• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.612 443 99
Była jeszcze taka wersja EN57-879 i 878 ;) kadr z filmu "07 zgłoś się"

Zobacz załącznik 929215
Okres przejściowy, czyli jednostka już z trzecim reflektorem, ale jeszcze bez dwóch "końcówek" w dolnych reflektorach, a co za tym idzie, nadal z "końcówkami" nad oknami oraz komorą czerwonego światła w dolnym lewym reflektorze (patrząc w kierunku jazdy) stosowaną przy podawaniu sygnału Pc2.
@Remaj12 .... Dzieki za objaśnienie, bo też to zauważyłem, że lewy duży reflektor patrżac w kierunku jazdy ma czerwony odbłyśnik, a lewy nie ma i zastanawiałem się co to za fuszerka... Ale jak widać wszystko ma swoje uzasadnienie.
Znalazłem takie zdjęcie EN57-646 bez przewodów na necie.
Chyba lepiej byłoby napisać:
Znalazłem w Internecie takie zdjęcie EN57-646 bez przewodów na dachu...
Osobiście nie jestem mistrzem mowy polskiej, ale ludzie jak coś piszecie to piszcie jakoś 'po ludzku'...
...bez przewodów na necie....

Ostatnio edytowane:

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 32 10
Konia z rzędem kto to nałoży na model ROBO ale może ktoś :p
Wyzwanie przyjęte!

Obcięta stopklatka z oficjalnej premiery:
RoboEN57_stopklatka_crop.jpg

Rozstaw szyn: 304 pixele > 16.5mm modelowe = 1435mm rzeczywiste
Szerokość pudła: 591px > 2780 mm
Wysokość pudła: 779px > 3677 mm

Zgodnie z danymi z ksiązki Elektryczne Zespoły Trakcyjne projektory ( w rozumieniu reflektory znajdują się 1600mm nad główką szyny
Te dane powinny określać szerokość pudła jako 2880 mm i wysokosć jako 3720 mm, zatem moja dziecinna metoda skaluje poprawnie (oraz potwierdza właściwe proporcje!)

Wysokość reflektorów: 349px > 1647mm o_O
50 rzeczywistych milimetrów, mnież niż pół w modelu. Wiele, niewiele?
Nieistotne, bo zasadniczy problem jest w wycięciu sprzęgu i jego położeniu:

EN57 minimorph.gif

Choć oczka faktycznie mogłyby być troszkę niżej i szerzej

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Obstawiałbym że jest to (wycięcie) spowodowane chęcią dostosowania się do kinematyki NEM. Ale po co? jednostki przez 99,9999999% czasu jeżdżą na scharfenbergach w rzeczywistości, i można było się pokusić o prawidłową wysokość umiejscowienia sprzęgu.
Natomiast potwierdziłeś tą grafiką moje nieśmiałe domysły że reflektory dolne są za blisko siebie i za wysoko, oraz chyba nieco za małe.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
Sprawdzę w domu czy jest mowa o wymiarach sprzegów i ich położeniu. Chyba nie ma. Jest bardzo dokładny opis tylko . Jest napewno położenie stopnic względem szyny oraz bardzo dokładny opis wózków wraz ze szczegółowym rysunkiem technicznym

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.612 443 99
(...) zasadniczy problem jest w wycięciu sprzęgu i jego położeniu:

Zobacz załącznik 929430

Dobra robota. Faktycznie teraz widać to, o czym kolega napisał.
Jednak... już nie raz pisano tutaj, że nie ma modeli doskonałych i zapewne nie będzie. Sama podziałka 1:87 zmusza do pewnych kompromisów i zawsze coś będzie 'nie tak'. Oceniając model zawsze należy mieć to na uwadze.
Dla mnie - to co widać w modelu jest akceptowalne /dla kogoś innego być może nie/.
Animacją tą kolega aż zaciekawił mnie jak coś takiego wypadłoby w przypadku PIKO-lca? Niestety chyba ciężko znaleść zdjęcie czoła modelu konkurenta. Mimo wszystko czekam na Robo głównie z uwagi na fakt większych możliwości wariantów modelu niż w przypadku PIKO, gdzie koledzy już dawno doszli do wniosku o niemożliwości wykonania jednostki z epoki wcześniejszej niż Va. Ten fakt + standardowo głośnik już zamontowany firmowo w modelu zapewne też jest na plus dla Robo.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
Wyzwanie przyjęte!

