• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza Poznań – Targi Hobby 2021 – 4 - 5 grudnia 2021 r.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.731 530 29
Albo może poprosimy Roberta, aby zorganizował imprezę, znaczy pokazał jak się robi taką że ach, och, no bo argument o tym że jak sienie podoba to zrób lepszą chyba mało poważny jest.
Och jakież to szczęście że mimo ogólnego wyczerpania organizmu, fizycznego;) i psychicznego:niepewny:, poszedłem dziś do pracy, inaczej pewnie bym tam pojechał, a tak dzięki Waszym rzeczowym :eek: opiniom nie żałuję a nawet się cieszę bo i kasa w kieszeni i wślizg pracodawcy w ... same plusy.

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
320 27 5
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z sytuacji, ale takie imprezy organizują ludzie. Uważasz, że jest źle, więc może masz pomysł, albo już wiesz, jak zrobić ciekawiej. Więc za rok jesteś jednym z klubu organizatorów i będzie super ciekawie.
Pozdrawiam i liczę na efekty.
Zauważ, że ktoś opisuje jako widz, a ty mu od razu piszesz ,że ma brać udział w organizacji. Ja tak i wielu innych chce przyjechać na imprezę która jest organizowana przez kogoś jako widz(na dodatek to najdroższe bilety wstępu w Polsce na taką imprezę).
Problem jest u organizatora a nie u widza.
Widz nie jest od pomysłów, są ludzie w kraju co organizują imprezy i potrafią zrobić z niczego coś.

Ostatnio edytowane:

robertmuszka

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.739 186 19
Robert, Poznań zaczął się psuć od 2013 roku, tam są pewne anizmozje ..... a jak wiadomo ryba psuje się od głowy. Dopóki pewne grupy sobie pewnych rzeczy nie wyjaśnią, nie ma szans na reaktywowanie takiej imprezy sztandarowej jak była przed latami. Polski światek modelarzy kolejowych.
Wszyscy jesteśmy ludźmi, a Ty wiesz to najlepiej.
Ja dopiero 3 lata jestem w tym światku ale i ogromnym biznesie kilku ludzi.
Niestety wiązanie biznesu z hobby robi swoje. Choć znam kolegów, dla których biznes i hobby to nadal frajda i przyjemność.

robertmuszka

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.739 186 19
Albo może poprosimy Roberta, aby zorganizował imprezę, znaczy pokazał jak się robi taką że ach, och, no bo argument o tym że jak sienie podoba to zrób lepszą chyba mało poważny jest.
Och jakież to szczęście że mimo ogólnego wyczerpania organizmu, fizycznego;) i psychicznego:niepewny:, poszedłem dziś do pracy, inaczej pewnie bym tam pojechał, a tak dzięki Waszym rzeczowym :eek: opiniom nie żałuję a nawet się cieszę bo i kasa w kieszeni i wślizg pracodawcy w ... same plusy.
Nie byłem w tym roku, nie wiem, jak było, ale wiem, że prosto jest krytykować.
A czasem warto pomyśleć o orgabizatorach. Nie tych od targów, ale o tych od kolejek.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.996 180 15
Wszyscy jesteśmy ludźmi, a Ty wiesz to najlepiej.
Ja dopiero 3 lata jestem w tym światku ale i ogromnym biznesie kilku ludzi.
Niestety wiązanie biznesu z hobby robi swoje. Choć znam kolegów, dla których biznes i hobby to nadal frajda i przyjemność.

Polska.....to "dziwna kraja" ... jak powiedział kiedyś "murzyn" w Alternatywy 4.

robertmuszka

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.739 186 19
Zauważ, że ktoś opisuje jako widz, a ty mu od razu piszesz ,że ma brać udział w organizacji. Ja tak i wielu innych chce przyjechać na imprezę która jest organizowana przez kogoś jako widz(na dodatek to najdroższe bilety wstępu w Polsce na taką imprezę).
Problem jest u organizatora a nie u widzą.
Widz nie jest od pomysłów, są ludzie w kraju co organizują imprezy i potrafią zrobić z niczego coś.
Ja tylko proponuję, abyś pomógł w zorganizowaniu imprezy, bo jako widz, wiesz, co jest źle.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.030 64 10
Przebijanie światła przez ściany w Odrze zostało mi profesjonalnie wytłumaczone. Fabryka nie maluje podkładem, więc musi tak być.
Profesjonalnie wytłumaczone, że zje...ny model musi taki być!? Gratuluję podejścia bardzo profesjonalnego i gratuluję udanego zakupu. Takich głupot dawno nie czytałem. Co to jest pytam się!
Świat się kończy i będzie tylko gorzej. Już jest źle.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.368 91 0
To w morzu negatywnych opinii, jakiś pozytyw, oczywiście z wyjątkiem tego że jutro koniec.
Sporo modeli militarnych - doceniam, chociaż to nie moja bajka. Warsztaty z ich malowania. Samochody w różnych skalach, niektóre bardzo ładne. Choćby Polonez 1500. Model Ol-ki 1:25.

Jednak podtrzymuję, że LEGO górowało nad wszystkim zakresem prac, dostępnością dla widowni, profesjonalizmem ekspozycji. Monumentalne budowle; maszyny w ruchu. Modele taboru kolejowego PKP. QR kody przy stoiskach z linkiem do video, jak powstawał model. Bajka :)

Fantazja, nic dziwnego, […] to taka pół bramka też ujdzie w tłoku ;)
Pan Robert utrzymywał, że takie słupy stosuje się przy zwrotnicach. Przejrzę literaturę o elektryfikacji PKP - ale przecież nie wymyślił tej konstrukcji od zera :D

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.920 12 0
Pozwolę sobie wrzucić kilka zdjęć dla tych co nie będą mogli być.

Załączniki

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.920 12 0
.

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.227 663 30
Fantazja, nic dziwnego, jak dziś każdy może być "lekarzem" z wikipedii itd .... to co się dziwić, że i takie cuda są pokazywane.
Nie, to nie jest fantazja. To są tzw. półbramki trakcyjne, stosowane na stacjach, zwłaszcza w rejonie dróg zwrotnicowych, gdzie często nie da się ustawić zwykłych słupów, a nie ma potrzeby stosowania pełnych bramek. Ja pisząc:
Na linii 2-torowej stosuje się oddzielne słupy dla każdego toru. Słupy z wysięgnikami na obie strony stosowane są zasadniczo tylko na stacjach.
miałem na myśli słupy z wysięgnikami na obie strony, takie, jakie powszechnie są stosowane w sieciach tramwajowych. Takie słupy na kolei stosuje się rzadko, najczęściej na stacjach, gdzie jest szersze międzytorze, umożliwiające ustawienie słupa między torami. Na szlakach zasadniczo się tego nie buduje, choć zdarzają się wyjątki, np. przy zbiegu dwóch linii (stąd użycie określenia "zasadniczo się nie stosuje"). Również takie półbramki na szlaku można spotkać tylko wyjątkowo, w podobnych sytuacjach, przy zbiegu dwóch linii, albo w miejscach, gdzie z jakichś powodów nie można ustawić zwykłych słupów po obu stronach linii 2-torowej. Normalnie na szlaku 2-torowym ustawia się pojedyncze słupy po obu stronach na zewnątrz torów.