czy ktoś by mógł napisać różnicę dla wersji z dekoderem ESU a dekoderem ZIMO?
Czy to tylko i wyłącznie różnica marki - jak np. pomiędzy Mercedesem i BMW
Tak, bardzo trafne porównanie. Różnice są głównie wewnątrz (m.in. w programowaniu). Użytkowo dla większości dokładnie to samo, a dla koneserów oczywiście nie
Przykładowo, brak jazdy wybiegiem w ZIMO może być dla kogoś powodem, by wybrać ESU. A piękne dźwięki Henninga dla niektórych pojazdów mogą być powodem przeciwnej decyzji. W ramach rodziny dekoderów od jednego producenta istnieją też wersje z mniejszą lub większą liczbą funkcji.
Akurat funkcję, o której pisałem wyżej (automatyczne wyłączenie oświetlenia białego i czerwonego wybranego czoła, niezależnie od kierunku jazdy) zrealizowałem sobie w ZIMO, który fabrycznie był w Roco Ty2. Nie sprawdzałem w ESU, czy da się podobnie.
Zamawiając akurat ten model, proponuję przemyśleć temat funkcji i od razu zgłosić w sklepie, że chcecie tak-i-tak. Wygaszenie świateł na wybranym czole za pomocą jakiegoś przycisku myszy to rutyna, powinni zrobić od ręki. Czy dadzą radę osobno włączyć światło manewrowe na każdym czole - to zależy od elektroniki modelu.
Przykładowe możliwości mapowania w ZIMO (co nie oznacza, że w ESU nie można osiągnąć tych samych efektów nieco inną metodą):
Źródło:
dokumentacja ZIMO.
Jeszcze raz: wszystko zależy od elektroniki modelu. Jeżeli zaprojektowano ją tak, by światła manewrowe przód/tył włączały się jako 1 funkcja, to bez ręcznej ingerencji w płytkę modelu, nie da się tego rozdzielić. Pytanie o to możecie zadać Robo, jeżeli komuś zależy na tej funkcji. Macie w ogóle dostęp do zelektryfikowanych makiet umożliwiających manewrowanie EZT, i planujecie na nich połączyć EZT w składy?
@Arekmiz Bazy dźwięków utrzymywane przez producentów dla ESU i ZIMO są oczywiście osobne, bo to osobne firmy. To nadal nie wyjaśnia, czy dźwięki EN57 nagrywane przez Karola lub Elvisa będą inne dla ESU niż dla ZIMO, czy te same (na etapie nagrywania oryginału). Późniejsze mapowanie. czy całe sekwencje uruchamiane w określonych sytuacjach, mogą ozcywiście się róznić. W ogóle, zauważyliście pewnie, że od jakiegoś czasu obie firmy (DCC24 i Elvis) figurują jako partnerzy Robo przy tym modelu. Zaciekawiło mnie to, ale dla klienta chyba tak lepiej.
Jeżeli dźwięki miałyby być inne, to wielu pewno wybierze dekoder na podstawie odsłuchu dźwięku i rozważanie o różnicach samego dekodera można będzie odłożyć na bok.
PS. Co to znaczy:
zapala się światła manewrowe ... tylko z wolnego końca
Proste sprawdzenie, czy czytasz wątek