• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza Poznań – Targi Hobby 2021 – 4 - 5 grudnia 2021 r.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.481 392 20
Straciłeś, i to bardzo dużo. Nie dość, że mogłeś naocznie stwierdzić jak było na targach, to i straciłeś możliwość spotkania się z kolegami, wymienienia poglądów, a i straciłeś niepowtarzalną możliwość osobistego poznania kolegów, tych których znasz tylko z forumowego nicka.

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
320 27 5
Straciłeś, i to bardzo dużo. Nie dość, że mogłeś naocznie stwierdzić jak było na targach, to i straciłeś możliwość spotkania się z kolegami, wymienienia poglądów, a i straciłeś niepowtarzalną możliwość osobistego poznania kolegów, tych których znasz tylko z forumowego nicka.
Nie wiem co to ma z wspólnego z beznadziejną organizacją tej imprezy. W Krakowie to mogą powiedzieć o spotkaniach z kolegami i jeszcze na dodatek mieli świetną wystawę. Jak to miało być spotkanie żeby poznać i spotkać kolegów to sorry. Salon hobby i mistrzostwa Polski modeli...żenada. Dla mnie dramat,najgorszy Salon hobby na jakim byłem. Na 100% nie pojadę w przyszłym roku. Nie pierwsza to była wystawa więc powinni organizatorzy wiedzieć jak ustawić makiety żeby był do nich dostęp.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.996 180 15

Masz rację, o tym nie pomyślałem :( ...... Druga strona medalu to i tak by nici wyszły z wyjazdu, bo jeszcze nie jestem na tyle sprawny po operacji do jazdy. Pisząc o "stracie" myślałem o ilości makiet, modeli , stoisk, itd..... bo pamiętam jak było dawniej.

robertmuszka

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.724 185 19
Nie wiem co to ma z wspólnego z beznadziejną organizacją tej imprezy. W Krakowie to mogą powiedzieć o spotkaniach z kolegami i jeszcze na dodatek mieli świetną wystawę. Jak to miało być spotkanie żeby poznać i spotkać kolegów to sorry. Salon hobby i mistrzostwa Polski modeli...żenada. Dla mnie dramat,najgorszy Salon hobby na jakim byłem. Na 100% nie pojadę w przyszłym roku. Nie pierwsza to była wystawa więc powinni organizatorzy wiedzieć jak ustawić makiety żeby był do nich dostęp.
W zasadzie raz byłem na imprezie kolejkowej jako widz, potem już tylko i wyłącznie pakowałem się do środka i uczestniczyłem od tej strony w spotkaniach.
To zupełnie inny klimat i doznania modelasko-kulturalno-kolejkowe. Ze swojej strony jak i kolegów, polecam właśnie taki sposób uczestnictwa w spotkaniach. Dotarliście na tyle daleko, że jesteście na forum modelarskim, macie tu znajomych, więc piszcie z odpowiednimi kolegami, aby załapać się na tamtą stronę makiety. Płakać zawsze można, ale robić coś dobrego , to już nie jest tak prosto, daj coś od siebie mimo wszystko inne, a zobaczysz, jako to frajda być tam w środku.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.996 180 15
Byłem w sobotę i mogę podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Moim zdaniem wielkim błędem ze strony MTP było wydzielenie pozycji wystawienniczej. To co piszą tutaj koledzy o dostępności do makiety jest niejako pokłosiem takich decyzji. Skoro miejsce na makietę modułową wyznacza się w kącie pawilonu 3 to inaczej nie mogło to wyglądać. Stoiska poszczególnych wystawców to istny labirynt po którym trzeba było się poruszać.
A wystarczyło rozstawić te stoiska wokół ścian pawilonu a centralne miejsce hali wyznaczyć na makietę modułową i wówczas nie było by problemu aby swobodnie obejść ją wokół i zobaczyć dokładnie. Druga sprawa to rzecz która mnie bardzo złościła. Obok makiety modułowej stoisko ma gość ,który sprzedaje i prezentuje samolociki. Gościu wyrzuca je do góry a one mają do niego wrócić. No chory pomysł :mad: Widziałem osobiście jak te samolociki nie wracały a lądowały za a co gorsza na samej makiecie - zgroza. Nawet zwróciłem facetowi uwagę aby robił to w innym kierunku bo uszkodzenie elementów na makiecie jest większe jak wartość tego jego zakichanego samolociku. Spojrzał na mnie jak na wariata :eek:
Recepta moim zdaniem jest prosta - każda dziedzina modelarstwa oddzielnie i będzie przyjemnie i przejrzyście ale to zależy od rozumnej organizacji ze strony MTP.
Chwała kolegom ,że zechcieli zorganizować zestawienie makiety (tutaj ukłony w stronę Przemka @Sello ) który skrzyknął modelarzy do przyjazdu z makietami i poświęcić swój czas na przyjazd i pobyt dwa dni w Poznaniu, bo mieliśmy choć trochę modelarstwa kolejowego. Gdyby było jak napisałem to może i makieta była by większa i ciekawsza ale ograniczenie miejscem zaowocowało tym co widzieliśmy.
Ja osobiście z takich wyjazdów oprócz podziwiania kunsztu modelarskiego cenię sobie osobiste kontakty ze znajomymi a z roku na rok to grono się powiększa. Miło było mi osobiście poznać i porozmawiać w tym roku z kolegami których dotąd znałem tylko wirtualnie - Maćka @Mafo , Konrada @KoVaL ,Piotrów @PiotrK ,@Piotr Kozłowski, oraz tych już dobrze znanych. Panowie dziękuję za wymianę poglądów i dyskusje nie tylko na modelarskie sprawy.
Myślę, że ta impreza odzyska swój prestiż jeżeli tok myślenia i planowanie przestrzeni wystawienniczej przez organizatora pójdzie w kierunku o którym pisałem wyżej. Tak się złożyło w tym roku , że Salon Hobby został przesunięty w czasie i pokrył się z imprezą w Krakowie gdzie dominowało tylko modelarstwo kolejowe co przeważyło na plus dla Krakowa.
Swoich zdjęć tym razem nie zaprezentuję ponieważ w większości zdublowały by się z prezentowanymi już tutaj przez innych kolegów
Pozdrawiam serdecznie

