Już któryś, któryś-nasty raz ktoś wziął się za porównywanie modelu z rzeczywistością przy pomocy dwóch zdjęć z różnych perspektyw lub zdjęcia z planem modelarskim. (Aczkolwiek zdaje się post zniknął już z tego wątku).
Jako, że mamy XXI wiek, chciałem choć raz zrobić coś takiego "profesjonalnie", szczególnie, że prace magisterską pisałem w podobnej tematyce.
Tak więc po 2h zabawy mam takie coś:
UWAGI:
-to, że model się różni nie znaczy, że jest błędny. (Same EN57 różniły się między sobą w wielu kwestiach)
-powyższe porównanie obejmuję zdjęcie modelu z profilu FB ROBO i obraz kompozytowy utworzony na podstawie
modelu fotogrametrycznego utworzonego na podstawie zestawu 72 zdjęć prawdziwego EN57 (to nie jest model 3D
ręcznie stworzony przez człowieka! Model jest obliczony przez komputer wyłącznie na podstawie wielu zdjęć!)
- perspektywy nie są idealne
- odtworzenie trójwymiarowe, jak i zdjęcie z telefonu mogą być minimalnie zniekształcone względem rzeczywistości
- obrazy zostały dopasowane na podstawie pionowej krawędzi narożnej pudła.
- nawet jeśli widzicie mnóstwo niezgodności, pamiętajcie, że takie porównanie względem innych istniejący, wychwalanych,
wspaniałych modeli też może wykazać multum niezgodności, których nie widać po powierzchownej analizie.
To tak proforma.
Nie mam zamiaru szkalować modelu, a na forum zawsze mnóstwo ludzi do krytykowania.
Niemniej rozstaw i wielkość reflektorów i wycięcie oraz wysokość sprzęgu rzucają się w oczy jako zauważalnie różniące się.
Temat do analizy, czy te detale mogą być różne, czy były niezmienne.
Wydaje mi się też, że model jest minimalnie szczuplejszy.