Trochę mnie kolega
@mikl sprowokował do napisania kilku słów o pociągach, które można próbować zestawić z wrocławskich wagonów przygotowanych przez firmę ROBO.
Nie znam dokładnej daty rewizji wagonu 609A z Wrocławia, ale do tej pory firma Robo wypuszczała wrocławskie modele po naprawach w latach 2002-04.
Sięgnąłem do dodatków z lat 2002 i 2003, by zrobić spis, co Wrocław wystawiał w tamtym okresie za pociągi dalekobieżne:
65110/1 i 56110/1 MAMRY Wrocław-Ełk D/BD+B+A+B+B+Wr+B+B+A+B EU07 Poznań/SU45 lub 46 Olsztyn
(trzy ostatnie wagony w rel. Międzylesie-Ełk, przepinane we Wrocławiu)
6304/5 i 3602/3 Wrocław-Przemyśl B+B+B+B+B+B+Wr+A+A EU07 Kraków
68502/3 i 86502/3 Wrocław-Kołobrzeg Bc+A+A+Wr+B+B+B+B+B+B EU07 Poznań
6310/1 i 3610/1 Wrocław-Przemyśl B+B+B+B+B+B+Wr+A+A+Bc+Pdn EU07 Kraków (ambulans tylko do Płaszowa)
65104/5 i 56104/5 DRWĘCA Wrocław-Olsztyn D/BD+B+B+B+B+B+B+Wr+A+A EU07 Wrocław
67106/7 i 761016/7 WŁÓKNIARZ Wrocław-Łódź Kaliska B+B+A+B EU07 Poznań (łączony w Ostrowie z częścią szczecińską)
64100/1 i 46100/1 Wrocław Gł.-Bielsko Biała B+B+A+B+B EU07 Katowice
61108/9 i 16108/9 OLEŃKA Wrocław-Warszawa B+B+A+A+B+B EU07 Wrocław
61908/9 i 16908/9 Wrocław-Białystok (pocztowo-bagażowy) D EU07 Białystok
Wyprodukowane do tej pory przez Robo wagony umożliwiają wierne odtworzenie zaledwie łącznika do Włókniarza. Zapowiedziane na styczeń modele też nie pozwolą zestawić purystom żadnego innego pełnego składu. Przydałyby się kolejne wagony drugiej klasy.
Oprócz wspomnianych powyżej relacji, pewna pula wagonów wystawiana była na składy kursujące w pociągach osobowych. Poniżej wykaz takich pociągów - wypisałem tylko takie, do których nie wpinano zespołów piętrowych.
Osobowe:
ET22 Wrocław i wagony B+Bh+Bh+A+Bh+B+B w obiegu:
67931 Wrocław-Poznań
76934 Poznań-Wrocław
217 Wrocław-Jelenia Góra:
228 JG - Wrocław (dodatkowo doczepiana bonanza przystosowana do przewozu rowerów z poc. 26200/1).
Pozostałe obiegi:
6430/1 i 4632/3 Wrocław-Częstochowa i powrót - EU07 Wrocław z wagonami A+B+B+B+B+Ds
oraz
325 i 316 Wrocław-Międzylesie i powrót, w zestawieniu EU07 Wrocław i na haku B+A+B oraz B+A+B z pociągu Mamry.
Dla tych co planują wejść w posiadanie jedynie wagonu bagażowego, to warto wspomnieć, że objawiał się on także w pociągach:
313 i 318 Międzylesie-Wrocław dopięty do składu złożonego z wagonów ze st.mac. Jelenia Góra,
321 i 324 Wrocław-Kłodzko z wrocławską bipą, jedynką i dwójką oraz wagonem bagażowym (209C),
66002 i 66003 (253 i 254) Wrocław-Praha na odc. Wrocław-Międzylesie obok 5 wagonów czeskich (WLAB, jedynka i trzy dwójki) - więc tutaj posiadający w swojej kolekcji modele wagonów CD w odpowiednich barwach, mogą się pokusić o zestawienie pełnego pociągu.
Jeśli zmiany w katalogu PIKO na 2023 rok nie będą dotyczyły wagonów 120A, to powinny one się ukazać z wrocławskim przydziałem i logiem PKP w trumience. Nie wiem jakie w tym przypadku będą daty rewizji, ale kto przymyka na nie oko (jak też na różnice wśród producentów w pewnych elementach, o których nie można na forum pisać

), to będzie mógł wzbogacić swoje pociągi zestawione z modeli Robo właśnie wrocławskimi bonanzami od producenta z Sonnenbergu.
Kto nie zwraca uwagę na fundamentalne podstawy może wyjąć i postawić na toru wstydliwie schowany model Tillig 74717 mający udawać bonanzę. Policja modelarsko-obyczajowa może akurat go nie skontroluje. Jeśli jednak zdarzy się nalot na takiego nieszczęśnika, to zawsze można się tłumaczyć, że poniekąd pasowała data rewizji (31.01.05) i stacja macierzysta. Zalecam więc, nie chwalić tym za szeroko, poskromić swój ekshibicjonizm, powyłączać i pochować multimedia. Licho zwane sygnalistami nie śpi.
Pomysł ma więcej wad niż zalet, ale każdy ustawia sobie sam odpowiedni poziom akceptowalnego realizmu w stosunku do zadowolenia z zabawy.
Jeszcze taka ciekawostka - jeśli ktoś nie wie z czym połączyć wrocławską kuszetkę, a nie patrzy z zawziętością przydziały, to może sobie z modelu wagonu 110A Robo i dostępnych na rynku miniatur zestawić podobny skład jak w linku:
https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=PKPPR&kategorie=Os&cislo=76932&rok=2003.
Kuszetka wrocławska zasilała także nocny pociąg Jelenia-Lublin złożony z wagonów lubelskich. Tam też jeździł wagon BD, ale był jak większość pudeł z Lublina.
W kolejnych latach obiegi wrocławskie ewoluowały i wagony 609A ze stolicy Dolnego Śląska zaglądały m.in w pociągu sezonowym do Łeby czy jak pisał kolega mikl do Suwałk. W opisywanym wyżej okresie (lata 2002 i 2003) Jaćwing i Hańcza były pociągami z Warszawy do Suwałk (Hańcza miała też wagony do Ełku), na których kursowały składy ze Szczęśliwic. W Hańczy rzeczywiście wówczas jeździł szczęśliwicki "wagon z miejscami do siedzenia 2. klasy z przedziałem bagażowym".