• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Realistyczne składy pociągów PKP w epoce III i IV

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.084 48 2

Diesant

Aktywny użytkownik
Reakcje
305 21 2
Koledzy. Trafiłem na taki oto film
zamieszczony przez Krzychu K.
Dużo szczegółów infrastruktury ale też ciekawe ujęcia składów towarowych z tej jakże różnorodnej epoki.
Może Kolegom się przyda.

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 11 1
No to w takim razie wszelkie wagony budowy poniemieckiej (jest ich sporo wydanych), włoskiej. Też 4 ro osiowych z uwagi na gabaryt tego wagonu pocztowego. Roco zapowiedziało fajny zestaw 3 wagonów osobowych, za moment powinien (jeżeli już nie jest) dostępny w sprzedaży.

Co do lokomotyw to również parowozy poniemieckie, wydane w spprej ilości swego czasu przez Roco, Fleischman z uwagi na fakt, że we wczesnych latach powojennych maszyny te nie miały jeszcze na sobie elementów typowych dla późniejszego okresu.
Jest taka fajna lista tych lokomotyw tutaj na forum, niestety nie mam czasu poszukać.

Marcin

Użytkownik
KKMK
Reakcje
47 2 0
No to w takim razie wszelkie wagony budowy poniemieckiej (jest ich sporo wydanych), włoskiej. Też 4 ro osiowych z uwagi na gabaryt tego wagonu pocztowego. Roco zapowiedziało fajny zestaw 3 wagonów osobowych, za moment powinien (jeżeli już nie jest) dostępny w sprzedaży.

Co do lokomotyw to również parowozy poniemieckie, wydane w spprej ilości swego czasu przez Roco, Fleischman z uwagi na fakt, że we wczesnych latach powojennych maszyny te nie miały jeszcze na sobie elementów typowych dla późniejszego okresu.
Jest taka fajna lista tych lokomotyw tutaj na forum, niestety nie mam czasu poszukać.
Będzie dostępny na przełomie roku.

Salsa

Moderator Grupy Nostalgia za para
Nostalgia Za Parą
KKMK
Reakcje
453 2 3
W jednym z numerów Świata Kolei pojawił się artykuł z serii „oryginał i model”, o holenderskim wagonie Plan K. i jego obecności na polskich torach. Opis jest bardzo ciekawy, moją uwagę zwróciły jednak również zamieszczone w artykule zestawienia składów pociągów, w których ten wagon kursował. Wynika z nich, że można by zestawić skład, złożony z wagonów z pięciu lub sześciu zarządów kolejowych - wagonów szwedzkich, holenderskich, wschodnioniemieckich, rosyjskich i polskich. W drugim pociągu zamiast wagonów szwedzkich mamy wagony polskie, rosyjskie, wschodnioniemieckie, holenderskie, francuskie i belgijskie.
Wg danych z ww artykułu, wagony holenderskie kursowały od 1962 do 1968 roku. Pytanie, czy modele tych wszystkich wagonów są dostępne i stąd mój post. Wiem, że modele wagonów holenderskich są dostępne, w końcu o nich był artykuł. Rosyjskie wagony też względnie łatwo dopasować. Ale jakie przypisać wagony belgijskie, francuskie, szwedzkie, wreszcie które wagony polskie, zwłaszcza sypialne i czy są ich modele? Chyba spory problem będzie z modelami polskich wagonów osobowych i sypialnych z tego okresu, przynajmniej do 1965 roku. Nie ma chyba modeli sypialnych 11A czy 14 A (fartuchowiec) a pierwsze osobowe 111A wybudowano w 1969 (jeśli się nie mylę?) chociaż łamane 1/2 typu 104Ac budowano już w 1965 roku. Sypialny Gorlitz 1967 pojawił się w 1967 roku, pytanie czy już od tego roku był eksploatowany na PKP. Pytanie jaki restauracyjny, czy Bautzen, jego model o ile pamiętam był wykonany. Ale ktoś kto ma przekrojową wiedzę może podjąłby się uporządkowania tematu?

