• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.982 121 1
Oprócz zdjęć oryginału, warto aby producenci podawali okres w jakim odwzorowują model (tak jak to robi chociażby LS Models czy SM). Często się zdarza, tabor między naprawami rewizyjnymi, w większym lub mniejszym stopniu zmienia wygląd, dochodzą lub ubywają jakieś detale itp. Mała i niekosztowna "rzecz" a dużo niepotrzebnej spekulacji by ucięła.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Ja się dziwię, że panuje tak niskie zaufanie do firmy, która tak się stara o detale. Okres jest wiadomy: to epoka IVc, jedyny taki model na rynku. Podejrzenia, że coś jest źle pomalowane, wypisywane na podstawie zdjęć robionych 15 lat później, są zwyczajnie bezpodstawne. Nie chciałbym, by zaszczuci krytyką producenci, zaczęli budować wyłącznie modele współczesne, których wygląd jest oczywisty. Dla mnie EN57 prawie z takiego okresu, o jakim marzyłem, to perła w kolekcji. Gdyby go nie było, zlecałbym kosztowną konwersję i byłbym równie (albo bardziej) narażony na błędy. Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.296 33 7
Zrobienie modelu sprzed lat powinno być prostsze, bo ciężko znaleźć dużo fotek gdzie można wytknąć niezgodność - ale jak widać niektórym to nie przeszkadza.
Powyższe nie dotyczy pojazdów, gdzie brak danych wogóle.

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
238 82 0
Przeglądam zdjęcie modeli i mam wrażenie, że czegoś brakuje, że coś łysko z przodu.
Patrze na zamieszczone tu oryginały i też łyso.
Przekopuje wiec swoje archiwum no i jest :) Może ktoś mnie oświecić co to za wersja? Nie jestem fanem kibli, wiec pytam.
2002-05-01_07-16-45.jpg
2002-06-05_17-42-06.jpg

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
613 18 5
Dziś zwróciłem się bezpośrednio do firmy Robo o ten brakujący zagłówek, dołączyłem foto i prośbę o wysłanie mi tej części. Nie otrzymałem nawet odpowiedzi i widzę że powtarza się to w innych modelach. No cóż poczekamy zobaczymy jakie podejście ma firma do tej sprawy.

1986Andy

Użytkownik
Reakcje
52 5 0
Przeglądam zdjęcie modeli i mam wrażenie, że czegoś brakuje, że coś łysko z przodu.
Patrze na zamieszczone tu oryginały i też łyso.
Przekopuje wiec swoje archiwum no i jest :) Może ktoś mnie oświecić co to za wersja? Nie jestem fanem kibli, wiec pytam.
Tak na intuicję inżynierską to są podesty i poręcze, których zadaniem jest zwiększenie dostępności czoła EZT dla obsługi, np. celem wymiany żarówki w górnym reflektorze lub umycia szyb gdy nie ma teleskopowej myjki.

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.795 138 3
Faktycznie na członie RS z jednej strony coś poszło nie tak z tampodrukiem i brakuje "1" przy dacie. Bez ściąganie obudowy przeglądając nie zauważyłem żeby któraś poręcz na siedzieniach była tak uszkodzona.

Ale na szybko dla mnie plusy to:
-sposób montowania stopni. Nie będą tak odpadały jak w Piko
-przestrzenne oznaczenia na budzie
-dodatki fototrawione
-pomalowane wnętrze.

To co minie dziwiło na zdjęciach to wrażanie że każdy model ma inną szerokość. Ale zmierzyłem i oba mają 33,5mm szerokości.
Może to kwestia zgarniaczy lub koloru wnętrze. Tak czy inaczej oba mają tą samą szerokość.

Za jakiś czas sprawdzę czy uda się otworzyć drzwi :)

Szerokość modeli.jpeg

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.423 27 1
@robo Jedynym głównym i znaczącym detalem psującym ogólny odbiór Twojego modelu od czoła jest sprzęg.
Przepatrzyłem wszystkie fotki i doszedłem do takiego wniosku.
Niestety jest zamontowany za nisko i burzy wszystkie proporcje czoła jednostki.
Przeprojektuj proszę sprzęg aby był wyżej i będzie super. Aaaaaaa i schowaj w środku kabelki.:X3::oops::eek:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.982 121 1
Ja się dziwię, że panuje tak niskie zaufanie do firmy, która tak się stara o detale.
Wydaje się, że mimo wszystko trzeba, tak jak podczas jazdy samochodem, stosować zasadę "ograniczonego zaufania". Niestety, ROBO Modele, miał mniejsze lub większe "wpadki" w odwzorowywaniu modeli (przypomnę chociażby ostatnią edycja modeli 113A i 609A - niewłaściwe ścianki między przedziałami w wagonie barowym, niewłaściwe oszklenie w wagonie bagażowym czy w przypadku modeli w malowaniu PKP IC naniesienie w niewłaściwym miejscu oznaczeń). I może to stąd się bierze, że taką dogłębną weryfikację modelu z oryginałem prowadzą Koledzy.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.322 504 30
Niczego nie brakuje, nie wszystkie en57 miały podesty, uchwyty
A dokładniej, te stopnie i uchwyty montowano w niektórych egzemplarzach chyba dopiero w końcu lat 80. XX wieku i później. Wydaje mi się, że w roku 1983 tych elementów żaden EN57 nie miał.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Niczego nie brakuje, nie wszystkie en57 miały podesty, uchwyty - np drugi wypust PIKO je ma, pierwszy nie miał...
… o czym zresztą opowiadał mi pan z PIKO (a może Robo? dawno to było, mogłem ich pomylić) na targach Hobby. Nowsza wersja ma podesty i poręcze, starsza nie. Tutaj mamy jeszcze starszą wersję.

