• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

0 (1:43) Przyszła pora, aby wyjść z przedszkola :)

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.274 16 2
Konrad proszę mi tu znów wiary nie zmieniać. 0 jest dobre a 0e tylko jako dodatek.
Ten biały budynek na pagórku na pierwszym zdjęciu rewelacja.
Co do nivy to jeśli dobrze widzę nie jest model z serii auta PRL-u To coś o niebo cenniejszego to jest chyba oryginalny radziecki produkt z CCCP.
Ja kiedy 10 lat temu jeździłem nivą kupiłem sobie dokładnie taki sam model 8 lat leży w szufladzie i w końcu będę go mógł użyć :)

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
No i to jest to co tygryski lubią najbardziej ;)
Miejsca tyle co w HO ,modele nie wiele większe , bo wiadomo, że w 1:1 wąskotorówki już są modelami .:)
A i cenowo porównywalnie z modelami w skali 1:87 to tylko jeden szkopuł w tym że fanów modelarstwa wąskotorowego u nas trochę mało to i zapewne ta wielkość pewnie będzie niszowa
Nie powiem mam też niecne plany i do tej skali ,a le na razie ciągnę projekt wąskotorowej jedynki .
Trochę żeś Konradzie pojechał po bandzie , z tymi polemikami z nieprzejednanymi fanami HO .
Z drugiej strony jednak jakie zaczepki to i takie odpowiedzi .(n)
Jak dla mnie to jest właściwa skala
Cała reszta to małe zabaweczki .:)

OP
OP
K

Konrad 0

Gość
Miejsca tyle co w HO ,modele nie wiele większe , bo wiadomo, że w 1:1 wąskotorówki już są modelami .:)
A i cenowo porównywalnie z modelami w skali 1:87 to tylko jeden szkopuł w tym że fanów modelarstwa wąskotorowego u nas trochę mało to i zapewne ta wielkość pewnie będzie niszowa
Nie powiem mam też niecne plany i do tej skali ,a le na razie ciągnę projekt wąskotorowej jedynki .Jak dla mnie to jest właściwa skala Cała reszta to małe zabaweczki .:)
Witaj Andrzeju, piękne to ujeżdżanie mini Rumaków...jakby tak 1:6 mieć Ol49 pod sobą, to by była jazda...! Jest coś w tym, że skala 1:1 w wąskich torach to prawdziwe modelarstwo, a gdzie kupić taką małą wąskotorówkę 1:1 na parę (zapewne do kompletnej odbudowy)...?
Trochę żeś Konradzie pojechał po bandzie , z tymi polemikami z nieprzejednanymi fanami HO .
Z drugiej strony jednak jakie zaczepki to i takie odpowiedzi .(n)
Zgadza się, szczególnie jak nic się nie wnosi istotnego w temacie. Myślę że wszystkim już wystarczy i zaczepek i odpowiedzi...!
Konrad proszę mi tu znów wiary nie zmieniać. 0 jest dobre a 0e tylko jako dodatek.
Mateusz bez obaw, po parowozowni przyjdzie i czas na stację, gdzie będzie przeplot wielkości 0 z rozmiarem 0e.
Ale póki co to masz zarąbisteg0 avatara...!

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Czasy gdy można było kupić wąskotorowego samowarka po cenie złomu dawno minęła ,chociaż patrząc co się dzieje z MuZkol to kto wie (n)
Zbudowanie Ol 49 w 1:6 nie stanowi problemu ,tylko obawiam się , że po paru jazdach takim modelem bezpowrotnie wielkość O straciła by jednego ze swoich propagatorów .;)
Tak, że trzymaj się tego w czym działasz bo zapowiada się ciekawie i oby w spokoju można było popatrzeć na solidną modelarską robotę .
Pozdrawiam Andrzej Godlewski.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.539 34 1
Hej "Zerówkowcy" nie odbierajcie nam wszystkich mistrzów z H0 :) . Nie kuście :mamdola: . Przecież sami jesteście mistrzami, a prace Wasze są wspaniałe. Ech pozagłuszałbym Was jak kiedyś zagłuszano Radio "Wolna Europa" (chyba zaczynam rozumieć o co chodziło w czaszach PRL ;)).
Piękna robota!

