• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytania dotyczące Roco z21

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
I odczytuje zawartość rejestrów? Postaw 1 dekoder na torach. Jak nie odczyta, spróbuj z innym dekoderem.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.577 500 107
Ok. Jutro planuje się tym pobawić i dam znać.
To jeszcze pytanie na "zaś". Czy wprowadzanie lokomotyw to MM i do tableta/smartfona (jak już będzie ruter) trzeba robić niezależnie czy te urządzenia przy z21 mogą że sobą współpracować i np. można skopiować bazę danych z MM do t/s tak jak można kopiować bazę z jednego MM na drugi?

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
Nie współpracują.

Można kopiować spis lokomotyw pomiędzy dwoma Multimaus. Można też kopiować całość makiety (zwrotnice, lokomotywy) pomiędzy dwoma urządzeniami z aplikacją Z21.

Ale z myszy do aplikacji, ani z aplikacji do myszy, nie skopiujesz.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.577 500 107
Ok. Jutro planuje się tym pobawić i dam znać.
To jeszcze pytanie na "zaś". Czy wprowadzanie lokomotyw to MM i do tableta/smartfona (jak już będzie ruter) trzeba robić niezależnie czy te urządzenia przy z21 mogą że sobą współpracować i np. można skopiować bazę danych z MM do t/s tak jak można kopiować bazę z jednego MM na drugi?
W porządku, kilka miesięcy minęło. Mam kilka spostrzeżeń, które budzą mój niepokój.
W pierwszej kolejności kwestia odczytu CV. Jako że na początku odczyty były błędne postanowiłem zastosować taki system: reset dekodera, 20 minut jazdy w jedną i drugą stronę i wtedy próba odczytu CV 1-5. Lokomotywy kilku producentów, dekodery również, część z nich była surowa, część miała ustawienia producenta a inne ustawienia sklepu w którym kupowałem dekoder pod dany model.
Efekty : Zdecydowana większość prób kończyła się prawidłowym wskazaniem wartości CV. Część lokomotyw dopiero po kilku seriach, gdzie wartości były losowe, zaczęły pokazywać właściwe wartości.
Ale żeby nie było tak fajnie...po przerwie kilku miesięcy, kiedy dana lokomotywa nie jeździła wiele pierwszych prób danego CV było błędnych nawet jeśli kilka miesięcy wcześniej było od razu prawidłowe. Właściwie prawie wszystkie lokomotywy po przerwie przed dłuższy czas pokazują błędny odczyt i tylko od czasu do czasu prawidłowy.
Pytanie do Was. Jakie macie doświadczenia z odczytywaniem CV na z21? Czy również często występują u Was błędy? Czy może "myszka" nie jest odpowiednim urządzeniem do odczytu a dopiero zastosowanie rutera i aplikacji z21 daje właściwy efekt? Bardzo Was proszę o opis Waszych doświadczeń w tym temacie.

wicy

Znany użytkownik
Reakcje
659 1 3
Ale żeby nie było tak fajnie...po przerwie kilku miesięcy, kiedy dana lokomotywa nie jeździła wiele pierwszych prób danego CV było błędnych nawet jeśli kilka miesięcy wcześniej było od razu prawidłowe. Właściwie prawie wszystkie lokomotywy po przerwie przed dłuższy czas pokazują błędny odczyt i tylko od czasu do czasu prawidłowy.
Pytanie do Was. Jakie macie doświadczenia z odczytywaniem CV na z21? Czy również często występują u Was błędy? Czy może "myszka" nie jest odpowiednim urządzeniem do odczytu a dopiero zastosowanie rutera i aplikacji z21 daje właściwy efekt? Bardzo Was proszę o opis Waszych doświadczeń w tym temacie.
To nie są jakieś błędy z21, ani dekoderów. Sama mysz z z21 powinna odczytywać CV bez błedów, nie potrzeba routerów i aplikacji.
Najpewniej wszystko to kwestia braku dobrego styku stojącej lokomotywy w chwili odczytu CV.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.577 500 107
Nie wydaje mi się. Ustawiałem lokomotywy także na TidyTrack a tam odbiór prądu jest doskonały i problem występował dalej.
Zauważyłem też, że przy odczycie CV jest taka sekwencja szarpnięć lokomotywy. I jest takie charakterystyczne ostatnie końcowe jakby. Gdy go nie ma to odczyt jest zawsze zły, jak jest to zawsze dobry. I na pewno odbiór prądu jest doskonały więc to nie to bo też o tym myślałem.

wicy

Znany użytkownik
Reakcje
659 1 3
Zauważyłem też, że przy odczycie CV jest taka sekwencja szarpnięć lokomotywy. I jest takie charakterystyczne ostatnie końcowe jakby. Gdy go nie ma to odczyt jest zawsze zły, jak jest to zawsze dobry. I na pewno odbiór prądu jest doskonały więc to nie to bo też o tym myślałem.
A próbowałeś w konfiguracji z21 zwiększyć wartości "Programming packets" i "Reset packets (continue)"? No i w związku z tym ostatnim szarpnięciem, pomanipulować wartością "ACK threshold"?

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.446 39 7
Nie kwestia styku, a poboru prądu przez silnik. Dcc jest jednokierunkowe i jako odczyt dodali impulsy prądowe. W lokomotywie dekoder szarpie silnikiem i jeśli ten dłużej stał, słaby styk szczotek utrudnia ten rodzaj "transmisji"

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.577 500 107
Ale w prawie 30 lokomotywach byłby problem?:ostrozny:. Poza tym tak jak pisałem, na Tidytrack nie ma już żadnych problemów z odbiorem prądu a i tak odczyt jest nieprawidłowy. Nie wiem kurcze. Może mam uszkodzony ten z21?

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
Ciężko będzie, to już kwestia logiki centralki. Można spróbować przez apke - niby nie powinno mieć znaczenia, ale u mnie apka lepiej działa niż mysz
U mnie też - zwłaszcza, że w apce masz bezpośrednio do wyboru wszystkie tryby programowania i możesz ustawiać część parametrów. Część ustawia się przez komputer PC. Notabene w programie na PC można załadować plik z listą CV i zostaną zaprogramowane wszystkie po kolei, co w przypadku powtarzalnych czynności (np. listwy oświetleniowe) bardzo pomaga.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.577 500 107
Hej :) Kupiłem sobie w końcu ruter i pobawię się teraz w jazdy poprzez aplikację.

Mam jednak pytanie. Ruter podłączyłem do z21, ale rutera nie podłączyłem do sieci internetowej bo chciałem, aby pobierał sygnał przez wi-fi. Jak zrobić, aby ruter łączył się z moim smartfonem pełniącym rolę rutera ?

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.577 500 107
Jeszcze jedna rzecz która mnie nurtuje. Przeszedłem przez procedurę wpisywania tych wszystkich kodów najpierw w aplikacji roco maintance, a później już na samej stronie ROCO. Co ten ostateczny uzyskany kod odblokowuje ?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 3
DCC 9
DCC 14
DCC 25