• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Rivarossi - modele zespołów wagonów piętrowych serii Bipa/Bhp

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.707 65 3
A proszę bardzo. Każdy może to zrobić po swojemu. Dekoder z wtyczką ma tą zaletę że nie trzeba kombinować ale też najtańsze nie jest. Na kabelkach czy to nasze czy od Chińczyka wychodzi najtaniej ale wymaga zabawy z lutowaniem.
Natomiast polecam od tego producenta najtańsze dekodery jazdy.
LaisDcc Model Train Store
https://a.aliexpress.com/_B0cq6l
Działają dość dobrze w modelach Roco i kilku innych producentów. Akurat do Piko nie bardzo się nadają.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
Wg mnie kupowanie dekoderów tylko do sterowania światłami czerwonymi jest trochę cenowo bez sensu, ja w mojej Bipie zastosowałem listwy DCC ESU 50708, które mają po kilka sekcji światła białego i możliwość niezależnego sterowania światłami czerwonymi. Koszt takich listew jest porównywalny z dekoderami funkcyjnymi ESU, czyli ok 90 zł.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.908 527 30
W zasadzie nie jest potrzebne, ale te listwy są pewnie uniwersalne i nadają się nie tylko do wagonów bezprzedziałowych, ale też do przedziałowych, a tam możliwość włączenia części przedziałów może się przydać. A czy kolega @Pawel podzieliłby się z nami swoimi doświadczeniami z tymi listwami ESU? Czy trzeba je przycinać, czy mają już wbudowany dekoder i jaka jest ich cena?

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
A czy kolega @Pawel podzieliłby się z nami swoimi doświadczeniami z tymi listwami ESU? Czy trzeba je przycinać, czy mają już wbudowany dekoder i jaka jest ich cena?
Listwy te są jak najbardziej uniwersalne, i mają wbudowany dekoder. Cena to około 90 zł, choć ja kupowałem z moimi rabatami nawet poniżej 80 zł.

Listwy te mają 11 sztuk led białych oraz 2 sztuki led czerwonych. Minimalna długość listwy to 3 ledy, a potem możemy przycinać po każdym kolejnym led. Co jest ciekawe, to nawet odcięte części płytki z ledami można wykorzystać pod warunkiem połączenia kablami z resztą.

Dekoder zabudowany na listwie obsługuje 8 wyjść:
- 5 stref białych led od A do E (strefa A ma 3 ledy, pozostałe po 2 ledy),
- 2 oświetlenia końca wagonu
- 1 dodatkowe wyjście do wykorzystania

Uniwersalność tych listew najlepiej widać właśnie na modelach zespołów Bipa, ja dla przykładu zewnętrzny człon mam rozwiązany następująco:
- górny poziom 5 led (sekcje A+B)
- dolny poziom 4 led (sekcje C+D)
- przedsionek 2 led (sekcja E)
- oryginalne światła końca podłączone bezpośrednio do listwy w miejsce świateł czerwonych ESU.
Każdą sekcję można zapalać oddzielnie, choć ja mam też zmapowane zapalanie całego oświetlenia jednym przyciskiem.
Oczywiście jest to tylko człon zewnętrzny, ja w członach wewnętrznych też zabudowałem te listwy DCC, no i konieczne jest połączenie elektryczne pomiędzy członem zewnętrznym i przyległym do niego członem wewnętrznym.

Podsumowując moja 4-członowa Bipa ma zabudowane 4 listwy DCC, 20 sekcji oświetlenia wewnętrznego i oryginalne oświetlenia końca. Mapowanie możemy wykonać jak nam się podoba, ja mam np F0 całość oświetlenia wnętrza (te 20 sekcji), F1 i F2 oświetlenia końca, a pod kolejnymi F poszczególne sekcje, tak dla zabawy :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.908 527 30
Dziękuję za informację, warto zapamiętać. Ale w praktyce wychodzi na 4-wagonowy zestaw 4 x 90 = 360 zł za cztery listwy. Przy rezygnacji z oświetlenia wnętrza, do sterowania światłami końcowymi potrzebne są dwa dekodery funkcyjne po ok. 90 zł (ok. 20 euro), a nawet taniej przy użyciu polskich produktów. Można zrobić nawet z jednym dekoderem, choć wtedy trzeba ciągnąć przewody przez cały skład, więc jednak bez oświetlenia jest sporo taniej.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
Że tak się wtrącę, u mnie wszystkie wagony mają oświetlenie od ESU z dekoderem na pokładzie, Robo, Piko Rivarossi, można cuda robić bawiąc się CV, można uzyskać piękny efekt NEON konfigurując odpowiednio CV, pisałem o tym już jakiś czas temu gdzieś tu na forum, ale chyba to było mało istotne.
Tak czy inaczej polecam.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Czy Szanowni Forumowicze mają informacje na temat tego czy pojawią się jeszcze kolejne edycje? Szczególnie interesuja mnie wersje z IV epoki. Czy mają Koledy zliczone ile wersji Bipy wypuściło już Rivarossi do tej pory? Kiedyś w ŚK podawano, że ma być około 10 wersji, każda po 500 sztuk.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
835 90 3
4Bhp: Skarżysko, Rzeszów, Poznań, Wrocław, Gdynia, Toruń, Chojnice;
3Bhp: Poznań, Chojnice;
2Bhp: Legnica, Opole.

