• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
803 46 0
W tym przypadku dobrą opcją mogą okazać się raty PayU. Zwłaszcza, jeśl jest opcja 0%. Nie wiem tylko jak wyglada umowa i co się dzieje, gdy dostawca kupionego towaru nie dostarczy go w terminie? Prawo mówi, że zakup poza siedzibą sprzedawcy można zwrócić w terminie 14 dni od dnia dostawy. Wiec jeśli nie ma dostawy, to należy sie zwrot zaplaty. A kto zwraca zaplatę, gdy finansuje ją instytucja PayU?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.632 443 99
Cd informacji z maila ROBO Modele:
W najbliższym tygodniu startuje PRZEDSPRZEDAŻ modelu EN57 w malowaniu niebiesko żółtym, w dwóch przydziałach: [...]
[...] W następnym mailu poinformujemy już o dokładnym dniu startu przedsprzedaży.
Strona ze wszystkimi informacjami pojawi się chwilę wcześniej.
oraz sposób płatności:
W sklepie dodane są już opcje płatności:
- przelew
- 30 dniowy odroczenie płatności

- Raty Pay-u
Znaczy się trza płacić, za coś czego jeszcze nie maja na magazynie? Trochę mi się to nie podoba. Wolałbym normalne zapisy bez wpłaty (jak w innych sklepach) z kolejnością zapisu, a jak już sklep da znać, że modele są, to wtedy sklep informuje i wpłata....
Wpłacisz, okaże się, że opóźnienia w dostawach i ani modeli ani kasy. Nie twierdzę, że tak będzie, ale mamy takie czasy, że wszystko jest możliwe...

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.632 443 99
Przede wszystkim chodzi o to, że nie wiadomo jaka wersję ostatecznie się kupuje. Czy z tym dziwnym frontem czy wersje poprawioną. A jak poprawioną to nie wiadomo jak poprawioną...Jak to u Robo, mało co wiadomo.
No fakt. Podano daty rewizji, ale w sumie można było (mając już te wersje modeli wykonane do prezentacji na targach) nadmienić, jaką będzie przedstawiał model. Czy będzie to ta ze skrzynkami przyłączeniowymi na krawędzi dachu, czy taka jak PIKO pokazało, gdzie te skrzynki przeniesiono na czoła członów. Jeśli bowiem taka jak PIKO, to ja się zastanawiam, gdyż PIKO z dekoderem dźwięku mam taniej zaklepaną niż przedsprzedaż ROBO.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.205 88 0
Czyli dogadał się z Karolem na dostawę/montaż dekoderów
Najwyraźniej. Miejmy nadzieję, że to poprawi sposób traktowania sklepu DCC24 przez Robo w kwestii dostaw zamówionego towaru (nie tylko EN57) i będzie można wrócić do kupowania modeli Robo w tym sklepie.

Przecież było już na forum o tym, że Robo nie będzie oferował EN57 z fabrycznie montowanymi dekoderami. Wersję cyfrową będzie można zamówić w sklepie, który założy i skonfiguruje dekoder, a cena będzie zależała od ceny dekoderów w danym momencie.
Zaraz, zaraz, skoro nie oferują, to po co sam Robo podaje coś takiego w newsletterze:
"Modele będą do wyboru:
Wersja z oświetlenie - analogowa
Wersja z oświetleniem - z dekoderem jazdy
Wersja z oświetleniem z dekoderem dźwięku ZIMO
Wersja z oświetleniem z dekoderem dźwięku ESU"
Możliwe, że (podobnie, jak w kwestii czoła modelu) wysłuchano głosu klienta. Fizycznie te dekodery i tak będą montowane w sklepie DCC24 (nie w fabryce w Chinach, ani nie w mieszkaniu pana Robo). Czyli zapewne przed rozpoczęciem wysyłki zamówień, jakaś znacząca partia modeli fizycznie znajdzie się na Strzeszyńskiej, będzie tam wyposażana w dekodery i stamtąd wysyłana do klienta. W ten sposób zamówimy sobie modele z dekoderami, a one trafią do nas szlakiem Chiny-Wrocław-Poznań.

