• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

LISU

Użytkownik
Reakcje
162 8 4
Cześć!
U mnie taki mały ,,zonk" Złożyłem zamówienie na model w opcji z przelewem. Otrzymałem na maila informację ze specyfikacją zamówienia. Następnie zapytałem Robo w jakim terminie mam dokonać przelewu? Dowiedziałem się że model jest zarezerwowany na trzy dni.
I wszystko było by w pożądku tylko, że po wczorajszym moim przelewie nie otrzymałem już żadnej informacji zwrotnej. I nie wiem teraz czy model został zarezerwowany , na stałe" czy pieniążki poszły się ,,bujać" :)
Ktoś ma podobnie?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99
Cześć!
U mnie taki mały ,,zonk" Złożyłem zamówienie na model w opcji z przelewem. Otrzymałem na maila informację ze specyfikacją zamówienia. Następnie zapytałem Robo w jakim terminie mam dokonać przelewu? Dowiedziałem się że model jest zarezerwowany na trzy dni.
I wszystko było by w pożądku tylko, że po wczorajszym moim przelewie nie otrzymałem już żadnej informacji zwrotnej. I nie wiem teraz czy model został zarezerwowany , na stałe" czy pieniążki poszły się ,,bujać" :)
Ktoś ma podobnie?
To tylko świadczy jak fatalnie działa wspomniany system zamówień. Normalnie jest tak, że gdy już przejdziesz do płatności online obsługiwanej przez jakiegoś dostawcę takich usług, to niemal natychmiast otrzymujesz info (na ekran monitora jak i wiadomość na e-mail) o dokonanej wpłacie. Tak jest np. na allegro czy wielu sklepach działających online, np. w modelmanii... Tego typu "perturbacje" jakie kolega @LISU opisuje w oczywisty sposób wywoływać mogą zaniepokojenie.... szczególnie przy takich kwotach. To nie 100zł... Jedyny wówczas 'dokument', że kasa została przelana to zaksięgowanie tego we własnym banku jako przelew wychodzący na liście transakcyjnej. Koledze życzę otrzymania potwierdzenia przelewu od Robo. Pan Robert na pewno da znać jeśli przelew otrzymał.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.327 32 10
Normalnie nie klepłabym, o ile nie jest na temat, ale doszliśmy do momentu, że ten wątek w momencie ukazania się modeli trafi w gadki-szmatki (naiwny), więc sobie poużywam :)

osoby zajmującej się modelarstwem. Jeden buduje torta z trawką z rolki
Na początek rozdzielmy modelarstwo od zabawy, wtedy zniknie większość nieporozumień:
Tort z trawką jest zabawą. Postawienie na nim modelu dalej będzie zabawą. Zabawa jest świetną formą spędzania czasu, pomimo używania akcesorów (zabawek) rozwija wyobraźnię (przez tworzenie nierealnych 'światów'). Ze względu na rozmiary, odwzorowanie pojazdów czy fragmentów infrastruktury kolejowej to chyba jedyne praktyczne formy modelarstwa jako takiego, reszta - znakomita większość - to zabawa.
Zabawa to dobra rzecz. Ale zabawa to zabawa, nic innego i nic więcej.

Moim zdaniem problem powstaje, gdy zabawie chce się dodać 'prestiżu'. Powody? Bo wstyd że chłop leży na podłodze z zabawką, że zabawka kosztowała tyle co sprzęt AGD, że nie ma z tegu lajków od znajomych na insta itp itd. Wtedy każde zwrócenie oczywistej uwagi (pośrednie, przez wskazanie niezgodności z oryginałem, niebycie 'kopią' - co stanowi o modelu), że to ciągle zabawa, prowadzi do konfliktu: skoro kupiłem model, to jestem modelarzem, kto krytykuje modelarza to hu* (hiperultrarealista). Dodatkowo o wiele łatwiej jest wytykać jednostkowe próby dotarcia do faktów, gdy jest się w większości (liczonej przez nakłady wyrobów w malowaniu PKP Cargo, gdzie owe logo jest jedynym elementem obecnym na rzeczywistym taborze).

do rangi wielkiego problemu urasta rzetelność rewizji
Bądz uprzejmy znaleźć wpis z tego wątku, gdzie ktokolwiek - poza Tobą - określa to jako problem.

@Wojciech49 podzielił się zwoją wiedzą odnośnie stacjonowania oryginału, wynika z tego że planowane oznaczenia na modelu nie odopowiadają rzeczywistości. I tyle.
Robo sprzeda wszystkie modele w przedsprzedaży, niezależnie ile różnic w stosunku do oryginału na nich będzie. No problem.