W artykule są dwa składy o następującym zestawieniu z wczesnych lat 60-tych:
Warszawa Gdańska-Frankfurt-Berlin, przypisane Pt47

Gmx, PKP Poznań-Berlin | Fhx, PKP Wwa-Berlin | WL-A, WL-B, WL-B, WL-B SZD, Moskwa-Berlin | WL-A, PKP Warszawa-Berlin | WL-A, DR Warszawa-Berlin | Bhx, PKP Warszawa-Berlin | Abhx NS lato / PKP zima Warszawa-Hoek van Holland | WL-AB PKP lato / SJ zima Warszawa-Sztokholm | Gmx, PKP Warszawa-Poznań

Moskwa-Warszawa Gdańska-Berlin, przypisane Ty2, Pt47, ET21
Gmx, SZD Moskwa-Berlin | Fhx, PKP Brest-Berlin | AB, DR, Brest-Berlin | WLB, WLB, SZD Moskwa-Berlin | WLB, SZD Moskwa-Warszawa | WLB, PKP Moskwa-Warszawa| WR, PKP Warszawa-Berlin | WLAB, SZD Moskwa-Paryż | ABF, SNCF Warszawa-Paryż | AB, SNCB Warszawa-Ooostende | WLAB, SZD Moskwa-Oostende | AB, NS, Warszawa-Hoek van Holand | WLAB, SZD Moskwa-Hoek van Holland

Jeśli ktoś ma zdjęcia i wiedzę, zapraszam do podzielenia się informacjami, dzięki której będzie można przypisać choć przybliżone czasowo modele wagonów do tych pociągów i pokusić się o zestawienie interesujących składów.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.250 663 30
W jednym z numerów Świata Kolei pojawił się artykuł z serii „oryginał i model”, o holenderskim wagonie Plan K. i jego obecności na polskich torach.
A może kolega @Salsa podać, w którym dokładnie numerze ŚK był ten artykuł? Pamiętam ten artykuł, są tam nawet chyba moje zdjęcia modelu tego wagonu, ale przeszukanie teraz wszystkich roczników byłoby dość trudne. Co do samego modelu, to przez wiele lat jedynym modelem tego wagonu był stary wyrób Flieschmanna, ale model ten zupełnie nie trzyma skali_ jest za duży, a jednocześnie za krótki.
Ładnych kilka, a może i kilkanaście lat temu bardzo dobry model wagonu Plan K był wydany przez holenderską firmą Elo-Train. Teraz taki model jest w katalogu Exact-Train, ale jako niedostępny. Nie wiem, czy Exact-Train przejął firmę Elo-Train, czy jest to niezależny projekt. Jednak na stronie jednego ze sklepówjest pokazany jak możliwy do wstępnego zamówienia - może Exact-Train dopiero przewiduje jego wypuszczenie. Ja mam stary model Fleischmanna oraz Elo-Train. Tak wygląda stary Fleischmann (nr kat. 5154):

IMG_2714.JPG

I Elo-Train (nr kat. 100.49-B) z okresu, kiedy przyjeżdżał do Warszawy:

IMG_1168.JPG

IMG_1120.JPG

Pytanie, czy modele tych wszystkich wagonów są dostępne i stąd mój post. Wiem, że modele wagonów holenderskich są dostępne, w końcu o nich był artykuł. Rosyjskie wagony też względnie łatwo dopasować. Ale jakie przypisać wagony belgijskie, francuskie, szwedzkie, wreszcie które wagony polskie, zwłaszcza sypialne i czy są ich modele?
Modele wagonów radzieckich (czy jak ktoś woli, to "sowieckich", ale na pewno nie rosyjskich) SŻD faktycznie są dostępne w wykonaniu Tilliga, ACME, a ostatnie też Piko, modeli wagonów francuskich też jest sporo - w pociągach dojeżdżających do Warszawy przez lata przewijało się sporo różnych typów wagonów SNCF, głównie były to wagony przedziałowe 1/2 i 2 klasy, a także wagony bagażowe i "łamane" 2 kl/bagaż. Trochę o tych modelach jest w wątkuo kolejach SNCF i krajów Beneluksu. Gorzej jest z wagonami belgijskimi - z mojej wiedzy wynika, że do połowy lat 80. XX wieku do Warszawy przyjeżdżały tylko przedwojenne wagony I1, najczęściej 1/2 klasy. O tych wagonach też jest mowa w ww. wątku, ale niestety, nie znam żadnych modeli odpowiadających wersji, jaka przyjeżdżała do Polski. Modele takie od bardzo wielu lat zapowiada L.S. Model, ale do tej pory się one nie ukazały.

