• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
613 18 5
Koledzy a ja zawiodłem się na modelu Robo otrzymałem model nie sprawny. Po zamontowaniu dekodera oświetlenie przedziału pasażerskiego pali się cały czas, tablice kierunkowe dyskoteka jak i oświetlenie kabiny. Przedni górny reflektor zapala się po dociśnięciu palcem na dachu obudowy. Wyłamane oparcie fotela przy dekoderze foto poniżej co świadczy o tym że coś było grzebane przy modelu a ja zamawiałem w analogu jednym słowem porażka. Będę reklamował bo nie dość że czekania było i jeszcze bubel.
reklamacja.jpg

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
613 18 5
F0f (MTC21_pin8), F0r (MTC21_pin7) - trzy światła białe przednie i dwa tylne czerwone (zmienne kierunkowo)
AUX1 (MTC21_pin15) - włącza światła manewrowe (zmienne kierunkowo) (działa z włączonymi F0f i F0r) (ma priorytet nad AUX2)
AUX2 (MTC21_pin14) - włącza światła do jazdy po torze przeciwnym do zasadniczego (zmienne kierunkowo) (działa z włączonymi F0f i F0r)
AUX3 (MTC21_pin13) - włącza oświetlenie tablicy kierunkowej na obu końcach
AUX4 (MTC21_pin4) - włącza oświetlenie przedziału pasażerskiego
AUX6 (MTC21_pin3) - wyłącza oświetlenie w kabinie maszynisty (zmienne kierunkowo przy włączonych F0f i F0r) (przy wyłączonych F0f i F0r zapamiętuje ich ostatni stan)
AUX7 (MTC21_pin2) - przyciemnia białych świateł na czole pojazdu, przy aktywnym AUX1 przyciemnia też tylne białe światło manewrowe
Producent podał info że dekoder 21 MTC

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
613 18 5
To już wszystko jasne poczekam na nowy dekoder, dziękuję za szybką odpowiedz. A do ROBO zwrócę się o ta brakującą część fotela. Wiem że to pierdółka ale nie będę mógł spać jak nie będzie tej części :(A ja tu aferę kręcę a to zły dekoder zamontowałem brak info ze strony producenta i wychodzą nieporozumienia.

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
248 52 2
ale te lampy nam wyszły :)
Witam, wyszły.
W moim modelu jest pewna niedoskonałość, której nie traktuję jako wadę a wręcz przeciwnie, jako zaletę. Taki firmowy tuning.
Jedna z lamp końca składu świeci słabiej co udało mi się zaobserwować w prawdziwych jednostkach. Nie będę tego poprawiał ani składał reklamacji. Myślę, że ROBO pokonało tu konkurencję bo nikt tego nie zaoferował do tej pory. Nie ma w moim poście ani krytyki ani żalu a tym bardziej ataku.
Dla mnie to pewien smaczek.
Bardzo serdecznie pozdrawiam pozytywnie myślących, pozostałych po prostu pozdrawiam. :p

Załączniki

robo

Znany użytkownik
Reakcje
641 11 6
Mam nadzieję, że nie zanudzę kolegów swoją obserwacją: Robo ma mocno przewymiarowaną i niestety pomalowaną na szaro (w kolorze dachu) rynienkę. Ten element powinien być żółty - jak w rzeczywistości i w modelu Piko, który przy okazji ma nieco subtelniejszą rynienkę. Niestety szara przewymiarowana rynienka powoduje (subiektywnie oczywiście) odczucie pewnej nieprawidłowości napisów przy drzwiach. Raz jeszcze podkreślam - to moje subiektywne odczucia.
Rynienka powinna w tym modelu być szara.

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
699 9 1