• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

robo

Znany użytkownik
Reakcje
641 11 6
Hmmm, na jedynym znanym zdjęciu ze złomowania jednostki wydaje się być jednak żółta. http://forum.modelarstwo.info/threads/robo-modele-modele-elektrycznych-zespołów-trakcyjnych-serii-en57-en71.57095/post-1074529
Żółta jest też na oryginalnych rysunkach Pana Koja, które przed wydaniem modelu prezentowały go w sklepie.

Ale ten drobiazg oczywiście nie zmienia faktu, że model jest super i warto go kupić.
Zdjęcie nie pochodzi z tego okresu. Wtedy rynienka była pomalowana na szaro i tak to zrobiliśmy w modelu.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
Katowicka powinna mieć żółtą ponad wszelką wątpliwość. Co do tego zdjęcia warszawskiej niestety przy tej jakości fotki nie da się tego stwierdzić.
Katowicka też ma, odnosząc się do detali , podwójne ramiona wycieraczek :)

Ostatnio edytowane:

TheArturro

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 2 0
Hmmm, na jedynym znanym zdjęciu ze złomowania jednostki wydaje się być jednak żółta. http://forum.modelarstwo.info/threads/robo-modele-modele-elektrycznych-zespołów-trakcyjnych-serii-en57-en71.57095/post-1074529
Żółta jest też na oryginalnych rysunkach Pana Koja, które przed wydaniem modelu prezentowały go w sklepie.

Ale ten drobiazg oczywiście nie zmienia faktu, że model jest super i warto go kupić.
Mnie zastanawia, dlaczego jako pierwowzór do modelu wybrano egzemplarz, którego zdjęć praktycznie nie ma o_O. Nie jestem miłośnikiem IV epoki, ale z pewnością były egzemplarze EN57, których więcej zdjęć z tego okresu zostało zachowanych, co pozwoliłoby na odwzorowanie modelu bez większych wątpliwości i widocznych tu na forum dyskusji np. "czy rynienka była żółta czy szara", "czy okna są odpowiednio oddalone" itd.

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
699 9 1
Mnie zastanawia, dlaczego jako pierwowzór do modelu wybrano egzemplarz, którego zdjęć praktycznie nie ma o_O. Nie jestem miłośnikiem IV epoki, ale z pewnością były egzemplarze EN57, których więcej zdjęć z tego okresu zostało zachowanych, co pozwoliłoby na odwzorowanie modelu bez większych wątpliwości i widocznych tu na forum dyskusji np. "czy rynienka była żółta czy szara", "czy okna są odpowiednio oddalone" itd.
Szczerze mówiąc przejrzałem setki zdjęć jednostek EN57 i żadna - ani z wcześniejszego, ani późniejszego okresu - jeśli ma w miarę czysty dach na zdjęciu - nie miała szarej rynienki. Ale przyjmuję do wiadomości, że ta jedna, jedyna była w Mińsku Maz. (który robił setki takich malowań) pomalowana inaczej. Ciągle jednak nie rozumiem dlaczego malowanie jest inne niż na rysunkach PMR-Modele prezentowanych kiedyś na stronie producenta.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.612 50 5
Wskazówka dla @robo :

Proszę ZAWSZE prezentować zdjęcie pierwowzoru modelu z opisem i ewentualnym uwzględnieniem kompromisów modelarskich.

Wtedy unikniemy czytania dziesiątek stron nikomu niepotrzebnych wywodów na temat ramek okien, rynienek, przesunięć o 0,0008mm pewnych napisów....i innego czepialstwa. Zamula to konstruktywną dyskusję na temat danego modelu.

Dla Robo (i większości forumowiczów) to też będzie oddech, jeśli wszystko będzie jasne. Nikomu nie trzeba będzie nic tłumaczyć.
Kto czegoś nie rozumie, to szuka i uczy się sam, dopiero wtedy pyta.
UWAGA: ChatGPT może nie dać rady ;)

Ostatnio edytowane:

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
699 9 1
Wskazówka dla @robo :

Proszę ZAWSZE prezentować zdjęcie pierwowzoru modelu z opisem i ewentualnym uwzględnieniem kompromisów modelarskich.

Wtedy unikniemy czytania dziesiątek stron nikomu niepotrzebnych wywodów na temat ramek okien, rynienek, przesunięć o 0,0008mm pewnych napisów....i innego czepialstwa. Zamula to konstruktywną dyskusję na temat danego modelu.

