• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.465 148 0
Może sprawdźmy jak jest w Piko. :) W Piko wagon ra jest od strony szafy NN w wagonie s. Czyli w Robo powinno być tak samo. Tylko rysunek Robo jest zły, bo "ustrojstwa" na dachu wagonu s powinny być nad szafą NN, a ta ma białe okno, które na rysunku jest w złym miejscu. :)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.478 443 99
1. W modelu Robo możliwe jest podłączenie wagonów odwrotnie, jako że silnikowy ma z obu stron złącza żeńskie (w Piko ma z jednej żeńskie, z drugiej męskie,
W Piko wagon ra jest od strony szafy NN w wagonie s. Czyli w Robo powinno być tak samo. Tylko rysunek Robo jest zły, bo "ustrojstwa" na dachu wagonu s powinny być nad szafą NN, a ta ma białe okno, które na rysunku jest w złym miejscu. :)
Rysunek rysunkiem, ułożenie w pudełku też... ważne by model był prawidłowo wykonany i z uwagi na to co koledzy opisali (możliwość podłączenia członu silnikowego i tak i tak) nie dochodziło do jakichś 'zwarć'. Po prostu trzeba zwrócić uwagę na poprawne względem oryginału ustawienie członu silnikowego już na makiecie względem członów ra i rb...

@alienik ...dzięki za zwrócenie uwagi na to (y) ...jesteście czujni, że - jak to się mówi - mysz się nie prześliźnie :podstepny:

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
W mojej jednostce (Katowice) są krzywo wklejone stopnie. Jak można to odkleić bez uszkodzenia? Lekkie podwarzanie nic nie daje. Czy może lepiej zostawić, miał ktoś tak?
NIe mówię, ze to zadziałą ale z reguły kazde odklejanie rozpoczynam od podgrzania podgrzewarką. W warunkach domowych suszarka z dyfuzorem też bedzie ok. Podgrzewasz zmniejszajac odległość i patrzysz czy pomaga. Jeżlei nie pomaga zostawiasz w spokoju żeby czegoś nie skopać.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
Rysunku na pudełku nie traktowałem jako referencyjnego, bo na moim (887) są po obu stronach człony ra.
Faktycznie, w 648 to samo, są dwa człony ra na rysunku. No to cenna uwaga, że trzeba sprzęgać inaczej, niż w kolejności wyjmowania z pudełka. Przy poprawnym zestawieniu regulator jazdy „do przodu” powoduje jazdę członem ra naprzód.

Pytaliście o jazdę. Wreszcie uruchomiłem swój. Z dekoderem ESU LS5 zaprogramowanym przez @Elvis jeździ cichutko i płynnie, wysoka kultura pracy.

Światła świecą równo, zapalają się dostojnie z opóźnieniem, kolejno każdy reflektor.

Ciekawostka z oświetleniem kabiny. Domyślnie świeci, przycisk służy do wyłączania. Jednak pewna sekwencja włączania i wyłączania oświetlenia (w tym tablicy kierunkowej) powoduje, że oświetlenie kabiny głupieje i przestaje reagować na przycisk. Już myślałem, że uszkodzone (w jednej kabinie działało, w drugiej nie) - ale poprzyciskałem inne funkcje i wróciło :D Kwestia czegoś w mapowaniu dekodera, nie chce mi się drążyć.

Ogólnie bardzo dobre wrażenie odnośnie funkcjonalności modelu. Jazda, dźwięk i oświetlenie sprawia przyjemność.