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Nie czaruj, nie wierzę że nie pomyślałes sobie nigdy że w jedynce mógłbyś dopiero zaszaleć z 'plątkami' ;-)

OP
OP
K

Konrad 0

Gość
A to przykład jednej makiety na poddaszu, budowanej przez niemieckiego fana skali 0: (Siatka pokazana na rysunkach jest o wymiarach 50 x 50 cm)

dachbodenv.2.4w3ji2.jpg
dachbodenv.2.5t0uzq.jpg
dachbodenv.2.53dt7uvh.jpg
Sven(Wasi)_Kommentare130401.jpg

A to przykład, jak jeszcze inaczej wykorzystać poddasze :

P0.jpg
P1.jpg
P2.jpg
P3.jpg

A to przykład kolejnego zagospodarowania poddasza :
na pierwszym zdjęciu wspaniała promenada do prezentacji przejeżdżających i turkoczących całych składów, wystarczy na łączeniu szyn pozostawić 2 mm szparę i przy tej masie wagonów jest całkiem spory hałas...

m1.jpg
M2.jpg
M3.jpg

OP
OP
K

Konrad 0

Gość
Na szczęście ani razu nie widziałem elektrowozów >H0 :kawa: No chyba, że gdzieś takie są. Wtedy wolę nie patrzeć :X3:
a dlaczego, przecież są śliczne, szczególnie E71 istny potworek, a E19 przy swojej masie prawie 5 kg i prędkości 160 km/h (w skali to ok. 40 km/h), to na zakręcie, jak nie ma przechyłu toru, to może wylecieć z toru..! Każdy waży od 3-5 kg, jak przejeżdżają przez rozjazdy, to jest istny łomot.

Krokodylki ze Szawjcarii 6/8 (Lemaco) i niemiecki E44 (Wunder) są bardzo imponujące, ale nie mogę znaleźć zdjęć, później dorzucę.

IMG_1063.JPG<p class=.jpeg
ET89-1.jpg
.JPG
Detail10.jpg
E71.jpg
E75 Lombardini.JPG
FRZA6159_WEB_E52.JPG

E19 01 DRG  Hehl Gebauer 004.JPG

Krokodyl 6:8 DCC.jpg

OP
OP
K

Konrad 0

Gość
Nie tylko Niemcy i Szwajcarzy mają zerówkę czy jedynkę. A i tramwaje się zdarzają.
Tramwaje, super temat, właśnie planowana jest w 0 malutka seria polskiego modelu tramwaju... Przynajmniej w tym temacie nie ma problemów z promieniem łuków :)

A tu ciekawy film z ujeżdżalni w klubie 0 w Sande k/Wilhelmshafen, po której w dniach 28/29 września 2013 pojadą pierwsze polskie pociągi :

i drugi film z innego miejsca pokazany z kamery na wagonie :

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.844 525 30
Koledze Konradowi przeskoczyło się o rząd wielkości. 160 km/h w 0 to ok. 3.55 do 3,68, zależnie, czy przyjmie się skalę 1:45, czy 1:43,5.

OP
OP
K

Konrad 0

Gość
Mało wyrafinowana kultura osobista, poprostu najprostsza z możliwych :boso:, ale widocznie Kolegi hugwy na nic więcej nie stać, współczuję.
Koledze Konradowi przeskoczyło się o rząd wielkości. 160 km/h w 0 to ok. 3.55 do 3,68, zależnie, czy przyjmie się skalę 1:45, czy 1:43,5.
Dziękuje Andrzeju za zwrócenie uwagi na oczywisty błąd, który popełniłem (jak wielu z nas).

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
237 2 0
Oj panowie, temat wątku brzmi "Przyszła pora, aby wyjść z przedszkola", więc to zróbcie i zacznijcie dyskutować po ludzku.

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.005 33 0
Filmiki boskie. Co mi się rzuciło w oczy. Tam gdzie widać zwiedzających nie ma żadnych barierek ani osłon, zaś w tunelach zamkniętych porobione są osłonki z PLEXI, aby tabor nie wyleciał. Aby taka kultura oglądania była u nas ;)

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.