• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
257 13 9
Chciałbym z przydziałem Centralnej DOKP. Owa ochota lub Łódź, Sochaczew i tp..... Ale zobaczymy jakie będą posunięcia. Na razie pewny jest Piko
I tak posiadam już ponad 130 modeli PKP..... Plus kilka innych zarządów dla urozmaicenia Brakuje owych EN57 , EP09, może coś jeszcze jakias lokomotywa, parę wagonów .w każdej epoce od trzeciej do Va mogę sformować składy towarowe i osobowe. I trzeba wygaszać zainteresowania zakupowe. Bo tego i tak W zaświaty nie zabiorę a we wszystkim potrzebny jest umiar

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
jeśli Twoje ślepia widziały, to się prosze podziel choćby zdjęciem a najlepiej filmem z jeżdżącym składem.
Nie widziały, żadnych prototypów nie widziały i dla tego jestem spokojniejszy.
podobno ten zielony stwor co go wszędzie ukazywali
Gdzie go pokazywali? Gdzie wszędzie?
Jedyny stwór jaki był widoczny i mobilny to ten czerwony coś z dziwną twarzą, mętnym wzrokiem i opadniętą szczęką.

dec87

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
325 5 0
Dla zainteresowanych przydziałami:
W najbliższym tygodniu startuje PRZEDSPRZEDAŻ modelu EN57 w malowaniu niebiesko żółtym, w dwóch przydziałach:

- EN57-798 Lok. W-wa Ochota, Centralna DOKP, N. głów. MM 88.01.31

- EN57-887 Lok. Katowice, Śląska DOKP, N. głów. MM 90.09.25

Malowania i oznaczenia nadzoruje Krzysztof Koj.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.673 520 30
Niestety, idiotyczne i całkowicie niezgodne z normami pisanie dat jest dość powszechne, również przy oznaczaniu dat rewizji na taborze kolejowym. Według mojej wiedzy, w Polsce formalnie obowiązuje format RRRR-MM-DD, tradycyjnie stosowany jest format (D)D.MM.RRRR (jeżeli liczba dni jest jednocyfrowa, nie stosuje się zera na początku, rok może być skrócony do dwóch ostatnich cyfr, jeżeli nie budzi to wątpliwości), no i oczywiście można pisać z nazwą miesiąca słownie: (D)D miesiąc RRRR. Dawnego sposobu z miesiącem pisanym liczbą rzymską (np. dziś jest 6 XI 2022) dziś już się praktycznie nie spotyka.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.205 88 0
Jak już jest taki off-topic (chyba potrzebny przed czekającym nas wyścigiem przy klawiaturze), to może ktoś zorientowany podpowiedziałby, w jakim okresie stosowano rr.mm.dd na taborze w oznaczeniach dat rewizji?

Ta norma, nigdy do końca nie wyegzekwowania, w końcu umarła śmiercią naturalną w codziennym życiu. Ale widzę, że epoka IVc ma oznaczenia zarówno dd.mm.rr i rr.mm.dd.

Oraz, jak widzę w datach rewizji często nie tylko dzień, ale i miesiąc jest pisany 1 cyfrą.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.673 520 30
rr.mm.dd na taborze w oznaczeniach dat rewizji?

Ta norma, nigdy do końca nie wyegzekwowania, w końcu umarła śmiercią naturalną w codziennym życiu.
Format RR.MM.DD chyba nigdy nie był normą, jest to raczej skrócona wersja normy RRRR-MM-DD, gdzie dodatkowo zastąpiono myślniki kropkami (żeby napis zajmował mniej miejsca). Format RRRR-MM-DD jest ustalony normą ISO 8601, po raz pierwszy opublikowaną w 1988 roku. Od tego czasu zaczęły się w Polsce pojawiać na taborze daty pisane w tej kolejności, ale nie do końca zgodnie z normą, bo właśnie z 2-cyfrowym rokiem i kropkami zamiast myślników.
Dokładnie przeciwnie: wywodzące się z obowiązującej wtedy PN-90/N-01204 i wykorzystujące chronologię dat przy korzystaniu z komputera (czy ogólnie jak w definicji w 'zautomatyzowanych systemach informacji').
Przyznam, że nie rozumiem. Przecież napisałem, że jest to nieprawidłowo skrócona wersja zapisu według normy, a ponieważ rok jest dwucyfrowy, a zamiast myślników są kropki, jest to mylące i dlatego uważam to za idiotyczne i niezgodne z normami.

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
759 10 0
. Zakładam że użyłeś JDG w kontrze do spółki z o.o. . W tym przypadku spółka odpowiada przed wierzycielami swoim majątkierm czyli całymi 5tys złotych w znakomitej większości przypadków w PL. Brutalnie mówiąc dług pomiędzy 1zł a 50tys zł jest wielokrotnie łatwiej ściągnąc z JDG niż sp z o.o. pozdrawiam
W sp. z o.o. zarząd i prezes odpowiadają swoim majatkiem w razie problemów, więc nie jest tak źle.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
W ramach uzupełnienia:
Cena modelu to 1800,00 zł. w wersji analogowej.
W przedsprzedaży są w specjalnej cenie 1650,00 zł.
(wersje z dekoderami będą droższe o wartość dekodera)
Przedsprzedaż kończy się

30 listopada lub po wyprzedaniu modeli!
Czyli na ten moment nie podano cen dla pozostałych wersji z dekoderami?

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Ale o co chodzi z tą paniką dot. przedsprzedaży? Czytam tutaj o zadatkach, przedpłatach itp. Przecież w oficjalnym komunikacie jest jasno napisane o przedsprzedaży, która jest bardzo często stosowana przez inne firmy/sklepy. Nie ma w tym nic zdrożnego. Czyż nie obowiązują takie same prawa konsumenta jak w przypadku sprzedaży? Czy nie jedyną różnicą jest tylko to, że w przedsprzedaży trzeba zapłacić na długo przed ukazaniem się modelu, ale towar po wydaniu i tak podlega prawu zwrotowi? Cieszmy się, że w przesprzedaży model można nabyć taniej i już.

Ostatnio edytowane:

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
463 25 1
Swoją drogą to forum jest niesamowite;)

Albert Modell:
"Źle, źle źle!!!:mad: Powinna być koniecznie przedsprzedaż bo nie da się kupić!(n) Kupują kolesie spod lady a dla mnie nie ma!!!:mad: Olaboga, w ogóle to znika z koszyka zanim dokończę zamówienie:eek:"

Robo:
"Przedsprzedaż!?:rolleyes: Źle, źle źle!!!:mad: Klienci finansują model!!! Kto to widział!?(n) Skandal!!! Nie powinno tak być!!!":eek:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.673 520 30
Czyli na ten moment nie podano cen dla pozostałych wersji z dekoderami?
Przecież było już na forum o tym, że Robo nie będzie oferował EN57 z fabrycznie montowanymi dekoderami. Wersję cyfrową będzie można zamówić w sklepie, który założy i skonfiguruje dekoder, a cena będzie zależała od ceny dekoderów w danym momencie.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Przecież było już na forum o tym, że Robo nie będzie oferował EN57 z fabrycznie montowanymi dekoderami. Wersję cyfrową będzie można zamówić w sklepie, który założy i skonfiguruje dekoder, a cena będzie zależała od ceny dekoderów w danym momencie.
Zaraz, zaraz, skoro nie oferują, to po co sam Robo podaje coś takiego w newsletterze:
"Modele będą do wyboru:
Wersja z oświetlenie - analogowa
Wersja z oświetleniem - z dekoderem jazdy
Wersja z oświetleniem z dekoderem dźwięku ZIMO
Wersja z oświetleniem z dekoderem dźwięku ESU"

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.875 15 1
Albert Modell:
"Źle, źle źle!!!:mad: Powinna być koniecznie przedsprzedaż bo nie da się kupić!(n) Kupują kolesie spod lady a dla mnie nie ma!!!:mad: Olaboga, w ogóle to znika z koszyka zanim dokończę zamówienie:eek:"

Robo:
"Przedsprzedaż!?:rolleyes: Źle, źle źle!!!:mad: Klienci finansują model!!! Kto to widział!?(n) Skandal!!! Nie powinno tak być!!!":eek:

Coś w tym jest, chociaż łatwiej wyłożyć w przedsprzedaży 500 złotych niż 1650 i to bez gwarancji dotrzymania terminu wydania. Czytam tak te posty i wnioskuję z nich, że na chwilę obecną to żaden z finalnych modeli nie został jeszcze wyprodukowany. Pomijając aspekt finansowania przez klientów produkcji pierwszej partii EN57 to wydaje mi się, że Robo nie jest w stanie dostarczyć tych modeli w I kwartale 2023 roku. Proces produkcji to jedno ale czas transportu drogą morską z Chin to drugie. Większość opóźnień w wydanych do tej pory modelach wynikała właśnie z opóźnień w dostawach z Chin. Chciałbym się mylić i najlepiej, abym miał dwa EN57 już dziś, nieważne, czy ROBO, czy PIKO, jednak jestem realistą.

Ja osobiście nie zdecyduję się na zakup EN57 w przedsprzedaży ze względu na zbyt odległy i dodatkowo niepewny termin wydania. Jeśli dożyję jego wydania, zakupię go od ręki i porównam z tym z PIKO. Do tego czasu wyjdą jeszcze modele, którymi chciałbym się jeszcze nacieszyć.

Różnica między ceną modelu w przedsprzedaży a ceną po jego wydaniu jest niewielka, dlatego też jeśli ktoś się zdecyduje na zakup i ma na tyle cierpliwości i zdrowia by oczekiwać miesiącami na model to jego sprawa, ma do tego prawo. Kto chce zaczekać na wydanie modelu też ma do tego prawo i żadne narzekania i utyskiwania z czyjejkolwiek strony są tutaj nie na miejscu.

EN57-887 Lok. Katowice, Śląska DOKP, N. głów. MM 90.09.25
Nieraz nim jechałem. Niestety ta jednostka w 1999 roku poszła do Warszawy i dalej do Białegostoku, zatem marne szanse, by załapała się gdzieś na moich zdjęciach. Jednak jak znajdę trochę czasu to przejrzę swoje archiwa.

Trochę szkoda, że na tą chwilę nie ma zapowiedzianej wersji z małymi zgarniaczami bo na tej mi najbardziej zależy. Z dużym pługiem będzie już w grudniu od PIKO (ja osobiście nie przywiązuję uwagi do przydziałów i numerów, ważne, by wygląd i malowanie mi odpowiadały).

Zaraz, zaraz, skoro nie oferują, to po co sam Robo podaje coś takiego w newsletterze:
"Modele będą do wyboru:
Wersja z oświetlenie - analogowa
Wersja z oświetleniem - z dekoderem jazdy
Wersja z oświetleniem z dekoderem dźwięku ZIMO
Wersja z oświetleniem z dekoderem dźwięku ESU"
Na Targach Hobby rozmawiałem z Panem Robertem i twierdził, że wyjdą tylko analogowe wersje, z zamontowanym oświetleniem i głośnikiem. Ciekawe, skąd taka nagła zmiana?

Wersję cyfrową będzie można zamówić w sklepie, który założy i skonfiguruje dekoder, a cena będzie zależała od ceny dekoderów w danym momencie.
To wolę sobie sam kupić dekoder i go założyć. Szybciej wtedy do mnie trafi i model i dekoder :) Ciekawi mnie też jak finalnie będzie skonfigurowane oświetlenie tej jednostki. Na filmie pokazanym przez Robo oświetlenie przedziałów służbowych zapala się razem z oświetleniem całego składu. Nie pamiętam jak to sterowanie było rozwiązane w oryginale ale w latach 80/90 jeździłem kibelkami jako pasażer właściwie codziennie i zawsze w tych przedziałach było ciemno. Było to moje ulubione miejsce do jazdy, gdyż mogłem podziwiać widoki za oknem a nie własne odbicie w szybie. Dodatkowo na ogół można tam było palić i nawet jak już polikwidowano przedziały dla palącyh to tam konduktorzy przymykali oko, sami zresztą często tam przychodzili na papierosa :)

W tamtych latach jeździło jeszcze wiele EN57 z zasłonkami w oknach :) ale te można wykonać we własnym zakresie.

I tak posiadam już ponad 130 modeli PKP
Nieśmiało zapytam, czy Kolega ma na myśli lokomotywy czy także wagony?

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.450 111 11
Nie do końca rozumiem narzekanie że jest zapoiwedź stacyjna. Przecież to nie jest automat. Wystarczy nie przypisywać tego dźwięku klawiszowi i po kłopocie. Nie czaję jakiegos nie zamwiania w dekoderze zapowiedzi stacyjnych. Lepiej czegos nie mieć niż miec według niektórych. Nie wiem o co chodzi w ogóle. Mnożycie od kilku dni problemy. rzucacie się na siebie, jest 20% merytoryki 80% rzucania się do oczu. Nie rozumiem jak w jednej modelarskiej rodzinie może byc taki s..f.
Żony im dramaty w mieszkaniu robią, a z gów..em Wiesz jak to jest, toczy się z góry.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.360 36 7
Swoją drogą to forum jest niesamowite;)

Albert Modell:

Robo:
Nie wiem jak inni, ale ja mam uwagi tylko do sposobu płatności. Co innego zamówienie i płatność przy odbiorze, a co innego płatność w ciemno z wątpliwym rabatem (jeśli będę chciał, później kupię w regularnym sklepie w tej samej cenie po rabacie).
Dodatkowo zakup obarczony mało realnym deklarowanym terminem dostawy, nawet jeśli w grę wchodzi transport kolejowy.

W lutym zamówiłem Lxd2, z terminem chyba na wrzesień - nie było problemu, płatność będzie przy odbiorze. To uczciwy model sprzedaży, zamawiania - jest obsuwa, ale można czekać.
Również w okolicach początku roku SH deklarował różne modele, które też miały zaraz być dostępne (nawet gdzieś komentowałem czas dostawy, to był odzew że ma zniżki na cargo lotnicze). Czy dalej czułbyś się OK, po ponad pół roku czekania na modele których nie ma, z wydaną gotówką?

Ostatnio edytowane: