• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Reduced.pl - nowości, opinie, dyskusja

OP
OP
Reduced

Reduced

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
538 0 0

Załączniki

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.876 92 4

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.249 301 15
Tak słyszałem - dziękuję, dostałem nawet kilka szt. na próbę od kolegi z forum. Obawiam się tylko ich montażu, bo z samym malowaniem nie powinno być problemu.
@Pietras83 jeśli te klosze nawiercisz odpowiednio precyzyjnie, tak by nie naruszyć krawędzi (używam do tego grubego wiertła z zestawu Parkside z Lidla) wcześniej drobniejszym wiertłem lub czubkiem skalpela namaczając sobie środek, (by grube w sposób niekontrolowany nie zjechało w bok) to powstaje ci wklęsły menisk. Po pomalowaniu modelu wypełniasz ów menisk chromem, np Molotow, a następnie albo żywicą, albo klejem uv albo jakimś przezroczystym dwuskładnikowym robisz kroplę która zastygając tworzy szklany klosz. Ja używam lakieru uv hybrydowego błyszczącego top coat. Ma tę wadę, że trzeba go po utwardzeniu odtłuścić precyzyjnie by nie natłuścić farby obok.
Krazy nawiercone i pomalowane.
PSX_20221229_012218.jpg

Liaz zalany lakierem
PSX_20230419_072716.jpg

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Pietras83

Znany użytkownik
Reakcje
3.273 15 3
@Pietras83 jeśli te klosze nawiercisz odpowiednio precyzyjnie, tak by nie naruszyć krawędzi (używam do tego grubego wiertła z zestawu parkside z Lidla) wcześniej drobniejszym wiertłem lub czubkiem skalpela naxnaczając sobie środek, (by grube s sposób niekontrolowany nie zjechało w bok) to powstaje ci wklęsły menisk. Po pomalowaniu modelu wypełniasz ów menisk chromrm, np Molotow, a następnie albo żywicą, albo klejem uv albo jakimś przezroczystym dwuskładnikowym robisz kroplę która zastygając tworzy szklany klosz. Js używsm lakieru uv hybrydowego błyszczącego top coat. Ma tę wadę, że trzeba go po utwardzeniu odtłuścić precyzyjnie by nie natuszyć farby obok.
Krazy naweiercone i pomalowane.
Zobacz załącznik 969524
Liaz zalany lakierem
Zobacz załącznik 969526
Dziękuję Grześ za poradę, teraz będę już musiał spróbować. Lampy w twoich modelach bardzo ładne, ale Ty to lecisz hurtowo, więc wprawę już masz. Znalazłem taki lakier, niby bez przemywania, ale nie wiem czy o to Ci chodziło ?

https://allegro.pl/oferta/palu-top-...7370c52cc9b1bbbd0b5d9&fromVariant=12822822641

Pozdrawiam

Załączniki