Na zdjęciach z lat 80 (widziałem też video ze składami ciągniętymi siódemką z czasów PRL**) nierzadko widać było wagony DR/DB w składach PKP. Sam zastanawiam się, czy sobie pasującego wagonu kolei niemieckich nie zakupić. Dzięki. Cenne info.
**ten materiał minuta 2:30 widać w składzie wagony w
takim malowaniu.
Kolej w czasach PRL - YouTube
W tym wypadku rzeczywiście nie chodziło o wagon DB. Przy okazji Twojego wpisu wyszedł mój błąd w zapisie - zamiast D/DB miało być D/BD, czyli w praktyce wagon bagażowy lub wagon 2. klasy z przedziałem bagażowym.
Natomiast, żeby już pozostać w tematach realistycznych składów przełomu epoki IV i V to może się okazać, że ET22-259 PIKO pasuje do zapowiadanej bipy ze stacji Ostrów dokładnie tak samo jak SP42-108.
Według dodatku 2c z 1990 roku dla Zachodniej DOKP żadna z tych lokomotyw planowo nie mogła się znaleźć w obsłudze ostrowskich piętrusów. Dokument wskazuje, że w 1990 roku Ostrów wystawiał do planu tylko 3 zespoły piętrowe i wszystkie prowadziły EU07 z miejscowej lokomotywowni. W dodatku z 1987 roku jest podobnie.
Żeby dla hiperrealistów całkowicie wykluczyć SP42-108 i ET22-259, ktoś musiałby sprawdzić jak było w dodatku z 1989 roku. Trend jednak był w tych latach niezmienny: ostrowskie piętrusy to pociągi z EU07 MD Ostrów Wlkp. do Poznania, Kluczborka, 2 pary Ostrów-Kalisz i jedna do Zduńskiej Woli - od strony Łodzi obsługę wagonową osobówek zapewniała przede wszystkim stacja Łódź Kaliska.
Dużo większe pole manewru jest w przypadku drugiego z zapowiadanych wypustów - bipy bydgoskiej. W 1990 roku (późniejszymi dodatkami nie dysponuję) Bydgoszcz codziennie wystawiała wg. planu 20 zespołów piętrowych.
Tutaj jeśli ktoś z lupą nie patrzy na daty rewizji, to oprócz SP45-204 może wykorzystać SP42-064 z Choszczna oraz SP42-043 z Gdyni.
"Kociołki" z Choszczna ciągnęły zestaw piętrowy ze st.mac. Bydgoszcz Gł. w pociągu nr 213 Piła-Stargard, a SP42 z Gdyni z bydgoską bipą to dwie pary na starej węglówce oraz planowy skład dla jednej pary Gdynia-Hel i jednej na stację Gdynia Port Oksywie.