• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytania dotyczące Roco z21

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.577 500 107
Koledzy, czy ktoś będzie tak miły, i w prosty sposób wytłumaczy mi jak spowodować, aby z21 łączyło się z siecią za pomocą sygnału wi-fi udostępnianego z mojego smartfona ?

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.577 500 107
No co Ty, tylko "po kablu" da się doprowadzić internet do tego router? No ale przecież steruję telefonem bezprzewodowo...W instrukcji jest jakoby możliwe było połączenie WLAN.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.577 500 107
Acha, kumam. Czyli jeśli podłączam kabel internetowy do centralki, a później router do tej centralki to dupa blada, bo faktycznie centralka musiałaby mieć moduł wifi żeby zrobić tak jak chce. Dobrze rozumiem?

Edit: Chyba źle piszę. W necie są poradniki o podłączaniu z21 i tam jest normalnie konfiguracja przez wifi. Nie podłączają internetu z kabla.

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
z21, który posiadam, pozwala podłączyć się kablem do routera. Może to być router specjalnie do tego celu lub po prostu domowy router z portami LAN i anteną WiFi.

Nie znam wersji, gdzie z21 od razu podłącza się do WiFi. Ale co za różnica, skoro router kosztuje 30 zł?

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.577 500 107
Nie nie. Nieprecyzyjnie napisałem. Oczywiście łączymy z21 z ruterem a do rutera kabel internetowy. Ale chodzi o to żeby było bez kabla tylko neta brać np że smartfona.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.577 500 107
Ok, wszystko już działa. Wykonałem błędne założenie że jak router to musi być internet do niego doprowadzony i dopiero wtedy wysyła sygnał z centralki.:X3:

A teraz pytanie. Kupiłem router osobno. W pudełku było urządzenie oraz karta z kodem do odblokowania z21 start. Ale rozumiem że router nie jest spacjalnie przewidziany pod z21 I może to być faktycznie jakikolwiek router? Ten sprzedawany w zestawie nie jest jakoś specjalnie przystosowany czy zaprogramowany pod z21?

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
To jest zwyczajny router. Jedyne, co go wyróżnia, to router i z21 sprzedawane w zestawie mają już skonfigurowane adresy IP tak, żeby się łączyły ze sobą. Rozumiem, że ten etap masz już za sobą, tzn. z21 jest podłączony do Twojego routera. Teraz pozostaje podłączyć do tej samej sieci komputer z Windows, zainstalować na min program z21-maintenance i postąpić zgodnie z instrukcjami.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.577 500 107
Robię to tak:
Screenshot_20240421_211654_Z21.jpg
Wybieram od góry zakładkę manualna bo dwie wcześniejsze odczytują tylko dekodery ZIMO, a następnie pierwsze na liście Program on Main (POM). Potem na kolejnym ekranie:
Screenshot_20240421_211647_Z21.jpg
Wpisuje cv1 danej lokomotywy, a poniżej numer cv który chcę odczytać. Wciskam READ i pokazuje się wynik.

No to chyba POM?:X3:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
U mnie tak samo działa i tak samo się nazywa. Czytanie CV może przy tym działać albo nie działać w zależności od dekodera (i UPS-a).

Program track wymaga centralki Z21 (przez duże "Z"), która posiada osobne wyjściem na tor do programowania - bardzo wygodne, ale cena takiej centralki zwala z nóg.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.446 39 7
No właśnie nie POM :D
U mnie tak samo działa i tak samo się nazywa.
Nazwa w z21 - zgodzę się, a działanie programowania w Roco (niestety) wygląda różnie w zależności od wersji FW, jak i tego czy działamy z apki, czy z myszy.

POM nie udostępnia odczytu CV - to, że w apce działa - no cóż, Roco ma swój świat. A poważnie - albo jakiś dodatkowy protokół, albo np. dany dekoder odpowiada tak jak w trybie CV, a z21 przyjmuje taką odpowiedź, albo jakiś dodatkowy protokół odpalony w tle (railcom?)

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
279 0 2
POM nie udostępnia odczytu CV
Jak nie udostępnia? Przez Railcom to działa elegancko. Nawet można razem odczytać do 4 CV. RB1110 i Z21 wspierają Railcom, tylko DR5000 tego domyślnie nie umie i potrzebuje dodatkowy dekoder zajętości z Railcom.

W dzisiejszych czasach tryb ProgTrack powinien już odchodzić na drugie miejcie, gdy umożliwię programowanie tylko jednej lokomotywy na osobnym odrzynku toru.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 3
DCC 9
DCC 14
DCC 25