• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

0 (1:43) Przyszła pora, aby wyjść z przedszkola :)

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
OP
OP
Z

Zv

Gość
Ostatnią pozycję znam wraz z Urlichem :D pewnie z czasem dobiorę się do tego tematu... Póki co PACZE :)

OP
OP
K

Konrad 0

Gość
to
Nie wiem dokładnie czy to 0 ale dobre to.
To skala 1 i to jest bardzo dobre...!
Ale do rzeczy, tym razem stanowisko do modernizacji lokomotyw (oczywiście w kierunku PKP) :D obrotowe o 360 stopni.

P.S. jak ładnie napisałeś cyfrę 0 (y) dziękuje !
lokbehandlung2.jpg
lokbehandlung.jpg
[DOUBLEPOST=1373490841,1373489238][/DOUBLEPOST]No i elementy do makiety do nabycia także u Demko, żurawie wodne :

demko-wasserkram-einfach.jpg
demko-wasserkran.jpg

OP
OP
K

Konrad 0

Gość
Nie skala a wielkość i nie 1 tylko IIm.
Jak szaleć to szaleć : http://www.kiss-modellbahnen.de/spur_2_dampflok0.html
http://magnusbahn.de/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=28&gid=206
to już chyba dla bardzo Wytrawnych, co głównie uwielbiają Detal w skali2, czyli w 1:22,5
co przekłada się na 4-krotny wzrost długości jak i wysokości w stosunku do modelu w skali H0.

jeszcze trochę i zmienię ksywkę na Zv0lack ;)
Ładnie wygląda z tym 0. No to i mój nick będzie też odpowiednio się prezentował.
pozdrowienia Konrad 0

OP
OP
K

Konrad 0

Gość
Jeszcze żeby pisał to ktoś kto nie musi wiedzieć co to jest skala i podziałka.... :(
Wielce Szanowny Kolego Hugw0, dla rozwiania wszelkich wątpliwości przytaczam definicje z Wikipedii :

Podziałka liniowa – graficzny obraz skali dzięki któremu można dokonywać szybkiego pomiaru na mapie. Zasada jej budowy jest bardzo prosta, a opiera się na linii prostej odpowiednio podzielonej i opisanej, na której jest przedstawiony stosunek odległości na mapie i w terenie.
Posługiwanie się skalą liczbową jest czasochłonne, ponieważ wymaga każdorazowo przeprowadzania obliczeń. Aby uniknąć zbędnego liczenia i ewentualnych błędów w praktyce stosuje się podziałkę liniową.

Skala w modelarstwie określa stosunek pomniejszenia wymiarów modelu do oryginalnego obiektu, zapisywany zwykle w postaci ułamka. Dawniej nazywana była też podziałką.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Skala w modelarstwie określa stosunek pomniejszenia wymiarów modelu do oryginalnego obiektu, zapisywany zwykle w postaci ułamka. Dawniej nazywana była też podziałką.
To teraz sobie porównaj jak się to ma do "skali 0".
A jakbyś nie mógł nadal sobie z tym poradzić to przeanalizuj znaczenie używanych przez wzorcowych dla Ciebie modelarzy z Niemiec słów "Spur", "Baugröße" i "Maßstab" zwracając uwagę przy których pojawiają się nazwy "0" czy "N", przy których używa się "9 mm" albo tak czy inaczej wyrażonego ułamka, choćby 1:160.
Nie żeby i u nich nie dało się wyłapać niekonsekwencji, ale to jednak marginalne, najczęściej celowa gra słów.

OP
OP
K

Konrad 0

Gość
To teraz sobie porównaj jak się to ma do "skali 0".
A jakbyś nie mógł nadal sobie z tym poradzić to przeanalizuj znaczenie używanych przez wzorcowych dla Ciebie modelarzy z Niemiec słów "Spur", "Baugröße" i "Maßstab" ...
Drogi Hubercie, sądzę że dalszy dialog w tej materii jest zbędny, doktoratów na tym nie zrobimy, chyba że w naszym zawodzie :) a dyskuję niech zamknie ten oto obrazek z tytułem najbardziej poczytnego w skali 0 magazynu dla (cyt.) "wzorcowych dla mnie modelarzy z Niemiec" :
spurnull-magazin-logo-200.gif
http://www.spurnull-magazin.de

