• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Realistyczne zestawianie modelowych pociągów pasażerskich z epoki VI

OP
OP
M

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
678 35 1
Nie wiem, gdzie napisać o aktualnych zestawieniach składów, to napiszę tu trochę okrężnie - pisałem jakiś czas temu, że mam taki pomysł aby odtworzyć modelowo wakacyjny skład TLK Posejdon, startujący z Lublina dobre kilka lat temu. Łącznie bywało 15 wagonów, w tym 4 sypialne/kuszetki. Poszedłem wczoraj na stację, aby zobaczyć co PKPIC oferuje podróżnym z Lublina nad morze - nocny "tlk ogryzek", czyli taki ogonek do TLK Ustronie. W ub. roku były cztery dwójki i kuszetka, w tym roku tylko trzy dwójki. Moim zdaniem to po prostu wstyd. W innym wątku wyczytałem, że do Ustronia przyjechało kilka sypialnych na wieczny odpoczynek (przynajmniej tak zrozumiałem), a tu z ludzi robi się idiotów. Z Lublina nie odjeżdża już żadna kuszetka ani sypialny poza ukraińskimi z "KievEkspress". Kompromitacja.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.288 63 4
Bo ta lokomotywa były wyprodukowana pod rynek niemiecki właśnie z tego powodu, ze wjeżdżała do Frankfurtu. Szkoda tylko, że nie było bohuna z czerwonymi drzwiami.

tulip

Aktywny użytkownik
Reakcje
221 1 0
Częstym problemem kolekcjonerów jest deficyt miejsca na przedstawienie składów w pełnej długości. Tu kilka przykładów bardzo krótkich pociągów:

EC 153 Lucerna - Mediolan w roku 2013. Według strony reisezuege.ch, od poniedziałku do soboty pociąg kursował z Re 4/4 II, w niedziele z Re 460
Re420-108_2.jpg

11108_2013_EC153.jpg

EC 212 "Mimara" Zagrzeb - Villach (łącznik do pociągu 112 do Frankfurtu nad Menem), rok 2016. W wakacje dołączano dodatkowo jeden wagon słoweński i jeden chorwacki
SZ_541-001_1.jpg

541-001_2016.jpg

D 614 Graz - Schwarzach-St. Veit w 2021, obecnie ten pociąg jest krótszy o jeden wagon. Co ciekawe, mimo że pociąg nie opuszcza terytorium Austrii, jest zestawiony wyłącznie ze szwajcarskich wagonów - domyślam się, że po przyjeździe do Grazu skład Transalpina z Zurychu dzielony jest na dwa składy - poniższy oraz "Porta Moravica" do Przemyśla
1144-117+D614_2021.jpg

1144-117_4.jpg

I najkrótszy na dziś - D 852 Graz - Wiedeń, tu na zdjęciu z 2022
1144-117+D852_2022.jpg

1144-117_2.jpg

Znam jeszcze inne przykłady, ale tu piszemy o epoce 6...

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 128 11
Witam. Czy ktos moglly doradzic jakie wagony OBB w skali H0 sa warte zakupu w celu uzupelnienia skladu EIC Sobieski? Z tego co jest napisane na vagonweb, byly to wagony Bmz61 oraz Bpmz73

Z tego co mi sie udalo wygooglac, Bmz oferuje Marklin (42747) iraz wczesniej wypuscilo LS Modles. Zas Bpmz ma wypuścić LS MODELS (47138)

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
574 10 0
Witam. Czy ktos moglly doradzic jakie wagony OBB w skali H0 sa warte zakupu w celu uzupelnienia skladu EIC Sobieski? Z tego co jest napisane na vagonweb, byly to wagony Bmz61 oraz Bpmz73

Z tego co mi sie udalo wygooglac, Bmz oferuje Marklin (42747) iraz wczesniej wypuscilo LS Modles. Zas Bpmz ma wypuścić LS MODELS (47138)
Ja do stworzenia składu EC Porta Moravica użyłem EC 84 ACME 55145 (Bmz73, Bmpz73). Jednego Bmpz73 mi brakuje, a nie wiedziałem o wypuście L.S. Models, więc pewnie dokupię.

tulip

Aktywny użytkownik
Reakcje
221 1 0

Bmpz73, Bmz73 i Bmz61 były wykonywane przez ACME i oferowane najczęściej w zestawach. Oba wagony przedziałowe (Bmz) także pojedynczo.