Gdyby pojawiły się inne egzemplarze z tego samego okresu (marzenie ściętej głowy) byłby świetny model na makietę. Koledzy od żółtych drzwi mają już skład PIKO-Robo, ale w ep. IV jest tylko jeden.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.590 120 86
@PP1970 może warto napisać z tym "problemem" świateł w kabinie do @Elvis Czasami takie błedy wyłapują użytkownicy - nie wszystko da się ogarnąć, szczególnie wtedy kiedy wprowadza się nie przewidziane przez producenta sekwecje. Może będzie "łatka" przy nastepnych dekoderach ;)

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
Tak, jak znowu odtworzę tę sekwencję, to zgłoszę. Póki co chciałem tylko uspokoić ew. użytkowników, gdyby im się też „zepsuło” światło. Oraz, nie wszystkie sekwencje w ogóle mają sens.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
No i model dotarł również do mnie. Jak to w życiu bywa są chwile radości i chwile smutku. Model jest piękny. Naprawdę. Na makiecie wygląda cudownie......ale....mam torcik niezbyt duży i mimo , że ustawiłem go na zewnętrznym okręgu gdzie mam tory R3 i R4 Roco Geoline niestety pierwszy człon regularnie wypada. Mój model ma albo wadę albo po prostu jest dla niego za ciasno. Przyznać trzeba że problem robi jeden wózek od strony złącza. NA wewnętrzny tor nawet ie próbuje wjeżdżać. Co ciekawe po tym samym torze bez problemów jeździ BIPa. Dźwięki są super z jednym ALE. Zapowiedź katowicka ma fatalna jakośc i głośniczek raczej nie ma tu nic do rzeczy. Siedzę i patrzę na niego i sam nie wiem co robić. Chyba w weekend podjadę do Kolegów z Przystanek Sklep i zobaczymy czy to jest coś u mnie czy jednak jest problem. Oni mają ciaśniej niż ja w łukach. Zaraz podrzucę fotki.

EDIT: sprawdziłem na wewnętrznym torze. Niestety nie daje rady w ogóle. Dołączam fotki mojego układu. Bez problemu w łukach mieszczą się wszystkie wagony w tym wspomniana wyżej BIPa

20230801_122220.jpg
20230801_113028.jpg
20230801_121959.jpg
20230801_113121.jpg
20230801_134938.jpg
20230801_135001.jpg

Ostatnio edytowane:

robo

Znany użytkownik
Reakcje
641 11 6
No i model dotarł również do mnie. Jak to w życiu bywa są chwile radości i chwile smutku. Model jest piękny. Naprawdę. Na makiecie wygląda cudownie......ale....mam torcik niezbyt duży i mimo , że ustawiłem go na zewnętrznym okręgu gdzie mam tory R3 i R4 Roco Geoline niestety pierwszy człon regularnie wypada. Mój model ma albo wadę albo po prostu jest dla niego za ciasno. Przyznać trzeba że problem robi jeden wózek od strony złącza. NA wewnętrzny tor nawet ie próbuje wjeżdżać. Co ciekawe po tym samym torze bez problemów jeździ BIPa. Dźwięki są super z jednym ALE. Zapowiedź katowicka ma fatalna jakośc i głośniczek raczej nie ma tu nic do rzeczy. Siedzę i patrzę na niego i sam nie wiem co robić. Chyba w weekend podjadę do Kolegów z Przystanek Sklep i zobaczymy czy to jest coś u mnie czy jednak jest problem. Oni mają ciaśniej niż ja w łukach. Zaraz podrzucę fotki. Zobacz załącznik 991824 Zobacz załącznik 991825 Zobacz załącznik 991826
jakby co to -> kontakt@robo.eu.com

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
Tu macie filmik z przejazdów. Póki co tylko z ręki więc jakość taka sobie. Udało mi się po odwróceniu modelu oraz zamianie kół w miarę opanować sytuację tym niemniej mogę jeździć po najbardziej zewnętrznym torze wyłącznie. Musicie mieć to na uwadze. Nie sądzę, ze to tylko mój egzemplarz.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
na zewnętrznym okręgu gdzie mam tory R3 i R4 Roco Geoline niestety pierwszy człon regularnie wypada
Ujeżdżam swój EN57-648 na łukach Roco Line R3 i zwrotnicach WL15/WR15. Raz wykoleił się wózek pierwszego członu od strony sprzęgu. Poza tym jeździ ok.