Zbysiu, ale musisz przyznać, że z tą imprezą coś jest nie tak, pamiętasz jak kiedyś nie mogliśmy znaleźć nawet miejsca, aby porozmawiać. Coś się dzieje, że zamiast się zjeżdżać na sztandarową imprezę o dużym zasięgu przyjeżdża garstka ludzi, że w tym samym czasie organizują się inne imprezy. Brak komunikacji, organizacja..... co kuleje ?

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.481 392 20
Pisząc o "stracie" myślałem o ilości makiet, modeli , stoisk, itd..... bo pamiętam jak było dawniej.
I tu masz rację. Pod tym względem targi Hobby były uboższe. Może kiedyś organizator zrozumie i pozwoli na to, żeby ustawić dużą makietę modułową. Ale i kluby modelarskie muszą tu zadziałać, żeby mieli chęć połączyć się swoimi modułami z modułami innego klubu.

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.481 392 20
Salon hobby i mistrzostwa Polski model
Mistrzostwa Polski w modelarstwie? A była gdzieś poza forum informacja? Na targach nie widziałem... No i to jest ewidentna wina organizatora tych mistrzostw. Niech się organizator wypowie jakie modele zostały zgłoszone, kiedy były wykonywane oceny modeli i kto wygrał.

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.304 216 0
Moje pierwsze Targi Hobby, ale nie pierwsze targi.
Organizacyjne słabo to wypadło od samego początku. Wybrałem sobie parking przy wejściu zachodnim, blisko i duży. Jakie było moje zdziwienie jak się okazało, że wejście zamknięte na cztery spusty. No to nic, idę dalej do wejścia północnego, przychodzę jest dobrze, wejście otwarte. Staję w kolejce po bilet, grzecznie czekam na swoją kolej, dzień dobry poproszę bilet na Targi Hobby. Nie ma. Jak to nie ma? Tym wejściem wchodzimy tylko na impreza dla graczy, typu Cosplay. No dobra, idę dalej, w końcu dotarłem do wejścia wschodniego, tutaj już się udało kupić bilet i dostać do środka. Trochę spacerku na rześkim powietrzu nikomu jeszcze nie zaszkodziło.
Co do organizacji imprezy w środku mam podobne zdanie do kolegi @Zbigniew Gałczyński. Dziś (niedziela) facet dalej rzucał samolocikiem.
Co do ilości wystawców, nie wypowiadam się bo nie mam porównania, ale ilość nie powala na kolana.
Kilka moich kadrów z deseczki jak zawsze.
Mosty mistrza Piotra
2E59675E-7213-4167-A5F6-6293793A30EA.jpeg
0328916E-2F8F-457A-B93B-920BEC245BF9.jpeg