Ponieważ cena modelu z dekoderem nie jest z góry podana, wygląda jakby montaż dekodera miał następować dopiero w miarę potrzeby. Stąd wydedukowałem, że droga modelu będzie j.w. W ten sposób obie firmy unikają zamrożenia gotówki w kilkuset dekoderach.

Ze względu na niepewny rynek dekoderów, zdobyłem dekoder zawczasu i mam zamiar po prostu zanieść go do DCC24 w celu nagrania.

Ale o co chodzi z tą paniką dot. przedsprzedaży?
Chodzi o to, że obojętnie jak jest, to zawsze jest źle:
- za mały wypust vs. przedpłata;
- sprzedaż na czas vs. opóźnienie;
- tańszy kot w worku vs. droższy pewniak;
- spekulacja, ojojoj.

Rada: zdecyduj sam za siebie, rób swoje, nie odpowiadaj na zaczepki. Jak wdasz się w dyskusję, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.

Podano daty rewizji, ale w sumie można było (mając już te wersje modeli wykonane do prezentacji na targach) nadmienić, jaką będzie przedstawiał model. Czy będzie to ta ze skrzynkami przyłączeniowymi na krawędzi dachu, czy taka jak PIKO pokazało, gdzie te skrzynki przeniesiono na czoła członów.
Podano nr inwentarzowe i daty rewizji (pojazdy po naprawie głównej). Rozumiem, że w tym okresie przy naprawach przenoszono skrzynki na czoła wagonów. Ale niepodważalnej odpowiedzi może dostarczyć tylko foto pojazdu z tego okresu. Foto ze strony Robo nie przedstawia tego nr inwentarzowego, ani nie jest opatrzone datą.

[o modelu PIKO]
Czyli zapowiadany jest jeszcze większym kotem w worku bo nawet prototypu nie pokazało. Rzekłbym ze lwem!
Niestety, wypusty PIKO to często jest lew w worku. Wysokiej jakości, wierny oryginałowi, ale jednak lew. Nie odczepię się od ET21 zapowiadanej w epoce IIIc, która przyszła pomalowana w epokę V. Kilka podobnych przykładów da się znaleźć. Moją obroną przed tą dezinformacją jest: zamówić w sklepie internetowym, potem kupić lub zrezygnować. To samo możecie zrobić tutaj. Macie prawo do rezygnacji.

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.557 155 0
Ze względu na niepewny rynek dekoderów, zdobyłem dekoder zawczasu i mam zamiar po prostu zanieść go do DCC24 w celu nagrania.
Zrobiłem tak samo. Jakimś trafem kupiłem parę dekoderów Zimo mx645p22 i mx644d czyli mam do modeli Piko i Robo.

To samo możecie zrobić tutaj. Macie prawo do rezygnacji.
Bo kupię i Piko i Robo. :) Będę miał porównanie. W razie czego Robo się odda w ramach rezygnacji albo Piko się sprzeda (na pewno znajdzie się chętny). A może oba będą OK i będę miał dwuskład. :)

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.205 88 0
Czy ktoś zna godzinę, o której EN57 będzie do wyklikania w sklepie internetowym Robo?

Wiem, że dzisiaj, ale po 12 godzinach odświeżania strony, moja mysz zaczyna wołać o przerwę na jedzenie :D

kupiłem parę dekoderów Zimo mx645p22 i mx644d czyli mam do modeli Piko i Robo
Tylko pamiętaj, że w Niemczech stosuje się standard PluX22, a w Polsce i na Węgrzech 21MTC.

A może oba będą OK i będę miał dwuskład.
Tak może się zdarzyć. Tym bardziej, nie zamawiam Robo z dekoderem - może w takim wypadku wystarczy dekoder jazdy.

Na filmie pokazanym przez Robo oświetlenie przedziałów służbowych zapala się razem z oświetleniem całego składu.
Robo ani PIKO dotychczas nie wypuścili oświetlenia podzielonego na jakiekolwiek sekcje. Listwy od ESU i od Bogos mają sekcje, ale nie na poziomie przedziału.

Pod tym względem, kolega @Marqus jest chyba prekursorem: jego listwa do Y-ów pozwala na osobne włączenie każdego przedziału, korytarza, przedsionka, WC. Jeżeli macie zapotrzebowanie na takie listwy do Robo EN57, może warto zapytać Kolegę. Mi wystarczy listwa fabryczna.