Obcięta stopklatka z oficjalnej premiery:
Zobacz załącznik 929415

Rozstaw szyn: 304 pixele > 16.5mm modelowe = 1435mm rzeczywiste
Szerokość pudła: 591px > 2780 mm
Wysokość pudła: 779px > 3677 mm

Te dane powinny określać szerokość pudła jako 2880 mm i wysokosć jako 3720 mm, zatem moja dziecinna metoda skaluje poprawnie (oraz potwierdza właściwe proporcje!)

Wysokość reflektorów: 349px > 1647mm o_O
50 rzeczywistych milimetrów, mnież niż pół w modelu. Wiele, niewiele?
Nieistotne, bo zasadniczy problem jest w wycięciu sprzęgu i jego położeniu:

Zobacz załącznik 929430

Nawet wycieraczki się ruszaja.

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 5 2
Dobra robota. Faktycznie teraz widać to, o czym kolega napisał.
Jednak... już nie raz pisano tutaj, że nie ma modeli doskonałych i zapewne nie będzie. Sama podziałka 1:87 zmusza do pewnych kompromisów i zawsze coś będzie 'nie tak'. Oceniając model zawsze należy mieć to na uwadze.
Dla mnie - to co widać w modelu jest akceptowalne /dla kogoś innego być może nie/.
Animacją tą kolega aż zaciekawił mnie jak coś takiego wypadłoby w przypadku PIKO-lca? Niestety chyba ciężko znaleść zdjęcie czoła modelu konkurenta. Mimo wszystko czekam na Robo głównie z uwagi na fakt większych możliwości wariantów modelu niż w przypadku PIKO, gdzie koledzy już dawno doszli do wniosku o niemożliwości wykonania jednostki z epoki wcześniejszej niż Va. Ten fakt + standardowo głośnik już zamontowany firmowo w modelu zapewne też jest na plus dla Robo.
Cytowany tekst nie jest mój tylko kolegi @OLF . Coś się koledze osoby pomyliły...:ROFL:

HMG

Aktywny użytkownik
club 0
Reakcje
758 12 1
OLF napisał(a):
Wyzwanie przyjęte!
No teraz należy czekać na pełne oburzenia głosy tych Kolegów, którzy raczyli zjechać pierwsze informacje, że z proporcjami czoła modelu ROBO jest coś nie tak. Ciekawe co to będzie tym razem, może "przecież to jest dopiero prototyp, w modelu będzie inaczej" a może "a czy porównałeś zdjęcie z PRAWDZIWYMI planami" itd. o_O

No nic, ja sobie spokojnie poczekam, aż oba konkurencyjne modele trafią do sprzedaży i kupię ten, który w moim odczuciu będzie lepiej oddawał stan faktyczny :kawa:

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
No teraz należy czekać na pełne oburzenia głosy tych Kolegów, którzy raczyli zjechać pierwsze informacje, że z proporcjami czoła modelu ROBO jest coś nie tak. Ciekawe co to będzie tym razem, może "przecież to jest dopiero prototyp, w modelu będzie inaczej" a może "a czy porównałeś zdjęcie z PRAWDZIWYMI planami" itd. o_O

No nic, ja sobie spokojnie poczekam, aż oba konkurencyjne modele trafią do sprzedaży i kupię ten, który w moim odczuciu będzie lepiej oddawał stan faktyczny :kawa:
Powiedzmy sobie szczerze. Gdyby z tymi prpoprcjami wszystko było OK - nie byłoby w ogóle tematu. A temat jest. Nikt nie dyskutuje o ramkach, o wózkach itp. Bo wglądają OK.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.426 479 107
Będzie standard :
1. Jak umiesz to zrób lepiej
2. Ten nie popełnia błędów co nic nie robi
3. Nie ma modeli idealnych