Mi wychodzi 11 różnych zestawów, a de facto 7 bo 4 zestawy były dublowane z różnymi przydziałami i numerami inwentarzowymi.
Cały czas nie pojawiły się takie oczywistości jak 4Bhp jajecznica (1994-2005) oraz ze schyłku eksploatacji żółto-niebieska 2Bhp (2005-2013).
Ciekawe, czy trzeba będzie zadowolić się jajecznicą 2Bhp, która była rzadkością, czy jednak ten zestaw jest gdzieś w planach na przyszły rok a może dwa?

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
własnie przymierzam się do ESU ponieważ mam je już w standardowych wagonach. Jedyna uwaga do Twojego tekstu (no chyba że uważasz , ze jest jakas przeszkoda techniczna), jest taka, ze ja zamierzam wykorzystać podłączenia ze skrajnych wagonów, natomiast do dwóch środków na stałe przypisac wóżki i podłączyć do nich blaszki zasilajace tak aby wszystkie 4 sekcje miały swoje zasilanie a tym samym były w łatwy sposób rozłączalne tak zeby mozna było robić 2,3 i 4 członowy skład . Mozna wtedy pominąć wtyczki/złączki etc.
Listwy te są jak najbardziej uniwersalne, i mają wbudowany dekoder. Cena to około 90 zł, choć ja kupowałem z moimi rabatami nawet poniżej 80 zł.

Listwy te mają 11 sztuk led białych oraz 2 sztuki led czerwonych. Minimalna długość listwy to 3 ledy, a potem możemy przycinać po każdym kolejnym led. Co jest ciekawe, to nawet odcięte części płytki z ledami można wykorzystać pod warunkiem połączenia kablami z resztą.

Dekoder zabudowany na listwie obsługuje 8 wyjść:
- 5 stref białych led od A do E (strefa A ma 3 ledy, pozostałe po 2 ledy),
- 2 oświetlenia końca wagonu
- 1 dodatkowe wyjście do wykorzystania

Uniwersalność tych listew najlepiej widać właśnie na modelach zespołów Bipa, ja dla przykładu zewnętrzny człon mam rozwiązany następująco:
- górny poziom 5 led (sekcje A+B)
- dolny poziom 4 led (sekcje C+D)
- przedsionek 2 led (sekcja E)
- oryginalne światła końca podłączone bezpośrednio do listwy w miejsce świateł czerwonych ESU.
Każdą sekcję można zapalać oddzielnie, choć ja mam też zmapowane zapalanie całego oświetlenia jednym przyciskiem.
Oczywiście jest to tylko człon zewnętrzny, ja w członach wewnętrznych też zabudowałem te listwy DCC, no i konieczne jest połączenie elektryczne pomiędzy członem zewnętrznym i przyległym do niego członem wewnętrznym.

Podsumowując moja 4-członowa Bipa ma zabudowane 4 listwy DCC, 20 sekcji oświetlenia wewnętrznego i oryginalne oświetlenia końca. Mapowanie możemy wykonać jak nam się podoba, ja mam np F0 całość oświetlenia wnętrza (te 20 sekcji), F1 i F2 oświetlenia końca, a pod kolejnymi F poszczególne sekcje, tak dla zabawy :)

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
no chyba że uważasz , ze jest jakas przeszkoda techniczna.
Co prawda nie przyglądałem się środkowym wózkom pod kątem montażu odbieraków prądu, ale myślę że nie ma żadnej przeszkody technicznej, ja po prostu nic nie robiłem przy odbiorze prądu z kół, stąd konieczne było połączenie elektryczne między członami.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99
No i brakuje zestawu poczwórnego z przełomu 80/90 czyli epoka IVc lub wczesna Va. Opis "Bhp-x" i ciemny szary prawie czarny odcień barw. Już bez białych kresek na pudle oczywiście
Oznaczenie Bipa chyba używane było do 1985 roku, potem Bhp (do 1989-90), a potem dopiero Bhp-x. Ja bym chętnie łyknął Bhp z drugiej połowy lat 80-tych. Bhp-x podciągnąć raczej już trzeba do Va (wczesne lata 90-te).... A przy okazji.... czy nie było tak, że potem w drugiej połowie lat 90-tych zlikwidowano ten -x i wrócono do oznaczenia Bhp?

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.381 36 7
Oznaczenie Bipa chyba używane było do 1985 roku, potem Bhp (do 1989-90), a potem dopiero Bhp-x. Ja bym chętnie łyknął Bhp z drugiej połowy lat 80-tych. Bhp-x podciągnąć raczej już trzeba do Va (wczesne lata 90-te).... A przy okazji.... czy nie było tak, że potem w drugiej połowie lat 90-tych zlikwidowano ten -x i wrócono do oznaczenia Bhp?
Nie kojarzę w ogóle chojnickich pietrusow z iksem, tylko bhp.