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.557 155 0
No dokładnie. Ja wiedziałem, że w Piko będzie plux22. Ale nie wiedziałem o Robo, bo to było jeszcze przed Poznaniem. Kupiłem sobie tak na wszelki wypadek 2 dekodery 21MTC. I jak widać się przydadzą - jeden do EN57 Robo, drugi byćmoże do przeróbki ET21. :)

PS. Też się niecierpliwię. Ma być najpierw info na stronie a potem dopiero w sklepie... :)

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.146 121 1
Kilku moich uwag dotyczących zapowiadanej przez ROBO Modele sprzedaży EN57:

- Przedsprzedaż nie jest formą zabronioną ani sprzeczną z prawem. Nie zakładam zatem, aby ROBO chciało dokonać na nasze pieniądze „skoku stulecia” (w sumie nie jest to jakaś przesadnie wielka kwota - 500 szt. x 1650,00 PLN = 825 000,00 PLN).

- Również nie zakładam, żeby na ostatnim etapie finalizacji projektu, producent potrzebował darmowego kredytu (taka forma wsparcia jest stosowana raczej na początku przedsięwzięcia a nie na końcu). Tym bardziej, że bez względu na wyniki przedsprzedaży modele, wg zapowiedzi producenta, i tak się mają ukazać (wynika z tego, że finansowanie projektu jest zapewnione).

To dla czego ROBO Modele postanowił dość niespodziewanie zaoferować w sumie jeszcze niedopracowany model do sprzedaży? Moim zdaniem sprawa jest oczywista. ROBO zamierza przez ten ruch, za pośrednictwem potencjalnych kupujących jego produkt, popsuć/utrudnić sprzedaż zapowiadanego od prawie dwóch lat modelu od konkurencji. I jednocześnie przejąć zawczasu część zysku. Przecież nie bez powodu zapowiadane model mają się ukazać w tym samym malowaniu i z podobnego czasookresu co konkurencji. Ma to postawić klientów przed wyborem, nie tylko co kupić ale przede wszystkim od kogo kupić. Nie oszukujmy się, nie wszystkich w dzisiejszej sytuacji będzie stać na zakup w przeciągu dwóch miesięcy, bardzo podobnych modeli a zarazem relatywnie drogich (kupno dwóch to wydatek przeszło 3 tys. zł).

Zresztą podobną strategię ROBO Modele stosuje od ponad trzech lat. W 2020 roku PIKO zapowiedziało modele „Y” w oliwkowym malowaniu - ROBO oferuje to samo. W zeszłym roku niemiecki producent zaoferował „Y” w czerwono, zielono-kremowym malowaniu z logo PKP w tzw. trumience - ROBO większość swoich modeli wypuszcza w takich oznaczeniach. A w roku bieżącym PIKO wydało „Y” w malowaniu PKP IC (malowanie aktualnie obowiązujące i przejściowe) - ROBO to samo.

Natomiast co do terminu wydania modeli, producent zawczasu zabezpieczył się, pisząc że dostawa w I kwartale 2023 roku jest „planowana”. To kiedy faktycznie ukażą się modele, przy takim sformułowaniu, jest tak naprawdę jedną wielką niewiadomą.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.673 520 30
w rozsyłanym mailu jest taka informacja:

„Wsparcie cyfrowe zapewnia firma Shop.dcc24.eu”

