• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Rivarossi - modele zespołów wagonów piętrowych serii Bipa/Bhp

Reakcje
89 3 0
No i dylemat. Który zestaw wybrać. Generalnie staram się zbierać przydziały gdyńskie z lat 1986-89. Lub chociaż z Północnej DOKP.
Jeśli dobrze przeczytałem to oznaczenie obydwóch skladow jest Bhp-x. Czy w tych latach tj 1989-91 stosowano literę x?

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.672 392 7
No i dylemat. Który zestaw wybrać. Generalnie staram się zbierać przydziały gdyńskie z lat 1986-89. Lub chociaż z Północnej DOKP.
Jeśli dobrze przeczytałem to oznaczenie obydwóch skladow jest Bhp-x. Czy w tych latach tj 1989-91 stosowano literę x?
O ile dobrze jeszcze pamiętam - litera "x" oznaczała, że wagon przeszedł tzw. weryfikację numeru zgodnie z wymogami UIC. A było to związane ze zmianami jakie zaszły w tamtych latach w Europie - nowe państwa, nowe zarządy kolejowe, nowe rodzaje wagonów, etc. ...

Reakcje
135 5 0
Pokłócił bym się... Wagony w cenie lokomotywy i to nawet z dźwiękiem. Sory. Ale to jedynie desperaci albo osby dla których taka kwota to pestka kupią.
Dokładnie tak samo było kilka lat temu, jak schodziły ostatnie sklepowe zestawy i nic do dzisiaj nie zalega :)

Rynek modelarski jednak się od tego czasu rozwinął - jeśli nówki będą w cenach, które obecnie używane zestawy osiągają na portalach aukcyjnych to chyba wniosek jest oczywisty...

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.439 481 107
Oczywiście cena to wróżenie z fusów. Ale jednak pojawiła się jakaś propozycja w sklepie z Rybnika. Moim osobistym zdaniem cena 1400zł (a trzeba przyjąć, że będzie wyższa), ale nawet 1400zł to jest dość dużo i chyba ponad to co modele oferują i prezentują. 300zł więcej i jest EN57 w wersji analogowej. Zaledwie 300zł mniej od EZT i to wykonanego zapewne na bardzo wysokim poziomie. Być może zapotrzebowanie na "piętrusy" jest takie, że modele zejdą, ale jeśli będzie sporo innych modeli do zakupu to sprzedaż w tej cenie może powodować coraz większą warstwę kurzu na czerwonych pudełkach RR.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.255 88 0
Jeżeli jesteś zainteresowany dawno wydaną Bipa z Gdyni, może poczekaj. Po wydaniu tych nowych, a nuż ktoś z posiadaczy będzie wolał sobie zmienić i odsprzeda Gdynię.

W każdym razie, ja często tak robię. Kupuję, co jest, a jak pojawi się model lepiej pasujący, sprzedaję ten stary.

Co do prognozowanej ceny - Bipa od Rivarossi to jednak 4 wagony, bardziej skomplikowane od Y-ków, z nieźle odwzorowanym wnętrzem, gotowym odbiorem prądu, 2 płytkami z elektroniką i 2 gniazdami dekodera, z LEDowymi końcówkami.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.205 156 7
No dobra, ale Sobieski zszedł jak ciepłe bułeczki w cenie 1400/1500 zl. Nie widzę powodu, aby nowe Bipy zeszły w takim samym tempie. Fakt, poziom szczegółowości nie jest ten sam, ale są to jednak super produkty. No i plus zamontowana elektronika, jak pisze Kolega Piotr.
Porównywanie do lokomotyw jest trochę nietrafione, bo wagonów jest cztery a lokomotywa jedna. Na sztukę wychodzi to 350 zl, czyli tyle co wagon Y od Robo z oświetleniem. Dodając jeszcze ze hurtem powinno być nieco taniej, to patrząc zatem z tej strony, to 1400 zl rzeczywiscie jest troche dużo.

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.020 63 25
Dokładnie tak samo było kilka lat temu, jak schodziły ostatnie sklepowe zestawy i nic do dzisiaj nie zalega :)

Rynek modelarski jednak się od tego czasu rozwinął - jeśli nówki będą w cenach, które obecnie używane zestawy osiągają na portalach aukcyjnych to chyba wniosek jest oczywisty...
No to zobaczymy jak ceny z drugiej rączki poleca w dół :obcy:

Myślicie ze dwie płytki i parę ledow poepija cenę pietruchow o parę set złociszy? No proszę Was...

