• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
700 9 1
Podobnie jest też z ramkami w oknach i różnymi detalami. Ja jak zrobię prototyp przyglądam mu się i z zmieniam czasem całkiem sporo wymiarów na inne niż wynika z prostego przeliczenia 1:87.
Podobnie z kolorami - nie zawsze kolor zgodny ze specyfikacją dobrze wygląda na modelu. Na przykład w nowym malowaniu Intercity RAL7040 wyglada fatalnie na modelu - wrazenie jest znacznie za ciemnego szarego. Za to kolory z poprzedniego malowania np. szaro niebieski NCS 2020-R80B wychodziły na modelu całkiem dobrze, a jednak ACME je przyciemniało, Tillig rozjaśniał.

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.527 35 0
Gdzieś Pan Robert mówi/pisze, że dla swoich klientów zawsze dostarcza części zamienne, jak jest taka potrzeba.
Oby tak było. U mnie wygra ten kto zrobi epokę IV. Dlatego dopytałem o części. Kiedyś SM miało taka akcję kuponu czy czegoś podobnego ale okazało się, że to był "talon na balon". Ja akurat nie jestem zdeterminowany na sam model ale na epokę w jakiej się ukaże. Poczekamy zobaczymy, jak nie będzie IV to bardzo słabo (w moim przypadku).

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.553 155 0
Jak dla mnie to te zapowiedzi stacyjne są bez sensu.
W dekoderach można regulować głośność każdego dźwięku osobno. Zdarzało mi się podgłaśniać silnik i przyciszać generator. Tu też powinno się udać.
Dlatego np. ja, zlecając Elvisowi wgranie dźwięków do moich dekoderów poprosiłem o nie wgrywanie zapowiedzi stacyjnych. :)

Oby tak było. U mnie wygra ten kto zrobi epokę IV. Dlatego dopytałem o części.
Próbowałem to znaleźć w gąszczu informacji ale jestem pewien, że tak napisał. Chyba na FB to było.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.205 88 0
Przecież są w handlu odtwarzacze dźwięków do makiet. Można nagrać m. in. zapowiedzi stacyjne i co kto chce.

U mnie wygra ten kto zrobi epokę IV. Dlatego dopytałem o części.
Ale co mają części do epoki? Zamierzasz zrobić sobie model z innej epoki, przy użyciu części zamiennych? To chyba lepiej kupić części PIKO, gdzie mamy dostępny cały wykaz. Albo kupić cały model obojętnie którego producenta i poddać konwersji?

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
Nie do końca rozumiem narzekanie że jest zapoiwedź stacyjna. Przecież to nie jest automat. Wystarczy nie przypisywać tego dźwięku klawiszowi i po kłopocie. Nie czaję jakiegos nie zamwiania w dekoderze zapowiedzi stacyjnych. Lepiej czegos nie mieć niż miec według niektórych. Nie wiem o co chodzi w ogóle. Mnożycie od kilku dni problemy. rzucacie się na siebie, jest 20% merytoryki 80% rzucania się do oczu. Nie rozumiem jak w jednej modelarskiej rodzinie może byc taki s..f.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.644 381 7
Czytam, od dłuższego czasu, czytam i ponad setka albo i więcej uwag, opinii od modelu EN57 i każda z tej ponad setki ma własną wizję modelu :oops:
I co tu wybrać i jak wszystkich zadowolić - bo na jakikolwiek kompromis chyba nie ma co liczyć...
Przywodzi mi to na myśl stary dowcip - "Pewna babcia miała pod łóżkiem trzy nocniki - złoty, srebrny i porcelanowy. Ale jak przyszło co do czego - zawsze narobiła w majtki"...

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Czytam, od dłuższego czasu, czytam i ponad setka albo i więcej uwag, opinii od modelu EN57 i każda z tej ponad setki ma własną wizję modelu :oops:
I co tu wybrać i jak wszystkich zadowolić - bo na jakikolwiek kompromis chyba nie ma co liczyć...
Co Kolega ma na myśli? Kolega tak pisze, jakby każdy z nas wnosił sprzeczne pragnienia, skoro wynikiem ma być "własna wizja modelu". Ja mam zgoła odmienne obserwacje. Uważam, że "każda z tej ponad setki opinii" się nie wyklucza i zmierza w jednym kierunku - aby model był możliwie jak najbardziej dopracowany.
Mnożycie od kilku dni problemy. rzucacie się na siebie, jest 20% merytoryki 80% rzucania się do oczu. Nie rozumiem jak w jednej modelarskiej rodzinie może byc taki s..f.
No pięknie. Jak posty Kolegów Remaj12 czy SantaFe są mnożeniem problemów i osiągają poziom merytoryki na poziomie 20% to gratuluję obiektywności.
Jak mam rozumieć merytorykę takich wpisów?