Czyli dogadał się z Karolem na dostawę/montaż dekoderów
Właśnie tak to rozumiem i to miałem na myśli pisząc:
Przecież było już na forum o tym, że Robo nie będzie oferował EN57 z fabrycznie montowanymi dekoderami. Wersję cyfrową będzie można zamówić w sklepie, który założy i skonfiguruje dekoder, a cena będzie zależała od ceny dekoderów w danym momencie.
Ponieważ cena modelu z dekoderem nie jest z góry podana, wygląda jakby montaż dekodera miał następować dopiero w miarę potrzeby.
Już nie pamiętam, czy to gdzieś przeczytałem, czy usłyszałem na filmie z prezentacji, ale było o tym, że cena modelu z dekoderem będzie zależała od ceny dekoderów w chwili zakupu modelu.
w Niemczech stosuje się standard PluX22, a w Polsce i na Węgrzech 21MTC
To jest trochę nadinterpretacja. Nie w Niemczech, a firma Piko stosuje PluX22, poza tym nie tylko niemieccy producenci stosują ten standard, a z kolei 21MTC jest stosowana nie tylko w Polsce i na Węgrzech, ale także np. we Włoszech (Rivarossi) i przez producentów z innych krajów. Wprawdzie Schlesienmodelle i Robo to jedyni producenci modeli w Polsce, ale może jednak należałoby raczej mówić o polskich producentach, a nie o Polsce jako kraju i podobnie o konkretnych producentach w Niemczech, a nie o całym kraju.
To wolę sobie sam kupić dekoder i go założyć.
To jest zawsze możliwe, ale wymaga pewnej wiedzy, zwłaszcza, że konieczne będzie odpowiednie zaprogramowanie dekodera i uaktywnienie złącza SUSI.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.205 88 0
było o tym, że cena modelu z dekoderem będzie zależała od ceny dekoderów w chwili zakupu modelu.
Czyli np. dzisiaj? Przydałoby się rozróżnienie pomiędzy zamówieniem (dzisiaj), zapłatą (nie wiem w jakim czasie i w jakich ratach będzie wymagana), a odebraniem modelu (wtedy jest wg prawa przeniesienie własności).

To jest trochę nadinterpretacja. Nie w Niemczech, a firma Piko stosuje PluX22, poza tym nie tylko niemieccy producenci stosują ten standard, a z kolei 21MTC jest stosowana nie tylko w Polsce i na Węgrzech, ale także np. we Włoszech (Rivarossi) i przez producentów z innych krajów.
Specjalnie napisałem tak, żebyś sprostował. Poważnie. Oczami widziałem to sprostowanie, zanim kliknąłem "Wyślij odpowiedź". Nie robię błędów językowych, więc muszę szukać innych powodów, byś mógł mi od czasu do czasu coś sprostować. I tak, zapomniałem dodać "we Włoszech".

To jest zawsze możliwe, ale wymaga pewnej wiedzy, zwłaszcza, że konieczne będzie odpowiednie zaprogramowanie dekodera i uaktywnienie złącza SUSI.
Nie, jedno z drugiego nie wynika. Można zamówić zaprogramowany dekoder w DCC24, albo dostarczyć im swój do zaprogramowania, a samemu tylko włożyć dekoder do modelu. Nie każdy ma własny sprzęt do programowania dekoderów dźwiękowych, ale włożyć dekoder w gniazdo prawie każdy tutaj umie.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.673 520 30
A czy w tych przedpłatach jest wybór między wersją analogową i cyfrową? Pytam poważnie, bo ja nie próbowałem wchodzić na stronę, jako że mnie to malowanie nie interesuje. Ale pamiętam, że w zapowiedziach była tylko mowa o preferencyjnej cenie tylko za model analogowy w porównaniu do późniejszej "normalnej" ceny.
Specjalnie napisałem tak, żebyś sprostował.
Bardzo zabawne...
Można zamówić zaprogramowany dekoder w DCC24, albo dostarczyć im swój do zaprogramowania, a samemu tylko włożyć dekoder do modelu. Nie każdy ma własny sprzęt do programowania dekoderów dźwiękowych.
No oczywiście, że tak też można, ale czy to nie jest już rozdzielanie włosa na czworo?

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.205 88 0
No oczywiście, że tak też można, ale czy to nie jest już rozdzielanie włosa na czworo?
No jest, ale sam podzieliłeś, sugerując, że przez Robo nie da się zamówić z dekoderem. A sam Robo twierdzi, że pierwszego wypustu nie da się kupić poza Robo. No to pozostaje albo dostarczyć sklepowi model do ucyfrowienia, albo, co prostsze, zakupić zaprogramowany dekoder lub usługę jego zaprogramowania, i samemu włożyć do modelu.

