• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poznań – Targi Hobby 2022 / 29-30 Października 2022 r.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.205 88 0
No szczerze, gdybym nie wpadł na tę wystawę, nie dowiedziałbym się o istnieniu tych słupów. A chyba to jedyny producent i nie bardzo można wybrzydzać?

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
791 30 0
Pytanie do kolegów, którzy byli na targach.
Czy zrobił ktoś może zdjęcie wagonu Roco nr kat. 74811 (WARS restauracyjny), na którym widoczny byłby nr boczny oraz stacja macierzysta.
Jeżeli tak to proszę o podanie.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.205 88 0
Zawsze możesz spróbować kupić blachy i sobie pokutować samemu. Może zrobisz to szybciej.
Pytałem, kitu nie sprzedaje. Tylko gotowe (do pomalowania). Nie podejmowałem dalszej dyskusji, bo "dostępność" modeli tej firmy jest od dawna powszechnie znana. Z kolei wyważanie otwartych drzwi tzn. budowanie takiego modelu od podstaw jest trudne i pewno zajęłoby więcej, niż rok ;)

Dla mnie ten rok czekania jest ok. Reszta pracy nad modułem i tak zajmuje więcej :p

Kingjuljan

Aktywny użytkownik
Reakcje
557 2 0
Pozwolę sobie przerwać na moment kolegom dyskusję o nowościach i wrzucę kilka ujęć ode mnie. Pierwszy raz miałem okazję być po drugiej stronie barierek, w niedzielę nawet udało się poprowadzić skład wg rozkładu. Nie obyło się bez drobnych wpadek, ale pierwsze koty za płoty:p Zdjęcia robione telefonem, więc przepraszam za jakość ;)
IMG_20221029_121541.jpg IMG_20221029_121624.jpg IMG_20221029_121729.jpg
IMG_20221029_121800.jpg IMG_20221029_125028.jpg IMG_20221029_125052.jpg
IMG_20221029_125225.jpg IMG_20221029_135747.jpg IMG_20221029_140444.jpg
IMG_20221029_142512.jpg IMG_20221029_143315.jpg

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.532 34 1
- A ty co? Baba jakaś? Szkliste oczy….. Co się stało? – dość agresywnie zaczepił mnie Kolega Gawryluk.

- A wzruszyłem się, bo to już 12 lat kiedy nie widziałem Międzychodu, aż wreszcie znowu można podziwiać wielkość i piękno tej stacji oraz kunszt jej twórców. A Ciebie w ogóle to nie rusza?
- No ja też się wzruszam, tylko w środku. Poza tym w 2010r na Hobby jeszcze pracowałem w lampiarni, jeszcze Naczelnik nie wiedział jaki jestem fajny i jeszcze nie wydobył mnie z mroków pomieszczenia pełnego oparów nafty. Nie byłem więc z tobą w Poznaniu, gdzie rozbijałeś się świeżo odebraną od EFC-loko SM-ką. W głosie Gawryluka usłyszałem nutkę zazdrości. I słusznie.
- No racja. Byłem sam. Dla ciekawości ci powiem, że wtedy Międzychód był stacją węzłową z nitkami dochodzącymi nie tylko z różnych dyrekcji, ale także była to stacja podziału między strefami czasowymi.
- Od tej wilgoci łezek melancholii, to ci się chyba klepki w głowie poodklejały. No chyba, że tam jakaś granica państwowa przechodziła.
- A widzisz, spudłowałeś z tą złośliwością. Była to wielka impreza, na którą przyjechało wiele klubów. W tym PMM H0 (z kursowaniem pociągów w czasie rzeczywistym) i FREMO, które organizowało ruch na pozostałej części gigantycznej makiety (tu pociągi kursowały według czasu przyspieszonego). Nie dało się zgrać rozkładów z przyczyn oczywistych i właśnie tu, w Międzychodzie był punkt styku tych czasoprzestrzeni. Miałem wtedy możliwość wjazdu moim luzakiem, a nawet przejechania się do drugiej czasoprzestrzeni ale już kiedyś o tym pisałem i nie chcę się powtarzać. Później na lata stacja zniknęła. Naczelnik Piotr co prawda mówił, że zawsze można było przyjść do klubu na "Katarzynki" ale z GPS-u wychodziło, że szedłbym 3 dni więc nie ryzykowałem – to miał być żart ale Gawryluk nie załapał i spojrzał na mnie dziwnie.
- Czyli Międzychód przeszedł metamorfozę?
- Raczej remont. Tak prezentuje się dzisiaj:
To wjazd - porównaniu do przeszłości brakuje jednej tarczy ostrzegawczej.
Aa.jpg

Tu unikalny pomost sygnałowy teraz....
A.jpg

i przed laty.
Pomost sygnałowy 2010.JPG

Sama stacja wygląda zaś tak:
B.jpg

C.jpg

Cc.jpg

D.jpg

Głowica wyjazdowa.jpg

- Bardzo się cieszę, że wracają stare poznańskie stacje, do których mam sentyment.
- Czekaj, czekaj. Czy ty aby nie zdradzasz za dużo?
- Już zamykam jadaczkę. Przygotujmy dalsze części sprawozdania....

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
647 30 7
Też byłem w szoku jak zobaczyłem ta legendarną stację Międzychód. Kiedyś widzianą tylko na jakiś zdjęciach czy filmach i to jeszcze w słabszych rozdzielczościach niż dzisiaj.
Piękna stacja!