Listwy te są jak najbardziej uniwersalne, i mają wbudowany dekoder. Cena to około 90 zł, choć ja kupowałem z moimi rabatami nawet poniżej 80 zł.
Listwy te mają 11 sztuk led białych oraz 2 sztuki led czerwonych. Minimalna długość listwy to 3 ledy, a potem możemy przycinać po każdym kolejnym led. Co jest ciekawe, to nawet odcięte części płytki z ledami można wykorzystać pod warunkiem połączenia kablami z resztą.
Dekoder zabudowany na listwie obsługuje 8 wyjść:
- 5 stref białych led od A do E (strefa A ma 3 ledy, pozostałe po 2 ledy),
- 2 oświetlenia końca wagonu
- 1 dodatkowe wyjście do wykorzystania
Uniwersalność tych listew najlepiej widać właśnie na modelach zespołów Bipa, ja dla przykładu zewnętrzny człon mam rozwiązany następująco:
- górny poziom 5 led (sekcje A+B)
- dolny poziom 4 led (sekcje C+D)
- przedsionek 2 led (sekcja E)
- oryginalne światła końca podłączone bezpośrednio do listwy w miejsce świateł czerwonych ESU.
Każdą sekcję można zapalać oddzielnie, choć ja mam też zmapowane zapalanie całego oświetlenia jednym przyciskiem.
Oczywiście jest to tylko człon zewnętrzny, ja w członach wewnętrznych też zabudowałem te listwy DCC, no i konieczne jest połączenie elektryczne pomiędzy członem zewnętrznym i przyległym do niego członem wewnętrznym.
Podsumowując moja 4-członowa Bipa ma zabudowane 4 listwy DCC, 20 sekcji oświetlenia wewnętrznego i oryginalne oświetlenia końca. Mapowanie możemy wykonać jak nam się podoba, ja mam np F0 całość oświetlenia wnętrza (te 20 sekcji), F1 i F2 oświetlenia końca, a pod kolejnymi F poszczególne sekcje, tak dla zabawy