Dokładnie o tym pisałem. Ale trzeba zwrócić uwagę na to, że te wagony był dołączone do Bipy po to, żeby w składzie był wagon 1 klasy - 120A tego nie zapewnia. Wagony 120A i też inne wagony 2 klasy były dołączane do Bhp raczej dopiero w V epoce, w celu wzmocnienia składu, gdy jeden zespół 4-wagonowy piętrusów nie wystarczał, a drugiego nie było, lub z innych powodów nie można go było dołączyć. W IV epoce, no może poza drugą połową lat 80. XX wieku, takie sytuacje raczej nie miały miejsca.
Nie było moim celem sprawienie CI przykrości. Proszę o wybaczenie.
Skoro żeśmy zeszli na bipy to najstarszy przykład dołączenia wagonu drugiej klasy do bipy znalazłem w RJ 1969/70
ale się okazało, że to jest podsył tych czterech wagonów.
W latach 70-tych (z jednym wyjątkiem) wyglądało to tak:
RJ 1979/80
RJ 1976/77
RJ 1973/74
RJ 1976/77
RJ 1975/76
RJ 1980/81
RJ 1976/77
RJ 1974/75
B - oznacza, że wagon może być dołączony na osobne zarządzenie.
Jak widać w każdej dyrekcji planowano dodawanie (czy dodano tego nie wiem) lub dodawano wagony II klasy do piętrusów.
Na niem czy było to mniej lub bardziej nagminne i na potrzeby niniejszej dyskusji nie zamierzam liczyć składów z dodatkowym wagonem II klasy w stosunku do wszystkich kursów składów z piętrusami.
Czy kolega mógłby rozwinąć co miał na myśli mówiąc:
W tabelce są dwa wagony 120A.
czy mogę nanieść oznaczenie OPW na stare wagony DR i CSD
Możesz i nikt się nie zorientuje, że może to być błąd.
Od siebie mogę dodać, że wagony włączane do OPW musiały być wyprodukowane po 1950 r. a resztę doczytaj sobie w przepisach R41 choć warunki dołączenia wagonów do OPW zmieniały się w czasie.
Po pierwsze, nie każdy ma możliwość "grzebania w kwitach"
Skoro ja mam możliwość, to znaczy że każdy ma taką możliwość a owa możliwość warunkowana tylko chęcią "grzebania w kwitach" i odpowiednią ilością ołowiu w miejscu gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwą ale to jest pochodna chęci.
Bądźcie zdrowi.
Jarek
PS
Osobiście uważam, że sprzedawcy modeli taborowych powinni ustawowo być zobowiązani do umieszczania na pudełkach wzorem producentów wyrobów spożywczych propozycji podania danego pojazdu trakcyjnego w rodzaju: wagon (model nr xxxx) oraz parę innych wagonów (tu numery modeli) wraz z lokomotywą (model nr xxxx) jeździły w danym RJ na danej linii lub w danej relacji i do tego dołączyć w charakterze dowodu rzeczowego odpowiednie zdjęcie lub tabelkę.
Wartość odżywczą modelu mogą pominąć.