Ale przejdźmy zatem ponownie do rzeczy, tym razem do zapowiedzi wagonów.
Oto egzemplarz pokazowy wagonu typu Hecht firmy Wunder (niemieckiej wzorcowej manufaktury) :

wunder-hechtwagen.jpg

A to wzorcowe modele firmy LENZ zapowiedziane na jesień/zima tego roku nadające się na przenakowanie na PKP :
42150_muster_01.jpg
42228_pwg_01.jpg

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
"Spur" to nie "skala". Nie ma co robić doktoratów, bo to ewidentne. Nie ma "skali zero" tylko "wielkość zero".
Dalej: wielkość (rozmiar) 0 mają modele w skali 1:45, 1:43.5 i 1:43.
I dopiero na tym można by zakończyć.

OP
OP
K

Konrad 0

Gość
"Spur" to nie "skala". Nie ma co robić doktoratów, bo to ewidentne. Nie ma "skali zero" tylko "wielkość zero".
Dalej: wielkość (rozmiar) 0 mają modele w skali 1:45, 1:43.5 i 1:43.
I dopiero na tym można by zakończyć.
Tak masz rację, ale wszyscy i tak w Polsce używamy uproszczenia mówiąc skala H0 czy skala 0, a jak by to brzmiało "w rozmiarze H0" czy w "wielkości H0"...? trochę dziwnie, samo życie... (P.S. załączaj proszę jakieś zdjęcia, zawsze będzie miło rzucić okiem na coś nowego).

filozofia filozofią, ale ponownie do rzeczy, dla leniwych przyrząd w rozmiarze/wielkości 0 do szybkiego szutrowania torów, szczególnie polecany dla Frem0'wców na ich długie trasy :
Schotterbesen-Sour-Null.jpg

Schotterhilfe1.jpg

OP
OP
Z

Zv

Gość
Skala, wielkość, rozmiar itd... To chyba nie ma większego znaczenia bo ludziska i tak "skalują". Hubercie przerabialiśmy to i efekt był taki, że kilku z nas ze znawstwem w oku mówiło: "modele w wielkości N" a i tak reszta mówiła skala N :) podobnie jak moje Stańczyki. Don Chichot :) :) i walka ze skalą :)
Patent do szutrowania zajebisty brakuje jeszcze podbijarki :D

OP
OP
K

Konrad 0

Gość
Ta moja "misjonerka" na dobre to mi chyba nie wyjdzie, bo jak oglądam co inni robią w 0e, to sam już zacząłem chorować na wąskie tory i to właśnie w wydaniu Frem0e. Tym bardziej, że mam już kilka wagonów i loczków w 0e, a ostatnio na targach 0 w Buseck widziałem producenta Rumuna w 0e i nawet pytali się czy nie chcę...? Teraz chyba odnowię kontakt i zamówię tego Rumuńca...:) A takie śliczne jest to 0e i nie wymaga tyle miejsca co 0. Już sobie wyobrażam na ostatnim zdjęciu zamiast Łady Nivy naszą Syrenkę Bosto i Żuka a za płotem nasze Ursusy C-325, a na placu przeładunkowym Stara 25 i Żuczka skrzyniowego, nie mówiąc o Ogórku czy Autosanie w niebieskiej wersji PKS gdzieś na przystanku...a wszystkie te samochodziki są dostępne właśnie w tej skal 1:43 w cenach od 25 zł.
Tę makietę na pierwszym zdjęciu widziałem na żywo - powalający efekt...! Mam gdzieś zdjęcia z bliska wielu detali, jak znajdę to pokażę.
Czy jest u nas już wybrany/obowiązujący standard 0e...?
coburg1.jpg
coburg2.jpg
nussa-1.jpg
nussa-2.jpg
nussa-3.jpg
nussa-4.jpg
schmalspur-wulften-2010-1.jpg
schmalspur-wulften-2010-2.jpg
schmalspur-wulften-2010-4.jpg
schmalspur-wulften-2010-7.jpg
schmalspur-wulften-2010-8.jpg
schmalspur-wulften-2010-31.jpg

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.