- A ty to kto?
Gawryluka "zjadło"
- A to ma być jakieś podchwytliwe pytanie? Może być "Święty Mikołaj"?
- Nie no tak tylko pytam, bo pojawiła się sugestia, że ciebie nie ma?
- Że słucham co pardąsiu? Wszędzie mnie pełno. Są dowody!
- No właśnie! Przecież są dowody. O tu zobacz zdjęcie z odbioru nowych wysięgników - jesteś ten z kaskiem w ręku.
Albo tu zdjęcia archiwalne. No to ta przygoda z piwem "Dojlidy", chciałeś skorzystać z toalety w wagonie ale "Dojlidy" i upał nie pozwoliły ci się wspiąć na stopnie wagonu. O tam daleko z boku po prawej, przy wagonie widzisz? .......
I tak się zmęczyłeś, że musiałeś troche pospać, kiedy reszta łamała sobie głowę jak zrobić sieć trakcyjną by się nie zrywała...
No to żeś wybrał zdjęcia. Dziękuję ci bardzo. Albo nieprzepisowa goła głowa albo JEDYNY raz kiedy wypiłem piwo PO PRACY i tylko chciałem wam potowarzyszyć. Może wrócimy już do Poznania?
Oki. Chciałem dobrze. No tak w ogóle to zdjęć z Hobby 2022r nie mamy zbyt dużo. W tym roku nie jeździliśmy taborem ani razu. Cała nadzieja w "Podlaskich Bliźniakach". My za to mamy film dzięki Arkowi i Łukaszowi z NZP ale jego obróbka zajmie nam trochę czasu.
Zaczynamy. Najpierw Wierzbowo. Po raz pierwszy byliśmy na tej stacji. Jej wielka zaleta to wkomponowany układ bocznic, dzięki czemu nie była to zwykła mijanka tylko miejsce gdzie można było także pomanewrować.
Nastawnia.
Dworzec
Fragment bocznicy.
Bardzo ciekawy i dla nas nowy był piękny most nad nieco wyschniętą rzeką.
- Furmanka i bańki z mlekiem! Ten most to gdzieś u nas? Na Podlasiu? - pytam z sentymentu, nie patrz tak na mnie. Wiem, że teraz wszystko się zmienia i standard życia w Polsce wyrównuje się..... No już dobra, dobra. Uspokój się. Gawryluk spojrzał na mnie tak surowym wzrokiem, że się musiałem wycofać z tego niby żartu ale chyba tak naprawdę to jakiegoś kompleksu, który we mnie gdzieś tkwi, a za którego wytępienie odpowiedzialny się czuje Gawryluk właśnie.
Ciekawostką była nowa koncepcja budowy peronu jeśli dobrze pamiętam na przystanku osobowym Ewiki. Akurat Ewy i inne kobiety mogłyby być niezbyt zadowolone zwłaszcza, gdyby chciały podróżować w butach na obcasach ale zastosowanie szutru dało w zamian inne korzyści, które to bez trudu mogą skompensować wszelkie niedogodności. Na takim peronie nie wystąpią bowiem nigdy kałuże, nikomu też nie wpadnie do głowy przybierające już formę plagi jeżdżenie rowerem po peronie. Tłuczeń nie będzie też jak na przykład beton odbijać ciepła w upalne dni.
Gawryluk poklepał mnie po ramieniu i zapytał czy nie chciałbym porozmawiać o tłuczniu na naszej stacji. Był to cios poniżej pasa więc zamilkłem.
Stawy, podobnie jak Wierzbowo mają ogromny potencjał dzięki możliwości prowadzenia manewrów. Znamy je bardzo dobrze i bardzo lubimy. Tu zdjęcie budynku ale na filmie będzie przejazd przez całą stację.
A skoro już jesteśmy przy literce "S", to w tym roku na szlaku H0 był także bardzo miły akcent dla lotników w tej samej skali.
Ciąg dalszy nastąpi