Nie mam żadnej wiedzy o wagonach szwedzkich (SJ), jakie miałyby przyjeżdżać do Polski - ja o tym nie słyszałem. Ale trochę modeli wagonów SJ na rynku było czy jest, więc może udałoby się coś dobrać, gdyby 1) potwierdziły się informacje, że do nas takie wagony docierały i 1) byłoby wiadomo, jakie dokładnie były to wagony.

Największy problem jest jednak faktycznie z modelami wagonów PKP z tamtych lat (lata 50. i 60. XX wieku). Z mojej wiedzy wynika, że w omawianych pociągach jeździły wagony przedziałowe, głównie 2 klasy, wagony bagażowe, a w późniejszych latach także kuszetki. Co do sypialnych, to nie mam pewności, ale jeżeli, to w grę wchodzą tylko wagony polskiej budowy. Jednak nikt jak dotąd nie wypuścił seryjnych modeli polskich wagonów rodziny 1A-14A, więc zestawianie modelowych składów PKP można zacząć dopiero od późnych lat 70., kiedy weszły do służby wagony przedziałowe typu Y polskiej budowy, a do tego ew. wagony sypialne z Görlitz (o ile faktycznie jeździły w tych pociągach). Pytanie zresztą, o jakim odcinku trasy mówimy, bo skład zmieniał się w Poznaniu, Berlinie i kilka razy dalej na terenie RFN. Na odcinku Warszawa - Berlin wagony sypialne PKP/DR faktycznie były, ale mam wątpliwości, co do jazdy polskich sypialnych dalej na Zachód.

Wiem, że to co napisałem, nie jest pełnym uporządkowaniem tematu, ale tylko tyle wiem.

Edycja:
Zapomniałem wspomnieć o wagonach restauracyjnych PKP Wars. Z tego, co wiem, takie wagony mogły się pojawiać tylko na odcinku Warszawa - Berlin. Od początku lat 60. XX wieku mogły to być najprawdopodobniej wagony Bautzen '60, ale ich modeli, jak dotąd nie ma.
Pytanie jaki restauracyjny, czy Bautzen, jego model o ile pamiętam był wykonany.
Modele, jakie się ukazały (Tillig i Roco), to modele wagonów Bautzen '89, a więc znacznie późniejsze, niż czasy, o jakich tu mówimy. Ze starszych wagonów restauracyjnych, był model Roco przedwojennego wagonu budowy niemieckiej w oznaczeniach PKP Wars z III epoki, a na ten rok Roco zapowiada wydanie go w wersji z IV epoki. Ale nie jestem pewnie, czy faktycznie te wagony jeździły w pociągach "Ost-West" czy "Hoek-van-Holland Express".

Ostatnio edytowane:

Salsa

Nostalgia Za Parą
KKMK
Reakcje
453 2 3
Świat Kolei 1/2013, artykuł Andrzeja Etmanowicza.
Jeśli chodzi o wagony sypialne, to w zestawieniu jest wyraźnie oznaczony polski sypialny w relacji Warszawa-Sztokholm, zresztą polskie wagony miały swój udział w relacjach ze Szwecją zaraz po zakończeniu wojny. Roco wydało dwa modele wagonów sypialnych w zarządzie jeszcze "Orbisu", kursowały w "Balt Orient Expressie", i "Orient Expressie" w jego polskiej nitce, potem jako wagony kursowe z Polski w różnych relacjach. Pytanie, czy dalej te wagony nie przeszły pod zarząd "Warsu" i nie kursowały właśnie w relacjach międzynarodowych.

