Ok. Jutro planuje się tym pobawić i dam znać.
To jeszcze pytanie na "zaś". Czy wprowadzanie lokomotyw to MM i do tableta/smartfona (jak już będzie ruter) trzeba robić niezależnie czy te urządzenia przy z21 mogą że sobą współpracować i np. można skopiować bazę danych z MM do t/s tak jak można kopiować bazę z jednego MM na drugi?
W porządku, kilka miesięcy minęło. Mam kilka spostrzeżeń, które budzą mój niepokój.
W pierwszej kolejności kwestia odczytu CV. Jako że na początku odczyty były błędne postanowiłem zastosować taki system: reset dekodera, 20 minut jazdy w jedną i drugą stronę i wtedy próba odczytu CV 1-5. Lokomotywy kilku producentów, dekodery również, część z nich była surowa, część miała ustawienia producenta a inne ustawienia sklepu w którym kupowałem dekoder pod dany model.
Efekty : Zdecydowana większość prób kończyła się prawidłowym wskazaniem wartości CV. Część lokomotyw dopiero po kilku seriach, gdzie wartości były losowe, zaczęły pokazywać właściwe wartości.
Ale żeby nie było tak fajnie...po przerwie kilku miesięcy, kiedy dana lokomotywa nie jeździła wiele pierwszych prób danego CV było błędnych nawet jeśli kilka miesięcy wcześniej było od razu prawidłowe. Właściwie prawie wszystkie lokomotywy po przerwie przed dłuższy czas pokazują błędny odczyt i tylko od czasu do czasu prawidłowy.
Pytanie do Was. Jakie macie doświadczenia z odczytywaniem CV na z21? Czy również często występują u Was błędy? Czy może "myszka" nie jest odpowiednim urządzeniem do odczytu a dopiero zastosowanie rutera i aplikacji z21 daje właściwy efekt? Bardzo Was proszę o opis Waszych doświadczeń w tym temacie.