<off-topic> Co w pewnym sensie może być pochodną czasów: wczoraj zaprezentowany został nowy procesor do telefonów Qualcomm. Po wydajności, na drugim miejscu producent wymienia zdolność do rozpoznawania obiektów na zdjęciach, w celu ich odpowiedniej automatycznej obróbki. Typowy użytkownik otrzyma teraz jeszcze atrakcyjniejszy obrazek. Typowy klient chce widzieć rzeczy ładne, nie zgodne z rzeczywistością.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.257 88 0
Przecież cała rozmowa toczy się wyłącznie o to, jaki element kolei ktoś uznaje za przedmiot modelowania, a co jest tylko tłem do prezentacji modelu.

I każdy może sobie wybrać inną rzecz. To takie trudne?

Andrzej B

Aktywny użytkownik
Reakcje
331 34 16
Przecież cała rozmowa toczy się wyłącznie o to, jaki element kolei ktoś uznaje za przedmiot modelowania, a co jest tylko tłem do prezentacji modelu.

I każdy może sobie wybrać inną rzecz. To takie trudne?
Szanowny Piotrze, tematem tego wątku jest "ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71" i cały problem sprowadza się do tego, że gotowego modelu w sprzedaży jeszcze nie ma a te 39 stron treści to w 90% bicie piany, spekulacje lub marudzenie które nic pozytywnego do tematu nie wnosi. Poza tym wtrącenia na poboczne tematy niepotrzebnie zaśmiecają meritum wątku przez co dłużej czyta się ten cały "jarmark".

Zaczekajmy na gotowy model i wtedy mając go fizycznie w rękach będzie można coś obiektywnego powiedzieć.

Ostatnio edytowane:

parvuselephantus

Aktywny użytkownik
Reakcje
165 15 1
Nikt jeszcze nie zauważył, jak ważną - terapeutyczną rolę pełni ten wątek na forum. Wielu czeka z wielką wkscytacją na modele. Przeczytałem wszystkie wpisy (faktycznie nasycenie informacją jest niskie - tak zmarnowałem ten czas swojego życia :D ) - ale mam wrażenie ten wątek jest bardzo potrzebny dużej części forumowiczów - choćby po to by dać ujście emocjom. Co jak co - ale mam wrażenie, że akurat w tym środowisku emocje są zdecydowanie tematem wrażliwym.
Co do płatności - w moim przypadku wszystko przeszło pomyślnie.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.257 88 0
Nikt jeszcze nie zauważył, jak ważną - terapeutyczną rolę pełni ten wątek na forum.
Dokładnie taką rolę pełni. Co jednocześnie pokazuje, jak ważne jest ukazanie się tego modelu (to już kolejny wątek, oprócz istniejącego dawno w gadki-szmatki).

Ponadto, chyba pełni rolę pozycjonującą forum w wyszukiwarkach, co prawdopodobnie ma znaczenie dla właściciela forum. W podobnych przypadkach, moderacja jest dość powolna, albo jej nie ma.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.305 122 1
Szanowny Piotrze, tematem tego wątku jest "ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71" i cały problem sprowadza się do tego, że gotowego modelu w sprzedaży jeszcze nie ma a te 39 stron treści to w 90% bicie piany, spekulacje lub marudzenie które nic pozytywnego do tematu nie wnosi. Poza tym wtrącenia na poboczne tematy niepotrzebnie zaśmiecają meritum wątku przez co dłużej czyta się ten cały "jarmark".

Zaczekajmy na gotowy model i wtedy mając go fizycznie w rękach będzie można coś obiektywnego powiedzieć.
Sorry, ale tego rodzaju wpisy właśnie zaśmiecają wątek:mad: Co tu jest merytorycznego, co wnosi uwaga, że 90% to bicie piany (ciekawe jak to zostało wyliczone). Forum, już z definicji jest miejscem spotkań, gdzie odbywa się dyskusja. I to na wszelkie tematy.
W tym wątku, zostały poruszone tematy związane i samym wyglądem modelu (wadami), jego malowaniem jak również z ceną i dystrybucją. Dla mnie wszystkie poruszone tu kwestie są ważne i kształtują pewien obraz sytuacji. I to jest właśnie największy pozytyw takiej dyskusji.

I taka mała uwagą. To nie pierwszy tego rodzaju wpis, który czytam w różnych wątkach. Może dla niezadowolonych poziomem głównego wątku, należałoby zakładać alternatywne. Tam z założenie nikt nie będzie mógł nic wpisywać i dzięki temu wątek będzie bardzo przejrzysty i przede wszystkim krótki.

Ps. Wpis oczywiście do usunięcia.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
I taka mała uwagą. To nie pierwszy tego rodzaju wpis, który czytam w różnych wątkach.
Dokładnie. Takie wpisy są robione typowo pod publiczkę i obliczone są na zdobycie poparcia co poniektórych. A najśmieszniejsze jest to, że nic nie wnoszą i wzniecają tylko negatywne emocje. Gdyby Ci co tak piszą naprawdę chcieli oczyścić wątek, to by napisali wprost do moderatora.

