W jednym z numerów Świata Kolei pojawił się artykuł z serii „oryginał i model”, o holenderskim wagonie Plan K. i jego obecności na polskich torach.
A może kolega
@Salsa podać, w którym dokładnie numerze ŚK był ten artykuł? Pamiętam ten artykuł, są tam nawet chyba moje zdjęcia modelu tego wagonu, ale przeszukanie teraz wszystkich roczników byłoby dość trudne. Co do samego modelu, to przez wiele lat jedynym modelem tego wagonu był stary wyrób Flieschmanna, ale model ten zupełnie nie trzyma skali_ jest za duży, a jednocześnie za krótki.
Ładnych kilka, a może i kilkanaście lat temu bardzo dobry model wagonu Plan K był wydany przez holenderską firmą
Elo-Train. Teraz taki model jest w katalogu
Exact-Train, ale jako niedostępny. Nie wiem, czy Exact-Train przejął firmę Elo-Train, czy jest to niezależny projekt. Jednak na stronie jednego ze
sklepówjest pokazany jak możliwy do wstępnego zamówienia - może Exact-Train dopiero przewiduje jego wypuszczenie. Ja mam stary model Fleischmanna oraz Elo-Train. Tak wygląda stary Fleischmann (nr kat. 5154):
I Elo-Train (nr kat. 100.49-B) z okresu, kiedy przyjeżdżał do Warszawy:
Pytanie, czy modele tych wszystkich wagonów są dostępne i stąd mój post. Wiem, że modele wagonów holenderskich są dostępne, w końcu o nich był artykuł. Rosyjskie wagony też względnie łatwo dopasować. Ale jakie przypisać wagony belgijskie, francuskie, szwedzkie, wreszcie które wagony polskie, zwłaszcza sypialne i czy są ich modele?
Modele wagonów radzieckich (czy jak ktoś woli, to "sowieckich", ale na pewno nie rosyjskich) SŻD faktycznie są dostępne w wykonaniu Tilliga, ACME, a ostatnie też Piko, modeli wagonów francuskich też jest sporo - w pociągach dojeżdżających do Warszawy przez lata przewijało się sporo różnych typów wagonów SNCF, głównie były to wagony przedziałowe 1/2 i 2 klasy, a także wagony bagażowe i "łamane" 2 kl/bagaż. Trochę o tych modelach jest w
wątkuo kolejach SNCF i krajów Beneluksu. Gorzej jest z wagonami belgijskimi - z mojej wiedzy wynika, że do połowy lat 80. XX wieku do Warszawy przyjeżdżały tylko przedwojenne wagony I1, najczęściej 1/2 klasy. O tych wagonach też jest mowa w ww. wątku, ale niestety, nie znam żadnych modeli odpowiadających wersji, jaka przyjeżdżała do Polski. Modele takie od bardzo wielu lat zapowiada L.S. Model, ale do tej pory się one nie ukazały.
Nie mam żadnej wiedzy o wagonach szwedzkich (SJ), jakie miałyby przyjeżdżać do Polski - ja o tym nie słyszałem. Ale trochę modeli wagonów SJ na rynku było czy jest, więc może udałoby się coś dobrać, gdyby 1) potwierdziły się informacje, że do nas takie wagony docierały i 1) byłoby wiadomo, jakie dokładnie były to wagony.
Największy problem jest jednak faktycznie z modelami wagonów PKP z tamtych lat (lata 50. i 60. XX wieku). Z mojej wiedzy wynika, że w omawianych pociągach jeździły wagony przedziałowe, głównie 2 klasy, wagony bagażowe, a w późniejszych latach także kuszetki. Co do sypialnych, to nie mam pewności, ale jeżeli, to w grę wchodzą tylko wagony polskiej budowy. Jednak nikt jak dotąd nie wypuścił seryjnych modeli polskich wagonów rodziny 1A-14A, więc zestawianie modelowych składów PKP można zacząć dopiero od późnych lat 70., kiedy weszły do służby wagony przedziałowe typu Y polskiej budowy, a do tego ew. wagony sypialne z Görlitz (o ile faktycznie jeździły w tych pociągach). Pytanie zresztą, o jakim odcinku trasy mówimy, bo skład zmieniał się w Poznaniu, Berlinie i kilka razy dalej na terenie RFN. Na odcinku Warszawa - Berlin wagony sypialne PKP/DR faktycznie były, ale mam wątpliwości, co do jazdy polskich sypialnych dalej na Zachód.
Wiem, że to co napisałem, nie jest pełnym uporządkowaniem tematu, ale tylko tyle wiem.
Edycja:
Zapomniałem wspomnieć o wagonach restauracyjnych PKP Wars. Z tego, co wiem, takie wagony mogły się pojawiać tylko na odcinku Warszawa - Berlin. Od początku lat 60. XX wieku mogły to być najprawdopodobniej wagony Bautzen '60, ale ich modeli, jak dotąd nie ma.
Pytanie jaki restauracyjny, czy Bautzen, jego model o ile pamiętam był wykonany.
Modele, jakie się ukazały (Tillig i Roco), to modele wagonów Bautzen '89, a więc znacznie późniejsze, niż czasy, o jakich tu mówimy. Ze starszych wagonów restauracyjnych, był model Roco przedwojennego wagonu budowy niemieckiej w oznaczeniach PKP Wars z III epoki, a na ten rok Roco zapowiada wydanie go w wersji z IV epoki. Ale nie jestem pewnie, czy faktycznie te wagony jeździły w pociągach "Ost-West" czy "Hoek-van-Holland Express".