Jak kto woli kupić jeden wagon 4czlonowy niż 1lokomotywe to jego sprawa. Dla mnie jest sprawa prosta. Wybieram konia :gwizd:

Reakcje
58 5 0
Pokłócił bym się... Wagony w cenie lokomotywy i to nawet z dźwiękiem. Sory. Ale to jedynie desperaci albo osby dla których taka kwota to pestka kupią.
Tak dla przypomnienia. W 2013 / 2014 roku kiedy wychodziła pierwsza BIPa HRS 4215 to o ile dobrze pamiętam kosztowała 779 zł. Więcej niż Piko SM42 (470 zł), EU07 (549 zł), czy nawet Schlesienmodelle EU07 (699 zł). Jeżeli wyjdzie "jajecznica" z okolic Chojnic w ep. Va to biorę.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.672 392 7
No cóż - każda cena jest wynikiem tego ile kupujący jest w stanie zapłacić za dany model model.
W roku 2015 !!! udało mi się kupić chojnicki zestaw Bhp z bonifikatą za circa 550 PLN. Wtedy - nie było to mało. A poszukiwana gdyńska Bipa już chodziła w granicach 900 zł.
Kto ma kasę ten zapłaci dużo, a może i więcej. Kto nie ma - albo kredyt, albo obejdzie się ze smakiem...

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.330 94 9
Nikt nie bierze pod uwagi inflacji?
Obecna cena stonki SM42 waha się w granicach 660 zeta :) Wzrost o około 40 % względem roku 2014
Przewidywana cena czteroczłonowej BIPY to 1200-1400 zeta :)Wzrost o około 53/79% względem roku 2014
Jednak należy wziąść pod uwagę ... skalę wypustów na przestrzeni lat i sposób zamawiania
Stonkę wypuściło/sprzedawało niegdyś tylko SK Model a teraz bezpośrednio PIKO.
BIPA jest i była wypuszczana/sprzedawana tylko przez SK Model a produkowana przez Rivarossi.
To są dwa modele biznesowe :) Ja ostatnio za BIPĘ dałem .... Ludzie, znajdą się nabywcy naprawdę - Trzeba pochwalić SK Model za ciekawą zapowiedż - lata nic się nie działo z BIPAMI :rolleyes: A tutaj macie zdjęcie mojej oświetlonej BIPY :love:Oj długo na nią polowałem, oj
1662056895130.png

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.396 174 19
A ja czytam często na forum, że modelarstwo tak jak i zbieranie modeli, wymaga cierpliwości, więc proszę napiszcie mi, po co te wywody?
Pojawi się, to będzie, wtedy będzie znana cena i jak zwykle ktoś kupi, ktoś bedzie czekał, ktoś nie bedzie miał, ktoś podem wyda znacznie więcej, niż by dał kupując przy pojawieniu się modelu. Życie.

Reakcje
89 3 0
Jeżeli jesteś zainteresowany dawno wydaną Bipa z Gdyni, może poczekaj. Po wydaniu tych nowych, a nuż ktoś z posiadaczy będzie wolał sobie zmienić i odsprzeda Gdynię.

W każdym razie, ja często tak robię. Kupuję, co jest, a jak pojawi się model lepiej pasujący, sprzedaję ten stary.

Co do prognozowanej ceny - Bipa od Rivarossi to jednak 4 wagony, bardziej skomplikowane od Y-ków, z nieźle odwzorowanym wnętrzem, gotowym odbiorem prądu, 2 płytkami z elektroniką i 2 gniazdami dekodera, z LEDowymi końcówkami.
Dziękuję za poradę. Po namyśle zamierzam zarezerwować zestaw z Ostrowa Wlkp. Może będzie okazja do zamiany

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.235 121 1
A propos możliwej ceny za zestawy. Aktualnie Rivarossi w swoim sklepie internetowym wycenia podoby zestaw tylko w malowaniu DR (HR4303) na kwotę 282,90 euro. Co w przeliczeniu na złote po dzisiejszym kursie (ok. 4,72) da nam w przybliżeniu cenę na poziomie 1335 zł. I tak naprawdę to kurs naszej waluty (oby do przyszłego roku się umocniła) będzie determinował ostateczną kwotę za zestaw.