Podejrzewam, że przewody wychodzące ze sprzęgu (i widoczne w kabinie) nie mają dość swobody ruchu. Pokombinuj w tych okolicach, poruszaj sprzęgiem i zaobserwuj, czy jest opór. U mnie zawsze trzeba było postarać się z modelami, gdzie były sprzęgi przewodzące - a tu jest rekordowa liczba przewodów, więc jest trudniej.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
Proszę bardzo część druga dla fanów 16/9 :)

No i moje podsumowanie pierwszych kilku godzin z modelem.

1. Wygląd - absolutnie fanastyczny. Nie przez przypadek zamówiłem "katowicką". Wróciło mnóstwo fajnych wspomnień. nie, nie związanych z "kibelkiem" ale "kibelek" zawsze był w tle. Spojrzałem na niego na makiecie i chyba właśnie o to chodzi w modelarstwie, powiedziałem sam do siebie to jest to.
2. Jazda - uwagi z wpisu wyżej. Na ciasnych łukach będa problemy. Model cichy. Na moim filmie przejazd wydaje się głośny ale to efekt mojej podsypki na torach. Generalnie pojady u mnie trochę hałasują. Przejazd płynny....ale na cześć przybycia EN57 przeczyściłem tory :)
3. Technikalia i co mnie osobiście nie pasuje:

a. ruszanie i hamowanie - bardzo dobrze
b. przyspieszanie - bardzo dobrze
c. oświetlenie wnętrza minimalnie zbyt jasne (dla mnie)
d. oświetlenie kabiny maszynisty dla mnie niezrozumiała odwrócona funkcjonalność (wcisnięcie wyłącza swiatło)
e. Dźwięk "podkładów" - super że 4 opcje ale całkowicie niesłyszalny podczas jazdy mimo podkręcenia głośności
f. Dźwięk silnika zbyt cichy - zobaczymy czy zmiana głośnika pomoże
g. Zapowiedź katowicka (niestety) fatalna jakość, pogłasnianie nie ma sensu
h. Tyku tyku wzruszające. aleeeeee dałbym sobie co nieco uciąć, ze tyku tyku nakładało się przy ruszaniu na dźwięk silnika i po chwili cichło
i. dźwięk zamykania drzwi - cudowny

Gratulacje ROBO, to jeden z fajniejszych dni mojej modelarskiej przygody.

P.S. Kabelki oczywiście psują ogólne wrażenie. Zdecydowanie użycie taśmy plus"wbicie" się od góry w listwę w kolejnych modelach do poprawy. Rynienka tylko dla przypomnienia :)

Ostatnio edytowane:

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
Zlokalizowałem miejsce problemu z jazdą ale niestety przyczyny nie znam. Jeżeli wyskakuje to zawsze segment pchany od strony złącza i w zasadzie wyłącznie w tym miejscu. Jak widać na zdjęciu zwrotnica nie jest uszkodzona , wygięta, tor z nią połączony wchodzi pod odpowiednim kątem a łuk jest łagodny. Może ktoś ma jakiś pomysł?
20230801_225228.jpg

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.424 27 1
Na torach Piko i ze starymi zestawami kół w wagonach niekiedy tak mi się działo.
Na rozjazdach mi wypadały przez zbyt ściśnięte lub rozsuniete koła na osi. Obręcze koł zawadzały o wewnętrzne odboje.
Po regulacji kół na osi, lub wymianie zestawów kołowych na nowe problem znikł.
Sprawdź czy wszystkie koła na osiach mają taki sam rozstaw. Może obręcze są też jakieś wadliwe...?
Zmierz w tym miejscu ze strzałką rozstaw szyn i sprawdź odboje. Wygląda niby dobrze, ale kto wie...? Mała ingerencja może czasem pomóc.
Nawet najgłupsze pomysły mogą okazać się trafne. :)

Ostatnio edytowane: