• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Realistyczne składy pociągów PKP w epoce III i IV

Salsa

Moderator Grupy Nostalgia za para
Nostalgia Za Parą
KKMK
Reakcje
454 2 3
Jedno już wyjaśniłem. Na wspomnianym zdjęciu są szwedzkie wagony sypialne ACo2a (pierwotnie dostarczane jako typ Ao2b) sprzedane PKP w 1947 roku. PKP kupiło 3 takie wagony w marcu 1947 roku. Po ich zakupie wagony kursowały w relacjach Goteborg-Warszawa i Goteborg-Praga, natomiast szwedzki wagon sypialny zaczął kursować w relacji Goteborg-Warszawa (wcześniej obsługiwanej wagonem polskim).
Ze względu na monopol CIWL dopiero od jesieni 1947 wydłużono kursowanie wagonów sypialnych poza polską granicę, wcześniej np. wagon z Goteborga czy Sztokholmu kończył bieg w Zebrzydowicach.
Wagony były przeznaczone do komunikacji dziennej jak i nocnej, miały po 50 miejsc do siedzenia i 30 do spania, stąd zamienialne tablice na niektórych zdjęciach z oznaczeniem aktualnego wykorzystania wagonu.

SJ_sypialny_Ao2b_na_PKP_od_1947.jpg

Salsa

Moderator Grupy Nostalgia za para
Nostalgia Za Parą
KKMK
Reakcje
454 2 3
Znalazłem, chociaż trochę inaczej zapamiętałem ten kadr - fragment PKF 10/1948 (
) z wyjazdem wspomnianego wagonu:

Jeszcze inne zdjęcia przedstawiające to wydarzenie z platformy Alarmy (więcej można znaleźć w internecie), nie mam niestety wiedzy czy jest to wagon kolei szwedzkich. Zobacz załącznik 1169235
Obstawiam że to szwedzki wagon sypialny. Tzn. jeszcze w zarządzie szwedzkim, albo już sprzedany PKP, bo dokładnie takie same kupiło PKP w 1947.
Wagony były budowane według standardów KPEV w latach 20-tych i są praktycznie takie jak niemieckie lub bardzo podobne, dużo takich ex-niemieckich kursowało po wojnie w barwach PKP.

SJ_sypialny_1.jpg