Makieta w skali TT kolegów z Radomia:
B0D9FF7E-DD05-4CE4-AA35-6F4D52A011AC.jpeg
2903D6F2-D7D0-4FCA-BC9D-AEC925E8A746.jpeg
4F4DCF3D-4C08-488A-A2F3-B601EECD24CE.jpeg
AA09208A-FF91-4829-8215-42808F5A876F.jpeg
4C8B2953-2B1E-4108-B8E9-55E704CCF5FE.jpeg
B8C2EA16-89CB-4B4B-B061-1B89CC7F9141.jpeg

Makieta Miedzychód Letnisko kolegów z Poznania, tutaj urzekła mnie kolejka cegielniana.
46D10870-98C9-4A12-8B6A-F3F72B708B93.jpeg
5EEEA775-967A-4B97-8E76-4DE6FD956EDF.jpeg
DB098CFE-5B8E-4C3B-B56C-27DD1C696803.jpeg
43EE420B-627A-46C6-B25D-0BDD74C49F9F.jpeg
4C117784-DD91-4C8D-93B1-8BD4CD94F03E.jpeg
7DE30697-7BB9-4D04-A7EB-1314339832C3.jpeg
60F105A0-0A0B-4DF0-A973-726213BF655D.jpeg

CDN…

Ostatnio edytowane:

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.576 34 0
Witam.
Dojechaliśmy do domu szczęśliwie. Inni Koledzy uczestniczący w imprezie mieszkający znacznie dalej - pewnie jeszcze jadą. Życzę im szerokiej i "odlodzonej" drogi ...

Zmęczony dwudniowym uczestnictwem (bo już taki "młody" nie jestem), podziwiam Kolegów którzy poświęcili swój czas, siły i środki finansowe na zorganizowanie i współudział w tegorocznym HOBBY. WIELKIE DZIĘKI !!! Swoją przygodę z tą imprezą zacząłem od jej pierwszej edycji. Różnie bywało - raz była lepsza, innym razem gorsza. Jednak z roku na rok było coraz więcej makiet i uczestników - w tegorocznej nie było inaczej.

Moim zdaniem, panująca pandemia i związane z nią ograniczenia oraz ogólna sytuacja - miały istotny wpływ na ekspozycję oraz samą frekwencję. Mam nadzieję, że w kolejnych latach będzie już tylko lepiej.

Na koniec zamieszczam kilka fotek. Fotografem nie jestem, z góry więc przepraszam za ich jakość ... :) No i raz jeszcze - serdeczne podziękowania dla Organizatorów i Uczestników !!! Mam nadzieję, że mnie jeszcze zaprosicie ... ;)

Załączniki

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.576 34 0
I kolejna część ... :)

Załączniki

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.368 91 0
Wybrałem sobie parking przy wejściu zachodnim, blisko i duży. Jakie było moje zdziwienie jak się okazało, że wejście zamknięte na cztery spusty. No to nic idę dalej na wejście północne, przychodzę jest dobrze, wejście otwarte. Staję w kolejce po bilet, grzecznie czekam na swoją kolej, dzień dobry poproszę bilet na Targi Hobby. Nie ma. Jak to nie ma? Tutaj jest tylko jakaś impreza dla graczy, typu Cosplay. No dobra, idę dalej, w końcu dotarłem do wejścia wschodniego, tutaj już się udało kupić bilet i wejść.
Oj... na sieci było wszystko pokazane. Nie jestem bywalcem MTP, ale kupując bilet przez internet, zerknałem na opublikowaną tam mapkę i trafiłem z ul. Bukowskiej (przez wjazd parkingowy) prosto do właściwego pawilonu. Auto zaparkowałem sobie po przeciwnej stronie ulicy, wolnych miejsc nie brakowało.

A fotki Kolega pokazał świetne i rzeczywiście to były ładne akcenty tej wystawy. Tylko nie wyeksponowane i trzeba było trochę poszukać, żeby je dostrzec. Kocham mosty i jeśli miałbym wybrać jeden moduł do robienia przez całe życie, to byłby to właśnie taki, jak na powyższych zdjęciach :)

Dla porównania, przed pandemią byłem na świetnie zorganizowanej wystawie w Gliwicach, gdzie dostęp do oglądania modułów był rewelacyjny, nie było problemu, by pogadać z ich twórcami, a nawet znaleźć się za makietą, gdzie koledzy chętnie pokazywali modele detal po detalu. Można, jak widać.