Ostatnio edytowane:

ignacy500

Znany użytkownik
Reakcje
688 18 0
Dźwięki EN57 to bardzo trudny temat. Jest tam mnóstwo charakterystycznych odgłosów, które trzeba odpowiednio poukładać i wyłapać które z nich uwypuklić, a które wyciszyć. Po filmie, który tu został zaprezentowany, uważam, że nie jest jak być powinno. Na szczęście łatwiej to poprawić niż formę "budy".

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
Dokładnie tak jak napisałem. 20% merytoryki i tu wpisują się posty z wyliczeniami, grafikami itp. 80% wypowiedzi które nie wnoszą nic lub wprowadzają zamieszanie. Tak to powinieneś zrozumieć.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.875 15 1
Jak już kiedyś wspomniałem, kupię oba modele i porównam. Finalnie potrzebuję trzy jednostki w normalnym schemacie malowania, czyli żółto-niebieskie. Poszczególne egzemplarze różniły się zgarniaczami, reflektorami, stopniami i poręczami, odcieniami kolorów, okablowaniem na dachu i paroma innymi, mniej zauważalnymi detalami.

Pierwszy wyjdzie model PIKO, który zapowiedziany jest na grudzień tego roku. Mając model jako produkt finalny przed sobą patrzy się na niego inaczej niż na wszelkie zdjęcia. Widziałem oba prototypy na Targach HOBBY i jednego jestem tylko pewien - buda PIKO jest dokładniej odwzorowana. Buda od ROBO wydaje się wydłużona na wysokość za sprawą źle wykonanego wycięcia na sprzęg i zbyt małe reflektory. Jednak dopiero, kiedy oba modele będę miał obok siebie jako produkt finalny będę mógł porównać i wymienić wady i zalety. Wygra ten producent, który zaoferuje mi najwierniej odwzorowany model (ten gorszy - wedle mego subiektywnego - odczucia odsprzedam a w jego miejsce zagości model, z którego będę bardziej zadowolony).

Co do tych zapowiedzi stacyjnych to są one dla mnie śmieszne. Przykładowo w EP05-15 mam wgraną zapowiedź pociągu InterCity :) Nie mam nic przeciwko zapowiedziom ale niech odzwierciedlają właściwą epokę a nie maszyna z rewizją z 1979 a mi tam jakieś InterCity wgrano :) Podobnie jest w przypadku większości lokomotyw każdego producenta.

Reakcje
89 3 0
Oby tak było. U mnie wygra ten kto zrobi epokę IV. Dlatego dopytałem o części. Kiedyś SM miało taka akcję kuponu czy czegoś podobnego ale okazało się, że to był "talon na balon". Ja akurat nie jestem zdeterminowany na sam model ale na epokę w jakiej się ukaże. Poczekamy zobaczymy, jak nie będzie IV to bardzo słabo (w moim przypadku).
Mnie także interesuje wyłącznie model w epoce IVc. I to z gdyńskim przydziałem. Liczę ze takowy się pojawi. ROBO wydał na razie 6 wagonów gdyńskich z tego okresu, mają być jeszcze dwa. No to może i EN57 będzie

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Dokładnie tak jak napisałem. 20% merytoryki i tu wpisują się posty z wyliczeniami, grafikami itp. 80% wypowiedzi które nie wnoszą nic lub wprowadzają zamieszanie. Tak to powinieneś zrozumieć.
Twoja ocena jest kompletnie oderwana od rzeczywistości. Jest dokładnie odwrotnie, Twój post obliczony jest na wywołanie zamieszania. Czyli co, powinniśmy nie dyskutować, niech Robo robi co chce, ale ludzie niech nie mają świadomości, kupują i będzie dobrze, tak? Tak lepiej? To po co to forum? Gwarantuję Ci, że nawet dla samego Robo nie będzie to lepszy scenariusz.