• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytania dotyczące Roco z21

gagarin66

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
jak zaprogramować nowy dekoder zwrotnicy geoline na adres np, 3 (fabrycznie jest na 1) w aktualnej aplikacji do Z21 start?
Po wprowadzeniu zwrotnicy w tryb programowania wchodzę w to menu i w pozycji adres zmieniam z 1 na 3 i klikam "Set CV " ale to nic nie daje, bo później w trybie sterowania działa ten rozjazd tylko jak jest na 1 adresie.
IMG_20250925_172105.jpg

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.588 53 1
Nie wiem, ale możliwe, że nadanie, lub zmianę adresu dekodera można wykonać tylko w trybie programowania CV.
Nie można nadać, lub zmienić adresu w trybie POM.
Spróbuj.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.998 638 30
Nie możliwe, a na pewno w trybie POM (na makiecie) nie można zmienić adresu.
zmianę adresu dekodera można wykonać tylko w trybie programowania CV
POM to też tryb programowania CV. Różnica jest taka, że w trybie POM najpierw trzeba wybrać adres elementu (dekodera), w którym chce się coś zmienić, a potem zmienia się CV. Polecenie z centralki jest realizowane wyłącznie przez ten dekoder, którego adres wcześniej wybrano. Dzięki temu można zmienić CV w dekoderze lokomotywy stojącej na torze razem z innymi lokomotywami bez zmiany tej CV w pozostałych lokomotywach - do tego służy tryb POM. Ale nie da się w tym trybie zmienić samego adresu dekodera. Natomiast w trybie programowania na specjalnym torze do programowania można zmienić wszystkie CV, również CV1 czyli adres. Ale sygnał jest wtedy odbierany i realizowany przez wszystkie lokomotywy, stojące na tym specjalnym torze do programowania i we wszystkich następuje zmiana tej samej CV. Ten "specjalny tor do programowania" to oczywiście pojęcie umowne, może to być cała makieta, ale trzeba pamiętać, że w tym trybie wszystkie dekodery, które odbiorą sygnał z centrali, na ten sygnał zareagują. Oczywiście podobnie działa to przy programowaniu dekoderów akcesoriów, jak napędów zwrotnicowych. Żeby zmienić adres, trzeba wybrać tryb zwykłego programowania (nie programowania na makiecie - POM), ale trzeba pamiętać, żeby do wyjścia centralki podłączony był wyłącznie ten dekoder, któremu chcemy zmienić adres.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.589 42 7
Nie możliwe, a na pewno w trybie POM (na makiecie) nie można zmienić adresu.
Można, ale to zależy od wersji oprogramowania centralki, jest to mozliwe za pomoca aplikacji.
czasami (m.in. w moich listwach) adres można zmienić też za pomocą innych CV i wtedy zawsze pójdzie w POM - ale to już zlaezy od konretnego produktu
POM to też tryb programowania CV.
@melonowy napisał poprawnie - w roco programowanie możliwe jest w trybie CV lub POM, tak nazwali te dwa tryby programowania, tak po prostu jest.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.998 638 30
w roco programowanie możliwe jest w trybie CV lub POM, tak nazwali te dwa tryby programowania
OK, nie mam z21 ani Z21 i nie wiedziałem, że tak to jest nazwane. Ale to trochę mylące, bo sugeruje, że tryb POM służy do czego innego, niż zmiana CV. Sprawdziłem w instrukcji do multiMAUS i faktycznie, tam też jest mowa o "trybie programowania CV", nazywanym tam również "szybkim programowaniem" oraz o trybie "POM". Moim zdaniem należałoby to nazywać "zwykłym trybem programowania CV" i "POM - trybem programowania CV na makiecie".

gagarin66

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Próbowałem też przez "Program Track" i "Program adress" ale dalej nic
IMG_20250926_164819.jpg
IMG_20250926_165742.jpg
w starszej wersji aplikacji jakoś mi sie dwa dekodery od Rubikusa udało dodać a teraz z oryginalnymi Roco i najnowsza apką nie mogę dojść do ładu , chyba będę musiał mysz zakupić i przez nią wklepać

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
330 0 2
Próbowałem też przez "Program Track" i "Program adress" alz oryginalnymi Roco i najnowsza apką nie mogę dojść do ładu , chyba będę musiał mysz zakupić i przez nią wklepać
Z tego co wiem trzeba przełączyć zwrotnice z adresem docelowym, kiedy na zwrotnice zamknięta jest zwórka do programowania. Większość aksoriów jest programowane w taki sposób.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.588 53 1
trzeba przełączyć zwrotnice z adresem docelowym, kiedy na zwrotnice zamknięta jest zwórka do programowania
To dotyczy dekoderów w Roco Line, a nie Roco Geoline.

Geoline to jak niżej na filmie. Myślałem, że kolega pytający to wiedział i tak robił.
Choć w "nieprzyjaznym" języku, ale pewnie to pomoże.
Najpierw przygotowujemy rozjazd do programowania (5x w ciągu 5 sekund), później programujemy.

Ostatnio edytowane:

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
341 10 2
Jaki to jest napęd podaj numer katalogowy, np: te białe napedy z dekoderm programuje sie podpinając zielony kabelke do toru (wymusza się tak tryb programowania) inaczej nic dekoder nie przyjmie.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.588 53 1
railbox napisał(a):
trzeba przełączyć zwrotnice z adresem docelowym, kiedy na zwrotnice zamknięta jest zwórka do programowania.
Jaki to jest napęd podaj numer katalogowy, np: te białe napedy z dekoderm programuje sie podpinając zielony kabelke do toru (wymusza się tak tryb programowania) inaczej nic dekoder nie przyjmie.
No, ale to inny typ, o którym pisałem wyżej.
Kolega Piotr nakręcił poradnik o tym.

gagarin66

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
wiem , wiem, ruszam 5 razy i zwrotnica sama zaczyna przestawiać , klikam "SET CV" na zaplanowana wartość, zwrotnica przestaje przestawiać ( więc niby się zaprogramowała) ale jak przechodzę do trybu jazdy to ciągle działa na adresie 1, inne zwrotnice nie są fizycznie podpięte do układu torowego

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.588 53 1
Po 5x przestawieniu przez Ciebie, zwrotnica przestawi się 2x sygnalizując gotowość do programowania i dopiero wtedy ustawiasz nowy adres (Set CV).
Chyba na "Program address" to trzeba zrobić.
Spróbuj uważnie jeszcze raz.
Nie wiem dlaczego nie chce przyjąć nowego adresu, nie mam pomysłu...:niepewny:
A w pamięci aplikacji (bibliotece) ten rozjazd ma właściwie zapisane to CV1?
Inne jakieś dekodery programują się bezproblemowo?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 3
DCC 9
DCC 14
DCC 25