Dla Robo (i większości forumowiczów) to też będzie oddech, jeśli wszystko będzie jasne. Nikomu nie trzeba będzie nic tłumaczyć.
Kto czegoś nie rozumie, to szuka i uczy się sam, dopiero wtedy pyta.
UWAGA: ChatGPT może nie dać rady ;)
Hmmm - w takim razie poproszę wytyczne do "konstruktywnej dyskusji na temat danego modelu". Jak rozumiem taka dyskusja powinna się toczyć podobnie jak europejska dyskusja o tolerancji wyłącznie w dozwolonym "korytarzu opinii"?

Myślę, że wszyscy rozumiemy, że projektowanie modeli to nie zmniejszanie 87 razy oryginału. To też cała masa zabiegów mających uatrakcyjnić subiektywny odbiór modelu. W ramach tych zabiegów projektanci przewymiarowują wiele elementów, albo dobierają odrobinę inne kolory, bo te według oryginalnego opisu dają subiektywnie gorsze odczucia estetyczne.
Niezależnie od faktycznego koloru rynienek w oryginale, które to w modelu zupełnie słusznie są przewymiarowane, bo muszą być widoczne jako charakterystyczny element fabrycznego pudła EN57, w mojej subiektywnej ocenie pomalowanie ich na szaro powoduje, że dach jest odbierany jako dużo bardziej masywny (stąd dyskusja i seria rzutów kilka stron wcześniej), a dodatkowo ta masywność dachu powoduje, że ścianki przy wejściu wydają się też nieco zmniejszone. A zapewne nie są. W kontekście tych rynienek zastanawia mnie więc po prostu, czy gdyby były żółte to - w subiektywnej ocenie oglądających - nie dałyby lepszego odbioru całości.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.612 50 5
@sun71 - rozumiem Twój punkt widzenia i ta uwaga jest dla mnie merytoryczna.

Ja miałem na myśli mnogość wpisów, które nic nie wnoszą i mniemam, że wiesz, o czym piszę.

Nie mniej jednak, fotka oryginału, na której wzorował się producent wiele by rozwiązała.

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.264 21 0
Zupełnie inne malowanie, nie ma nic wspólnego z tym, o którym jest dyskusja. Kolejny zamulający wpis...
Chciałem pokazać kuriozalność dyskusji o szarych rynienkach, o tym czy były, czy ich nie było, trochę poczucia humoru, polecam ;)
Ale może Pan usunąć obydwa wpisy, wszak rzeczywiście nic nie wnoszą

Ostatnio edytowane:

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
699 9 1
Wbrew pozorom, to chyba wcale nie jest takie proste. W IV epoce węzeł warszawski był zdominowany przez jednostki EW55 i ciągle jeszcze obecne jednostki wysokoperonowe wcześniejszych serii. Większość dostępnych zdjęć i filmów prezentuje właśnie te jednostki. Wydaje mi się, że bardzo trudno było wybrać jednostkę EN57 w odpowiedniej konfiguracji, która stacjonowała wtedy w Warszawie. Tym bardziej powinniśmy być skłonni do akceptacji pewnych niezgodności, nawet jeśli one występują.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.549 60 1
Wskazówka dla @robo :
A co w przypadku gdy takiego zdjęcia... po prostu nie ma? Szukałem zdjęcia wagonu barowego (bordowego) z 5 epoki od ROBO, bo przecież na czymś się wzorował. I moje zaskoczenie gdy w Świecie Kolei pojawił się artykuł o tych wagonach i była adnotacja, że do tego egzemplarza nie ma zdjęcia pierwowzoru.

robo

Znany użytkownik
Reakcje
641 11 6
Szara rynienka występowała w malowaniu EN57 w tym okresie. W naszym modelu jest dobrze odwzorowana.
Malowanie pokazane na stronie mogło wprowadzić w błąd. Był to uproszczony projekt stąd mogła wkraść się błąd w kolorze tego małego elementu.
Z naszej strony nie będzie kontynuacji tego tematu.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.779 179 15
Szara rynienka występowała w malowaniu EN57 w tym okresie. W naszym modelu jest dobrze odwzorowana.
Malowanie pokazane na stronie mogło wprowadzić w błąd. Był to uproszczony projekt stąd mogła wkraść się błąd w kolorze tego małego elementu.
Z naszej strony nie będzie kontynuacji tego tematu.
Robert, najprościej by było uciąć wszystkie spekulacje po prostu pokazaniem zdjęcia, na którym bazowaliscie robiąc model.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Z tego co udało mi się odczytać ze zdjęć, na modelu są dwie daty:
ZNTK Mińsk-Maz.
Napr. (?) 5 10 81

oraz
[REV|14|6| 83 ]
Czy Koledzy też mają model z 2 różnymi datami rewizji? U mnie z jednej strony członu silnikowego jest 4.6.83. Wygląda, jakby cyfra "1" nie została nadrukowana. W pozostałych miejscach jest 14.6.83.