Reakcje
87 0 0
Kiedyś na forum, albo w internecie widziałem zdjęcia, bodajże fragment kroniki filmowej z lat czterdziestych czy pięćdziesiątych (?) gdzie widać było wyjazd wagonu szwedzkiego z promu w Świnoujściu, taki był odeskowany z zewnątrz, nieobity żadną blachą, z napisem SJ w połowie długości pudła pod oknami, spróbuję znaleźć jak będzie trochę czasu to podeślę.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.250 663 30
Dziękuję za informację o numerze ŚK, wygrzebałem ten numer i dobrze pamiętałem, że jest tam zdjęcie mojego modelu Elo-Trains. :)
w zestawieniu jest wyraźnie oznaczony polski sypialny w relacji Warszawa-Sztokholm, zresztą polskie wagony miały swój udział w relacjach ze Szwecją zaraz po zakończeniu wojny
No właśnie, zaraz po wojnie tak, pytanie, jak długo nasze sypialne jeździły do Sztokholmu? W zestawieniu z 1960 jest jeszcze wagon sypialny PKP, na zmianę z SJ, do Sztokholmu, ale nie do Holandii, Belgii czy Francji, a w 1967 roku nie ma już w ogóle relacji do Sztokholmu ani polskich wagonów sypialnych jadących dalej, niż do Berlina. Jakoś nie pamiętałem o tym, że do Warszawy dojeżdżały szwedzkie wagony, a zdjęć takich wagonów jest jak na lekarstwo. Dlatego takie zdjęcie, na którym widać
wyjazd wagonu szwedzkiego z promu w Świnoujściu
byłoby bardzo ciekawe.
Pytanie, czy dalej te wagony nie przeszły pod zarząd "Warsu" i nie kursowały właśnie w relacjach międzynarodowych.
Wszystkie, także te przedwojenne wagony Orbisu w 1960 roku przeszły do Warsu, pytanie tylko, które jeszcze potem jeździły, jak długo i w jakich relacjach.

Reakcje
87 0 0
Znalazłem, chociaż trochę inaczej zapamiętałem ten kadr - fragment PKF 10/1948 (
) z wyjazdem wspomnianego wagonu:
1000000245.png

Jeszcze inne zdjęcia przedstawiające to wydarzenie z platformy Alarmy (więcej można znaleźć w internecie), nie mam niestety wiedzy czy jest to wagon kolei szwedzkich.
Screenshot_20260206-155756.png

Tu jeszcze wklejam link z przykładowym zdjęciem wagonu polskiego w Szwecji, takich jest sporo:
https://www.trains-worldexpresses.com/webships/700/705.htm

Co ciekawe, jedna z lokomotyw które ciągnęły ten pociąg przez Węgry, była u nas jako gość na paradzie w Wolsztynie. MAV 242 był tu w 2010r.
https://www.trains-worldexpresses.com/200/207-10m.jpg
Zobacz załącznik 713833
To dużo niosący w tym temacie wątek, mnie zastanawia czy drugi wagon za parowozami nie jest przypadkiem szwedzki? To by oznaczało, że być może przejeżdżał przez Polskę, skoro znalazł się na Węgrzech.

Warto sprawdzić jeszcze w tym temacie ten podawany link, chociaż to (jak to z resztą chyba każde forum) jest studnia bez dna;):
Wagony obsługujące połączenie Warszawa - Sztokholm:

Z Järnvägshistoriskt Forum

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.061 452 7
Ciekawe czy nie są to zdjęcia z lat zaraz po wojnie circa 1950? Nazwa na tablicy kierunkowej wagonu "Odra Port" to chyba obecne Świnoujście Port. Wtedy zaczął kursować pociąg pod nazwą "Balt Orient Ekspress" z wagonami sypialnymi CIWL i trwało to do zapadnięcia "żelaznej kurtyny". Szwecja, która zawsze była krajem neutralnym jako pierwsza otworzyła się na kraje bloku wschodniego...

Salsa

Nostalgia Za Parą
KKMK
Reakcje
453 2 3
Ciekawe czy nie są to zdjęcia z lat zaraz po wojnie circa 1950? Nazwa na tablicy kierunkowej wagonu "Odra Port" to chyba obecne Świnoujście Port. Wtedy zaczął kursować pociąg pod nazwą "Balt Orient Ekspress" z wagonami sypialnymi CIWL i trwało to do zapadnięcia "żelaznej kurtyny". Szwecja, która zawsze była krajem neutralnym jako pierwsza otworzyła się na kraje bloku wschodniego...
Tak, Odra Port to Świnoujście Port. "Balt Orient Express" kursował przez Polskę do czasu uruchomienia portu w Sassnitz.
Ale kursował oprócz tego "Orient Express" - tak, ten słynny - którego nitka po wojnie prowadziła z Budapesztu (potem Belgradu) przez Pragę do Paryża. Polska nitka łączona była w Pradze. Chodziło o ominięcie rosyjskie strefy okupacyjnej - późniejszego NRD.

Mało kto wie, że pociąg Orient Express złożony między innymi z wagonów C.I.W.L regularnie kursował na terenie Polski, jako pociąg rozkładowy. Pociąg jeździł od 1947 roku aż do końca letniego rozkładu jazdy 1961 roku. Polska "nitka" składu prowadziła z Warszawy Głównej (a także z Krakowa) przez Koluszki, Częstochowę, Katowice do Zebrzydowic. Tu łączyły się polskie części składu oraz wagony kursowe ze Szwecji i Norwegii w relacji Oslo/Sztokholm-Malmo-Gdynia (później Odra Port)-Warszawa-Katowice-Praga i które jechały dalej do Bohumina, czeskiej Pragi i dalej do Paryża i Wiednia. Niektóre wagony z Polski kursowały w tym pociągu w niespotykanych dziś relacjach, np. Warszawa-Istanbuł, Warszawa-Triest, Warszawa-Rzym. Wkrótce te wagony kursowe ze Szwecji i Norwegii przejął kursujący również przez Polskę Balt Orient Express. Po kolejnych kilku latach wagony te kursowały połączeniem promowym przez Niemcy.

W sieciowych rozkładach jazdy od 1947 do 1961 roku pociąg widnieje pod nazwą "Orient Express" (nr. poc. 1401). Pociąg ten kursował przez Polskę do końca obowiązywania letniego rozkładu jazdy w 1961 roku. W tamtym okresie przez Polskę kursował także pociąg Balt Orient Express, w części złożony również z luksusowych wagonów sypialnych CIWL i Arlberg Orient Express.

Podstawową trasą Orient Expressu w 1947 roku była nitka Paryż-Wiedeń-Budapeszt/Belgrad, a polskiej nitki Warszawa Główna-Paryż. Do Istanbułu kursował za to Simplon Orient Express, do którego z Orient Expressu przełączano wagony kursowe, także z "polskiej" nitki. W 1947 roku Orient Express prowadził po polskich torach liczne wagony kursowe w egzotycznych relacjach (np. Sztokholm-Gdynia-Warszawa, Warszawa Główna-Roma, Warszawa Główna-Belgrad czy Warszawa Główna-Budapeszt, które już od 1948 roku przejął Balt Orient Express.

Rozkładowo przypisane były do Orient Expressu parowozy serii Pt47, natomiast do Balt Orient Expressu serii Pt47 lub Pt31. Na odcinku Warszawa Główna-Katowice, po zelektryfikowaniu magistrali pociąg przejęły lokomotywy elektryczne, zapewne EU04 ale ta informacja wymaga potwierdzenia.

Więcej w moim artykule tutaj, w tym przykładowe rozkłady jazdy: http://nostalgiazapara.pl/orient-express-w-polsce