• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
275 6 0
Mnie Pan Robert odpisał, że nie może zmienić przydziału i będzie wcześniejsza data rewizji (1980/1981 rok). Wg mnie może się to wiązać z trochę innymi detalami na ezt ale to już musi się wypowiedzieć ktoś bardziej kompetentny w tych sprawach. Ja bym zmienił przydział i po sprawie, tylko że pewnie "warszawka" byłaby niezadowolona :D

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.876 92 4
Mnie Pan Robert odpisał, że nie może zmienić przydziału i będzie wcześniejsza data rewizji (1980/1981 rok). Wg mnie może się to wiązać z trochę innymi detalami na ezt ale to już musi się wypowiedzieć ktoś bardziej kompetentny w tych sprawach. Ja bym zmienił przydział i po sprawie, tylko że pewnie "warszawka" byłaby niezadowolona :D
"Warszawkę" to ani ziębi, ani grzeje.
A tak na marginesie to kto niby ma być tą "warszawką"?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.908 527 30
będzie wcześniejsza data rewizji (1980/1981 rok)
Zaczyna się robić ciekawie, lata 1980/81 to drzwi w dwóch kolorach, żółto (kremowo)-niebieskie (granatowe. Potwierdzać to może stwierdzenie:
pierwszy (Warszawski) przydział EN57 czeka na przesłanie lada moment od pana Krzysztofa Koja ostatecznej wersji malowania (czyli chyba innej nich dotychczas podano)

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
262 13 9
,, warszawka,, to ci co w Warszawie,, kariery,, robią....
A jeśli chodzi o przydział to wiadomo ze kazdy chciałby mieć ten który jest mu bliski..... Czy to z okolicy zamieszkania czy z wakacji..
Mam nadzieję że będą wy pusty z każdego regionu nie koniecznie największych lokomotywowni

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.876 92 4
,, warszawka,, to ci co w Warszawie,, kariery,, robią....
A jeśli chodzi o przydział to wiadomo ze kazdy chciałby mieć ten który jest mu bliski..... Czy to z okolicy zamieszkania czy z wakacji..
Mam nadzieję że będą wy pusty z każdego regionu nie koniecznie największych lokomotywowni
"..to ci co w Warszawie,, kariery,, robią...."
To raczej słoiki.

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
275 6 0
Wszystko wskazuje na to, że dzięki panu @Wojciech49 uzyska się model warszawski bez błędu w dacie rewizji i być może armaturze dachowej
E tam, wcześniej czy później ktoś może by to zauważył. Gorzej trochę jak po ukazaniu się modelu. Swoją drogą trochę się dziwię że ktoś wybrał ryflowany ezt z Warszawy, jak w tym okresie już dość dawno nie było tam takich jednostek.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99
Zaczyna się robić ciekawie, lata 1980/81 to drzwi w dwóch kolorach, żółto kremowo -niebieskie granatowe.
Zgadza się. Ale czy akurat tak będzie w modelu, to nie wiem. Trzeba poczekać na to, co pan Krzysztof Koj prześle panu Robertowi.
Ze zdjęć z NET-u widać, że w 1981 r. były tak pomalowane jednostki. Przykład z 1981 roku: PL PKP - EN57-1043ra Damage from accident on 1981-07-16 | Flickr

Widać, że jednostka o numerze 1043 po wypadku stoi obok członu silnikowego innej chyba jednostki.

zd57.jpg

1981-07-16

Ostatnio edytowane:

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.562 253 31
Koledzy co Wy z tymi przydziałami zza płotu? To nie jakowaś choroba?
Dla mnie jest ważne :
1. poziom wykonania modelu-odwzorowanie detalu , precyzja,
2. lakier / malowanie
4. właściwości jezdne i dźwiękowe i oświetlenie
5. epoka
A czy z Wólki ,czy z Kiernozi czy z Pułtuska to co mi tam......

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
275 6 0
Akurat dla mnie to jest istotny element. Trochę dziwne, że dla części osób jedne detale są ważne a inne zupełnie nie istotne. Idąc tym tokiem myślenia mozna by ezt oznaczyć EN57-345 z MD Kudowa Zdrój. Proponuję nie dyskutować w ogóle na temat przydziału, nr inwentarzowego i dat rewizji, tylko na temat koloru podłogi i kibla w kiblu :)

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
To raczej sarkazm. Prawda jest taka że ja chcę mieć z przydziałem z Błonia a takiego nie było ani jednego ;]

Zgadza się. Ale czy akurat tak będzie w modelu, to nie wiem. Trzeba poczekać na to, co pan Krzysztof Koj prześle panu Robertowi.
Ze zdjęć z NET-u widać, że w 1981 r. były tak pomalowane jednostki. Przykład z 1981 roku: PL PKP - EN57-1043ra Damage from accident on 1981-07-16 | Flickr

Widać, że jednostka o numerze 1043 po wypadku stoi obok członu silnikowego innej chyba jednostki.

Zobacz załącznik 934292
1981-07-16
Z tego co ja kiedyś szukałem to to malowanie musiało się jakoś ostać. Jak dobrze pamiętam to takie malowanie było do końca lat '70 więc tutaj dość dziwne że się zachowało. Ale mi pasuje ja akurat chcę z 4ep zrobić EN57

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.908 527 30
Ale czy akurat tak będzie w modelu, to nie wiem.
Jeżeli tak nie będzie, a rewizja będzie z lat 1980/81, to byłby to ewidentny błąd.
Jak dobrze pamiętam to takie malowanie było do końca lat '70 więc tutaj dość dziwne że się zachowało.
Chyba jednak kolega @Artur źle pamięta. Według mojej pamięci, całe drzwi na żółto zaczęto malować dopiero w połowie lat 80. XX wieku, więc żółto-niebieskie drzwi w 1981 roku są rzeczą normalną, a dziwne by było, gdyby były całe żółte.

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
..i znowu watek sie rozpierdziela.... Jeden wpis na temat (@Andrzej Harassek ) i trzy o "warszafce"
Ten wątek i tak jest rozjechany 42 str. w 3,5 tygodnia to będzie chyba nowy rekord. Ale do czasu kiedy nie ma wycieczek osobistych i "gównoburzy" nie widzę powodów do jakiś większych działań ;)

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.620 160 0
Czyli dobrze, że zamówiłem katowicki z Robo. Będzie z podobnego okresu co kibel z Piko. Połączę se oba w dwuskład (a co - jeden będzie u drugiego w delegacji) i se będę śmigał, gdy inni będą dzielili włos na czworo. :)

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.876 92 4
Czyli dobrze, że zamówiłem katowicki z Robo. Będzie z podobnego okresu co kibel z Piko. Połączę se oba w dwuskład (a co - jeden będzie u drugiego w delegacji) i se będę śmigał, gdy inni będą dzielili włos na czworo. :)
Tak trzymać, szczególnie że za komuny, jak mawiał mój dziadek który całe życie poświęcił kolei, w PKP nie było rzeczy niemożliwych, na cuda trzeba było chwilę poczekać.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.305 122 1
Kurczę, jeżeli prawdą okaże się informacja podana przez Kolegę @J1974H0 w sprawie zmiany malowania/oznaczenia warszawskiej jednostki, to moim zdaniem jest kolejna "wtopa" związana z tym projektem:(
Do tej pory nie wiemy jak ma ostatecznie wyglądać sam model (czy będą zmiany a jak tak, to jakie), to teraz okazuje się, że niewidomą jest, jakie będzie malowanie, oznaczenie, epoka.
Niestety, ale to jest brak profesjonalizmu. Jeżeli ten projekt okaże się porażką, to m.in. przez takie działania.