IMG_1699.jpeg
IMG_1725.jpeg

Jedna z lamp końca składu świeci słabiej […]:p
To może być kwestia nierównego przyklejenia widocznych na poniższym foto „uszczelek” wokół LEDów . Są miękkie, może dadzą się poprawić.

IMG_1735.jpeg

Ogólne uwagi:
  • Wszystkie połączenia elektryczne są prowadzone na płytkach oświetleniowych. To pociąga konieczność prowadzenia kabli, o których widoczności w przedziale pisaliście. Ale doceniam, że podłoga i siedzenia prezentują się lepiej i nie trzeba aż tak krótko obcinać nóg pasażerom ;)
  • Ogólny wygląd zewnętrzny wg mnie świetny, bardzo przypomina EN57, jakie pamietam z tych czasów.
  • Trafi się drobna wada jak plamka kleju na foto poniżej. Naprawdę drobiazg. Generalnie malatura bez zastrzeżeń.
    IMG_1748.jpeg

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Wyłamane oparcie fotela przy dekoderze foto poniżej co świadczy o tym że coś było grzebane przy modelu a ja zamawiałem w analogu jednym słowem porażka.
U mnie taka dziwna poręcz w 2 kawałkach, grubsza od innych, a zagłówek fotela trzymał się tylko na jednym czopku (drugi ułamany). Siedzenie wyraźnie zakurzone. Ewidentnie ślady nieudolnej naprawy. Tylko w jednym miejscu, cała reszta wnętrza kompletna i czysta. Również zamawiałem analog, czyli nie powinien być grzebany w sklepie - raczej to wada fabryczna. @robo doślecie mi ten zagłówek?

IMG_1729.jpeg

Jeszcze jedna uwaga n.t. elektroniki. Trochę szkoda, że dekoder i kable są tak widoczne. Z drugiej strony, mamy tak niską podłogę, jak się dało - a przeważnie ogląda się modele nieco z góry i np. ja wolę mieć pasażerów z nogami, niż "czystą" przestrzeń pod sufitem. Kwestia wyboru.

Szkoda, że niektórzy producenci brną w 21MTC, który jak Koledzy zdążyli zauważyć, ma odmiany, z których tylko jedna (z trzech) nadaje się do tego modelu. Dziwi mnie, że wersja z wyjściami logicznymi AUX3, AUX4 nie jest wspierana przez płytkę (co w tym trudnego, dołożyć tranzystory?), a tymczasem konkurencja poszła w SUSI. Aczkolwiek, może dzięki niezbyt zaawansowanej elektronice udało się utrzymać przystępną cenę modelu.

Odbiór prądu, o dziwo, jest tylko z kół członu silnikowego. Z pewnością wystarcza (jeżeli nie wystarczy, to zwykła lokomotywa też nie przejedzie). Ale tutaj brawo za uproszczenie czegoś, co PIKO potrafiło niepotrzebnie skomplikować. U Robo sam człon silnikowy jedzie, niezależnie od jakości połączenia z członami rozrządczymi, i to jest ok.

Mam wrażenie, że dźwięk z wbudowanego głośnika jest słabo słyszalny, a w ogóle miejsce na głośnik jest jakby większe (zatrzaski są szerzej i nie dotykają głośnika). Czy też macie u siebie ten efekt "cichego" dźwięku w porównaniu z innymi modelami? Przełożyłem dekoder bezpośrednio z innego modelu i ta różnica głośności jest mocno widoczna.

Generalnie elektronika Robo ma wady i zalety w porównaniu z PIKO, przy czym PIKO-wska jest nowocześniejsza i bardziej elegancko wykonana. Za to wygląd modelu wewnątrz i na zewnątrz, a także odwzorowana epoka, bardziej odpowiada mi u Robo.

Mechanikę trudno porównać - oba modele są nowe i nie zdradzają żadnych problemów. Koła bez gumek - wiadomo, lepsze. Kultura pracy silnika (w analogu) wysoka. Zaufałbym temu napędowi, gdybym miał budować dłuższy skład EN.

Cieszę się, że jest jak z samochodami - różni producenci stosują różne opcje i każda ma swoich zwolenników wśród klientów. Rynek normalnieje :) @robo gratulacje, dzięki za model i trzymam kciuki za dalszy rozwój.

Ostatnio edytowane: