• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Realistyczne zestawianie modelowych pociągów pasażerskich z epoki VI

OP
OP
M

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Nie wiem, gdzie napisać o aktualnych zestawieniach składów, to napiszę tu trochę okrężnie - pisałem jakiś czas temu, że mam taki pomysł aby odtworzyć modelowo wakacyjny skład TLK Posejdon, startujący z Lublina dobre kilka lat temu. Łącznie bywało 15 wagonów, w tym 4 sypialne/kuszetki. Poszedłem wczoraj na stację, aby zobaczyć co PKPIC oferuje podróżnym z Lublina nad morze - nocny "tlk ogryzek", czyli taki ogonek do TLK Ustronie. W ub. roku były cztery dwójki i kuszetka, w tym roku tylko trzy dwójki. Moim zdaniem to po prostu wstyd. W innym wątku wyczytałem, że do Ustronia przyjechało kilka sypialnych na wieczny odpoczynek (przynajmniej tak zrozumiałem), a tu z ludzi robi się idiotów. Z Lublina nie odjeżdża już żadna kuszetka ani sypialny poza ukraińskimi z "KievEkspress". Kompromitacja.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.762 41 4
Bo ta lokomotywa były wyprodukowana pod rynek niemiecki właśnie z tego powodu, ze wjeżdżała do Frankfurtu. Szkoda tylko, że nie było bohuna z czerwonymi drzwiami.

tulip

Aktywny użytkownik
Reakcje
194 1 0
Częstym problemem kolekcjonerów jest deficyt miejsca na przedstawienie składów w pełnej długości. Tu kilka przykładów bardzo krótkich pociągów:

EC 153 Lucerna - Mediolan w roku 2013. Według strony reisezuege.ch, od poniedziałku do soboty pociąg kursował z Re 4/4 II, w niedziele z Re 460
Re420-108_2.jpg

11108_2013_EC153.jpg

EC 212 "Mimara" Zagrzeb - Villach (łącznik do pociągu 112 do Frankfurtu nad Menem), rok 2016. W wakacje dołączano dodatkowo jeden wagon słoweński i jeden chorwacki
SZ_541-001_1.jpg

541-001_2016.jpg

D 614 Graz - Schwarzach-St. Veit w 2021, obecnie ten pociąg jest krótszy o jeden wagon. Co ciekawe, mimo że pociąg nie opuszcza terytorium Austrii, jest zestawiony wyłącznie ze szwajcarskich wagonów - domyślam się, że po przyjeździe do Grazu skład Transalpina z Zurychu dzielony jest na dwa składy - poniższy oraz "Porta Moravica" do Przemyśla
1144-117+D614_2021.jpg

1144-117_4.jpg

I najkrótszy na dziś - D 852 Graz - Wiedeń, tu na zdjęciu z 2022
1144-117+D852_2022.jpg

1144-117_2.jpg

Znam jeszcze inne przykłady, ale tu piszemy o epoce 6...