• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Realistyczne zestawianie modelowych pociągów pasażerskich z epoki VI

ignacy500

Znany użytkownik
Reakcje
688 18 0
Ciekawostka - dla jednych pewnie znana (choćby z vagonWEB), dla innych niekoniecznie.
TLK Małopolska ma w swoim składzie DWA wagony AB9nouz ("łamańce"). Początkowo myślałem, że jeden z Zakopanego, a drugi z Krakowa, ale nie - obydwa są podczepiane dopiero w Krakowie do składu, który przyjeżdża z Zakopanego, a przynajmniej tak było na tabliczkach na drzwiach.
Odwiedziłem dziś Kraków Płaszów i obecność dwóch takich wagonów w składzie od razu przykuła moją uwagę.
I rzeczywiście są używane jako 1/2 klasa czy na drzwiach jest karteczka "2 klasa"?

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
Przez kilka najbliższych lat pociągi TLK będą pełne takich ciekawostek, będąc zestawianymi z pozostających w użyciu wagonów niezmodernizowanych. Szczególnie ponad 20 sztuk dwuklasowych 112Am oraz 112Ar (onegdaj zwanych 112At) z braku gniazdek i niedziałającego WiFi nie znajdą już zatrudnienia w kategorii IC, a zanim osiagną wiek gotowości do odstawienia (generalnie jeszcze ponad rok) mogą wyjeżdżać kilometry.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
Pociąg M51/52. Wagony sypialne z Odessy i Kijowa do Wrocławia.
Posiadam wagon Tilliga z datą rewizji z 2010 roku (co ciekawe wagony ROCO z najnowszej edycji mają ten sam rok rewizji). Wagon ma naniesioną relację Wrocław-Kijów. Numer wagonu 24. W zestawieniu poniżej jest taki wagon, z tym numerem.
https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=PKPIC&kategorie=M&cislo=52&nazev=&rok=2010

Teraz pytania, na które serdecznie proszę, odpowiedzcie jeśli coś wiecie :
-czy to zestawienie na wskazanej stronie pokrywa się z "papierami" na 2010 lub 2011 rok ?
-pociąg, jak wynika z vagonweb jechał z Ukrainy do Przemyśla. W Przemyślu zapewne zamieniał się w jakiś TLK i do wagonów sypialnych dołączane były wagony 1-2 klasy. Jakie to mogły być TLK.
-znalazłem filmy z 2009 kiedy był to prawdopodobnie Wielkopolanin. Z tym że on "ciągnął" także wagonu ukraińskie.
-w 2010 prawdopodobnie Dolnoślązak. Tutaj brak już wagonów UZ, ale tylko dwa wagony sypialne. Nie wiem jak z wagonami z Odessy.
-Vagonweb milczy całkiem na temat 2011r. Ciekawe jak to wówczas wyglądało ?

Za wszelkie informację z góry dziękuję :)

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
Panowie, poszukuję jakiegoś realistycznego zestawienia w schemacie 1kl+2kl+2kl (ewentualnie) +2kl, pociągu Przewozów Regionalnych (Regio, Interregio). Materiał do zestawienia to wagony PIKO 97613 oraz 97612.

Przejrzałem już masę filmów na YT, ale póki co bez rezultatu. Zaznaczam, że zależy mi na zestawieniu w którym nie występują zielone, zdeklasowane wagony 1kl, jak również zestawienia z dodatkowymi, innymi wagonami typów np. Bonanza czy Bohun.

Może ktoś trafił na taki przypadek. Z góry dziękuję za pomoc ;)

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Nie umiem powiedzieć, bo robiłem pociąg i o takim szczególe jak tablica kierunkowa nie pamiętam do dziś robiąc zdjęcia. Ale mogę podać godzinę zrobienia bo to jest zakodowane w zdjęciu.

OP
OP
M

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
657 35 1
Ponieważ nie ma wątku (albo ja nie znalazłem) o aktualnych zestawieniach składów to tutaj zapytam - czy w pociągu klasy IC mogą być wagony z klasy tlk? Zauważyłem ostatnio, że w składzie IC Kiev Ekspress zamiast wagonów z czarnym pasem ostatnio jeżdżą wagony typu 141A jeszcze ze starymi oknami w aluminiowych ramach. Chyba że standard IC dopusza te starsze wagony do użytku. Niestety nie mam czym pstryknąć fotki.

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 8 0
Ponieważ nie ma wątku (albo ja nie znalazłem) o aktualnych zestawieniach składów to tutaj zapytam - czy w pociągu klasy IC mogą być wagony z klasy tlk? Zauważyłem ostatnio, że w składzie IC Kiev Ekspress zamiast wagonów z czarnym pasem ostatnio jeżdżą wagony typu 141A jeszcze ze starymi oknami w aluminiowych ramach. Chyba że standard IC dopusza te starsze wagony do użytku. Niestety nie mam czym pstryknąć fotki.
Tak - mam na kanale kilka filmów, gdzie do pociągów IC "na doczepkę" były 111A/112A/140A/141A. Podejrzewam, że to są z tych kursujących "na zarządzenie".

OP
OP
M

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
657 35 1
Tak - mam na kanale kilka filmów, gdzie do pociągów IC "na doczepkę" były 111A/112A/140A/141A. Podejrzewam, że to są z tych kursujących "na zarządzenie".
Ale tutaj one nie są "na doczepkę" tylko "zamiast". Wczoraj widziałem 5 x 141A plus nowsza jedynka bez czarnego pasa i jedna dwójka chyba bezprzedziałowa z czarnym pasem i do tego 6 ukraińskich. Łącznie skład ma 13 wagonów. Żeby było ciekawiej to w składzie TLK Inka z Wawy Wsch. przez Łuków do Lublina kiedyś były tylko "stare" wagony, potem pojawił się jeden nowy a teraz 2 albo 3.

Reakcje
150 23 6
Oczywiście że może być. Powiem więcej, jest to częsty przypadek kiedy w pociągu IC jadą wagony Y bez modernizacji i na odwrót - w pociągu TLK wagony zmodernizowane. Wynika to z tragicznej wręcz sytuacji taborowej w IC, gdzie w przypadku awarii któregoś z wagonów podstawiają po prostu cokolwiek, co akurat jest dostępne i może jechać.

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 8 0
Zaintrygował mnie temat i znalazłem przykład pierwszy z brzegu - IC Krakowianka z 20 sierpnia, którą dziś wrzuciłem na kanał.

Wagony o obniżonym standardzie pomieszane ze zmodernizowanymi. Aż chciałoby się, żeby jeszcze trochę pojeździły, co by dzieciaki chociaż kilka razy poczuły klimat podróży przy otwartym oknie połówkowym... ;)

1696018886745.png 1696018919331.png 1696018977671.png

Jeśli interesuje Cię dalsze zgłębienie tematu, to możesz wyszukać zestawienia po wagonach w vagonWEB. Tutaj przykładowo rzeczywiste zestawienia z 2023 roku, w których pojawił się wagon 111A B10nouz. Są "wariaci" (w pozytywnym znaczeniu ;)), którzy wpisują tam zestawienia również z moich przelotów, co do numeru EVN wagonu włącznie.

https://www.vagonweb.cz/razeni/razeni.php?rok=2023&vuz=PKPIC+B10nouz+111A*&najit=Hledat&v=s

Ostatnio edytowane:

JacaOstrow

Aktywny użytkownik
Reakcje
239 5 2
Są używane jako 1/2 klasa. W związku z zamknięciem linii do Krynicy wagony te kursują w relacji Gdynia - Krakowa - Gdynia. Od korekty czerwcowej ponownie dojadą do Krynicy.
W tym roku jechałem składem (53104/30104) do Stróż. Trzy pierwsze wagony do Krynicy reszta Zakopane. Nie było czasu na oglądanie bo mój skład przyjechał spóźniony tylko przesiadka i jazda dalej. Nie mam zdjęć ale zdziwienie w środku wagonu połowa wagonu przedziały 6-cio osobowe i druga część 8 osobowe. Jeszcze większe zdziwienie gdy zobaczyłem drzwi a zwłaszcza malowanie od środka jedne czerwone drugie zielone (cały wagon druga klasa). Pierwsza myśl to wagon z V epoki "zmodernizowany" na IV epokę. Po dojeździe na peronie zobaczyłem z przodu EU07 zieloną a mój wagon nie miał przydziału tylko przemalunek na IC. Czy ktoś z Was jest w stanie wytłumaczyć owe zjawisko?