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.305 122 1
A prawda jest taka, że gdyby moderator wyczyścił to co niepotrzebne w wątkach wszystkich, nie tylko tym, to pewnie zniknęło by 2/3 treści z forum.
Tylko rodzi się pytanie, jakimi kryteriami się kierować. Dla jednych sprawą ważną jest odcień na jaki został pomalowany model, dla innych czy trąbka jest płaska czy ma dziurkę a dla innych ważny jest również sposób dystrybucji czy cena modelu.
Pod każdym wpisem można wyrazić swoją opinię, skomentować ją. Dla mnie jest to wystarczająca forma oceny czyjegoś wpisu.
Czy naprawdę potrzeba nam nowego komitetu ds. cenzury. Dajmy każdemu się wypowiedzieć!
Przepraszam bardzo a gdzie ten model, bo jak na razie to chyba sam Robert gotowego do sprzedaży jeszcze nie widział :niepewny:
Cóż, jeżeli Kolega nie widział zdjęć zamieszczonych w tym wątku czy na stronie ROBO Modele EN57, to nic nie jestem w stanie poradzić. Może faktycznie za dużo stron:niepewny:
A jeżeli Kolega chce komentować tylko gotowy wyrób, to proponuję zajrzeć do tego wątku nie wcześniej niż na przełomie I i II kwartału przyszłego roku.

Ps. Kurczę, znowu wpis do usunięcia:rolleyes:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
cały problem sprowadza się do tego, że gotowego modelu w sprzedaży jeszcze nie ma a te 39 stron treści to w 90% bicie piany, spekulacje lub marudzenie które nic pozytywnego do tematu nie wnosi.
Kolega albo czytał wątek bez jego zrozumienia albo nie go czytał wcale. Proponuję się cofnąć do początku i jeszcze raz przejść ze spokojem i potem się wypowiadać i prawidłowo oceniać. Owszem, parę ostatnich stron jest pitoleniem bez sensu, ale to właśnie 90% tego wątku stanowią użyteczne informacje i spostrzeżenia, nad którymi parę osób popracowało, a nie na odwrót. Jest tam wiele bardzo istotnych rzeczy. I co najważniejsze, Pan Robert już te uwagi zna i wprowadza w życie, aby model był lepszy. Uwagi, które Kolega nazywa biciem piany, marudzeniem czy spekulacjami. Na szczęście Pan Robert myśli inaczej.
Przepraszam bardzo a gdzie ten model, bo jak na razie to chyba sam Robert gotowego do sprzedaży jeszcze nie widział :niepewny:
Rozumiem, że Kolega najpierw pisze a potem myśli? Tak wnioskuję po takich wypowiedziach. Jak będzie gotowy model to za żadne skarby Robo formy już nie poprawi. Tego Kolega chce? Komentować po wyprodukowaniu? Przecież to jest nonsens. Cała istota sprawy aby w trakcie projektu spływały komentarze i uwagi, a nie po. Wtedy dopiero odezwałby się jazgot, "dlaczego nikt wcześniej nie pisał o mankamentach prototypu, kiedy był czas, itp". Niech Kolega się poważnie zastanowi zanim coś napisze.

Ostatnio edytowane:

Andrzej B

Aktywny użytkownik
Reakcje
331 34 16
Kolega albo czytał wątek bez jego zrozumienia albo nie go czytał wcale. Proponuję się cofnąć do początku i jeszcze raz przejść ze spokojem i potem się wypowiadać i prawidłowo oceniać. Owszem, parę ostatnich stron jest pitoleniem bez sensu, ale to właśnie 90% tego wątku stanowią użyteczne informacje i spostrzeżenia, nad którymi parę osób popracowało, a nie na odwrót. Jest tam wiele bardzo istotnych rzeczy. I co najważniejsze, Pan Robert już te uwagi zna i wprowadza w życie. Uwagi, które Kolega nazywa biciem piany, marudzeniem czy spekulacjami.

Rozumiem, że Kolega najpierw pisze a potem myśli? Tak wnioskuję po takich wypowiedziach. Jak będzie gotowy model to za żadne skarby Robo formy już nie poprawi. Tego Kolega chce? Komentować po wyprodukowaniu? Przecież to jest nonsens. Cała istota sprawy aby w trakcie projektu spływały komentarze i uwagi, a nie po. Wtedy dopiero odezwałby się jazgot, "dlaczego nikt wcześniej nie pisał o mankamentach prototypu, kiedy był czas, itp". Niech Kolega się poważnie zastanowi zanim coś napisze.
Nie rozumiemy się, mam nadzieję, że kiedyś ktoś tu posprząta.

Warto poczekać na model w prawidłowym malowaniu i wtedy najlepiej da się model porównać z oryginałem.
Zapomniałeś co napisałeś czy hipokryzja?

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.620 160 0
Cześć!
Ktoś ma podobnie?
Ja zamówiłem 14 listopada, przelew wysłałem 15 listopada a 17 listopada otrzymałem na maila fakturę. :)