To dzielenie włosa jest symptomem, że w tyłkach nam się przewraca z dobrobytu. Co mnie cieszy, bo bardzo lubię dobrobyt.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
257 13 9
Czyli ten model będzie można w ulubionym sklepie zamowic po nowym roku? Chodzi mi o te proponowane malowania? Czy to jest tylko dla tej oferty dostępnej w przedsprzedaży u Robo?

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.644 381 7
Miało być studzenie emocji a tym czasem temperatura dyskusji /w wielu przypadkach zupełnie jałowej/ rośnie i kiedy przekroczy stan krytyczny?
Czekam sobie spokojnie kiedy jakiś ze sklepów wreszcie normalnie. pokaże model EN57 jaki będzie miał do sprzedaży w swojej ofercie.
Chociaż wrzucone zdjęcia porównawcze obu producentów już nie napawają zbytnim optymizmem...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.632 443 99
Czyli ten model będzie można w ulubionym sklepie zamowic po nowym roku? Chodzi mi o te proponowane malowania? Czy to jest tylko dla tej oferty dostępnej w przedsprzedaży u Robo?
W e-mailu od Robo było info, że w przedsprzedaży prowadzonej wyłącznie na stronie Robo będzie 250szt. Potem modele mają pojawić się także w sklepach innych. Ja to zrozumiałem, że będą to dodatkowe sztuki ponad 250... łącznie ma być 500 szt. modeli na dany przydział....
Słowo "potem" dotyczy także malowań pierwszych /przedsprzedażowych/, które będą dostępne, ale już po przedsprzedaży prowadzonej do wyczerpania 250szt. do końca listpoada 2022 w 'normalnej' cenie i nie tylko na stronie Robo...

Planowany termin dostawy to I kwartał 2023 r. Osobiście mi się to nie podoba, że mam płacić teraz, a model może dojedzie w styczniu 2023.... albo i nie....

W modelmanii mam dawno zamówiony PIKO i tam /i w Świecie Modeli Rybnik/ tak jest, że wpłacam gdy dostanę info, że model już jest na sklepie. Uważam, że to jest OK. Wszędzie zresztą tak jest. Jak w media expercie zamawiam TV za 3000 to też płacę dopiero jak towar będzie w sklepie.
Przedsprzedaż nie jest formą zabronioną ani sprzeczną z prawem. Nie zakładam zatem, aby ROBO chciało dokonać na nasze pieniądze „skoku stulecia” (w sumie nie jest to jakaś przesadnie wielka kwota - 500 szt. x 1650,00 PLN = 825 000,00 PLN).
Nie twierdzę że ktoś chce nas oskubać, ale czemu mam płacić całą kwotę tersz, a potem czekać 2 albo 3 miesiące?
250 sztuk ma być przedsprzedażowo więc polowa tej kwoty... grosze... :)

Ostatnio edytowane:

darekgd

Ostrzeżony
Reakcje
212 87 35
W e-mailu od Robo było info, że w przedsprzedaży prowadzonej wyłącznie na stronie Robo będzie 250szt. Potem modele mają pojawić się także w sklepach innych. Ja to zrozumiałem, że będą to dodatkowe sztuki ponad 250... łącznie ma być 500 szt. modeli na dany przydział....
Słowo "potem" dotyczy także malowań pierwszych /przedsprzedażowych/, które będą dostępne, ale już po przedsprzedaży prowadzonej do wyczerpania 250szt. do końca listpoada 2022 w 'normalnej' cenie i nie tylko na stronie Robo...

Planowany termin dostawy to I kwartał 2023 r. Osobiście mi się to nie podoba, że mam płacić teraz, a model może dojedzie w styczniu 2023.... albo i nie....

W modelmanii mam dawno zamówiony PIKO i tam /i w Świecie Modeli Rybnik/ tak jest, że wpłacam gdy dostanę info, że model już jest na sklepie. Uważam, że to jest OK. Wszędzie zresztą tak jest. Jak w media expercie zamawiam TV za 3000 to też płacę dopiero jak towar będzie w sklepie.

Nie twierdzę że ktoś chce nas oskubać, ale czemu mam płacić całą kwotę tersz, a potem czekać 2 albo 3 miesiące?
250 sztuk ma być przedsprzedażowo więc polowa tej kwoty... grosze... :)
Żeby była kasa na produkcję tych modeli