Ostatnio edytowane:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Te poręcze i stopnie wg mnie to raczej montowano pod koniec lat 90-tych w niektórych jednostkach a fabrycznie były montowane od nr 1700 czyli od 1988 roku, ale zdarzały się jednostki w tym zakresie numerów bez tych stopni i poręczy.

Ostatnio edytowane:

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.114 55 1
@robo Jedynym głównym i znaczącym detalem psującym ogólny odbiór Twojego modelu od czoła jest sprzęg.
Przepatrzyłem wszystkie fotki i doszedłem do takiego wniosku.
Niestety jest zamontowany za nisko i burzy wszystkie proporcje czoła jednostki.
Przeprojektuj proszę sprzęg aby był wyżej i będzie super. Aaaaaaa i schowaj w środku kabelki.:X3::oops::eek:
Także zgarniacze są zbyt nisko zamontowane. To też trochę psuje wygląd.

robo

Znany użytkownik
Reakcje
641 11 6
Nie tylko Kolega ma wrażenie, że dźwięk z firmowego głośnika nie jest najwyższej jakości.
Poniżej post z Facebooka ROBO Modele:

[...] Największy minus głośnik jak z chińskiej zabawki za 10zl, z którego wydobywały się jakieś piski, szybko wymieniłem na ESU. Dzisiaj będę TESTOWAŁ kondensatory 2200 i 4700. Oryginalne 2×470uF nie spełniają swojej roli - dyskoteka. Zewnętrzny wygląd bez zastrzeżeń. Ładny kolor siedzeń. W porównaniu z PIKO brak podświetlenia pulpitu maszynisty. Dosyć ciężko spina się 8 pinowe złącza. Mam nadzieje, że za 2099 zł dostanę od firmy porządny głośnik bo to co dostałem w zestawie (poniżej na zdjęciu) to jako brzęczek do miernika nawet się nie nadaje.
Zobacz załącznik 990856
ROBO Modele: Dziękujemy za informację. Wszystkie EN57 grają bardzo dobrze. Oczywiście można modyfikować modele wg swoich upodobań.
Kondensatory również ani razu nas nie zawiodły na różnej jakości torach.
@am-70 widać, że szuka wnikliwie co by tu jeszcze napisać negatywnego.

Proszę porównać z innymi modelami.

Głośnik jest odpowiedni do modelu. Model oczywiście daje możliwość zastosowania innego głośnika.
Dźwięki można pogłośnić wg potrzeb.

@am-70 czekamy na opinię nt. projektu dźwięków.

Wydaje się, że mimo wszystko trzeba, tak jak podczas jazdy samochodem, stosować zasadę "ograniczonego zaufania". Niestety, ROBO Modele, miał mniejsze lub większe "wpadki" w odwzorowywaniu modeli (przypomnę chociażby ostatnią edycja modeli 113A i 609A - niewłaściwe ścianki między przedziałami w wagonie barowym, niewłaściwe oszklenie w wagonie bagażowym czy w przypadku modeli w malowaniu PKP IC naniesienie w niewłaściwym miejscu oznaczeń). I może to stąd się bierze, że taką dogłębną weryfikację modelu z oryginałem prowadzą Koledzy.
Czy na temat innych firm też Pan notuje wszystko co było niepoprawnie wykonane?

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Można wlutować kostkę taką, jaka jest w sprzedaży z dekoderami ESU LS5, i po kłopocie. Bo to w jednym modelu zmieniało się głośniki na lepsze?

@robo dostaliście gigantyczną listę komentarzy, z czego prawie wszystkie dotyczą porównania z konkurencją, a nie z oryginałem. Cóż. Taki los produktu, która pojawia się na rynku jako drugi :D A ja po otrzymaniu i starannym obejrzeniu waszego EZT, właśnie zamierzam sprzedać produkt konkurencji. Skoro wg wielu jest taki dobry, to pewno nieźle zarobię.