacyjny i nieco humorystyczny ponieważ nikt rozsądny nie będzie kruszył kopii o 0,5mm.
P.S.
Szanowny kolego (jeżeli mogę tak napisać) Daromaro , "sufamiarki" do pomiaru lepiej nie używać, jak już to lepiej pomierzyć coś "suwmiarką" ( w lokalnym żargonie WMD Piaseczno zwaną "syfmiarką").
W skali 1/87 średnica okręgu tocznego w członie Rs powinna wynosić około 11,5 mm a w członach Ra/Rb około 11mm.
Powyższy wpis ma charakter informacyjny i nieco humorystyczny ponieważ nikt rozsądny nie będzie kruszył kopii o 0,5mm.
P.S.
Szanowny kolego (jeżeli mogę tak napisać) Daromaro , "sufamiarki" do pomiaru lepiej nie używać, jak już to lepiej pomierzyć coś "suwmiarką" ( w lokalnym żargonie WMD Piaseczno zwaną "syfmiarką").
Jedna tylko uwaga:
Nie Ra/Rb, Rs, ani inne dowolne kombinacje dużych i małych liter i ukosników....
Tylko ra, rb, s - gdzie s, oznacza wagon silnikowy, dlatego s, a nie Rs, rs itp.
Ponadto, pomimo ze sa to takie same wagony, w danej jednostce i pełnią taką samą funkcję, to nie sa one miedzy sobą dowolnie zamienne, dlatego nie ra/rb, tylko kazdy z osobna, czyli ra, rb , ponieważ każdy wyposażony jest w inne urzadzenia elektryczne i pneumatyczne (ra - spręzarka, rb - szafa z akumulatorami) i szybkościomierz rejestrujący w wagonie ra (czyli kabinie A).
- 5
- 1
- Pokaż wszystkie