Ostatnio edytowane:

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.576 34 0
I dzisiaj już ostatnia porcja fotek ... Idę spać ;)

Załączniki

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.340 34 1
Artur ale te żale to należy kierować do organizatora czyli MTP. A nie do kolegów ,którzy zestawili makietę i prowadzili na niej ruch kolejowych modeli.
Jak wcześniej napisałem oddzielenie typowo modelarstwa kolejowego od pozostałości załatwi sprawę.
Najlepszym tego przykładem było wyodrębnienie kategorii Lego - gdzie między innymi nasz kolega Dawid @Pyrus86 wraz z kolegami prezentował swoją piękną makietę kolejową.
Nie rozumiem co masz na myśli pisząc żenada na temat Mistrzostw Polski Modeli Kolejowych. Właśnie w tym roku wystawiono o wiele więcej prac aniżeli w latach poprzednich. Prace te również były wyeksponowane w widoczny sposób - więc w czym problem ?

Ostatnio edytowane:

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.340 34 1
Zbysiu, ale musisz przyznać, że z tą imprezą coś jest nie tak, pamiętasz jak kiedyś nie mogliśmy znaleźć nawet miejsca, aby porozmawiać. Coś się dzieje, że zamiast się zjeżdżać na sztandarową imprezę o dużym zasięgu przyjeżdża garstka ludzi, że w tym samym czasie organizują się inne imprezy. Brak komunikacji, organizacja..... co kuleje ?
Było o tym już nie raz pisane nawet tu na forum. Obaj wiemy "gdzie jest pies pogrzebany" Mariusz. Pierwsza i zasadnicza sprawa to "dojenie modelarzy" ,którzy przez lata nabijali kasę MTP z kosztów własnych. Teraz po zmianie osób bezpośrednio odpowiedzialnych ze strony targów za imprezę Hobby ma się to podobno zmieniać. Dlatego większość właścicieli makiet wycofała się z tej imprezy widząc co się działo. Druga sprawa to osoby decydujące kto i na jakich zasadach mógł się połączyć do wspólnej makiety. To też zniechęciło wielu. Teraz to zwykli modelarze i autorzy makiet montują układ wspólnej makiety jaka ma być prezentowana. Tak to bywa już w życiu, że osoby które miały chęć się pokazać a w jakiś sposób zostały wykorzystane czy odrzucone przez osoby decydujące dały sobie po prostu spokój z imprezą w Poznaniu i pokazują się na innych imprezach.
Dobrze wiemy, że na takich spotkaniach lokalnych jest o wiele lepiej , bo ludzie przychodzą oglądać tylko modele kolejowe.
Sam miło wspominam swój pobyt na imprezie w Kozach organizowany przez BGM, czy też imprezę w Kątach Wrocławskich którą zwołał KSK Wrocław.
Tam widz jest skupiony na makiecie kolejowej - zadaje pytania o tabor sposób prowadzenia ruchu kolejowego, bo tylko to ogląda. W Poznaniu jest to "wrzucone do wspólnego gara" aby zarobić kasę. Jak można spokojnie oglądać makietą jak na głową fruwają ci samolociki i musisz przeciskać się pomiędzy facetami przebranymi w stroje z filmów fantastycznych ? Tylko wydzielenie takiej imprezy na poszczególne dziedziny da szanse na prestiż tej imprezie. Ludzie znowu się przekonają i będą przyjeżdżać się wystawiać i swobodnie oglądać makiety.
Pamiętacie imprezę jak była w pawilonie 5- o wiele większej hali dającej więcej możliwości wówczas była tam największa makieta jaką kiedykolwiek wystawiono. Modelarstwo RC miało swój oddzielny pawilon - można ? Najwidoczniej tak.
I jeszcze raz napiszę impreza w Krakowie była wyłącznie kolejowa i tacy pasjonaci jakimi jesteśmy wybrali właśnie imprezę dedykowaną głównie dla nich. Najlepszym tego przykładem są/były imprezy organizowane przez kolegów z Katowic w Sosnowcu czy też w Gliwicach. Na takiej imprezie tematycznej to i pojawią się handlowcy oferujący modele kolejowe, bo zdają sobie sprawę iż właśnie tam przyjdzie ich potencjalny klient.

Ostatnio edytowane: