• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza Poznań – Targi Hobby 2021 – 4 - 5 grudnia 2021 r.

Kingjuljan

Aktywny użytkownik
PKMK
Reakcje
592 2 0
Również podzielę się wrażeniami. Byłem wczoraj i jestem nawet zadowolony, choć zeszły rok zrobił na mnie zdecydowanie większe wrażenie. Może dlatego, że była to moja druga impreza tego typu w życiu. Jak sama nazwa mówi są to targi Hobby, a nie wyłącznie Modelarstwa Kolejowego, więc obecność innych nie dziwi. Ale jak koledzy słusznie zauważyli makieta modułowa była zbyt schowana dla oglądających. Jak słusznie zauważył @Zbigniew Gałczyński wszystko było za bardzo wymieszane ze sobą (gościu z samolocikami ewidentnie upchnięty na siłę w sektor modelarstwa kolejowego). Wiele ekspozycji się powtórzyło względem zeszłego roku, jednak jest kilka pozytywów. Mogłem na własne oczy obejrzeć segmenty Portu Miejskiego Wrocław kolegi @Artur, poznać osobiście i miło pogawędzić chwilę z kolegą @maciekk oraz podziwiać ogrom świetnie wykonanych detali na modułach, dioramach i modelach. Podobały mi się również tramwaje z manufaktury Crafty Models. Trochę ubolewam, że makieta była tak mocno schowana, gdyż liczyłem, by poznać osobiście więcej kolegów z forum, ale może następnym razem. Z mojej perspektywy odczuwam lekki niedosyt samą imprezą jak faktem, że nie udało się porozmawiać z większą liczbą kolegów. Ale nie powiem, że czas został zmarnowany.
Kilka ujęć ode mnie:
IMG_20211205_110636.jpg IMG_20211205_105651.jpg IMG_20211205_110107.jpg
IMG_20211205_105714.jpg IMG_20211205_105748.jpg IMG_20211205_110539.jpg
IMG_20211205_121657.jpg

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.593 9 0
Witam ponownie !
Jakoś "doszedłem do siebie" po wyjazdowej imprezie, czas więc zaprezentować fotki uwieczniające ("dla potomnych") osoby organizujące, uczestniczące oraz zwiedzające "część kolejową" HOBBY. Mam nadzieję, że nie pozwą mnie za fotki do Sądu - uczciwie wspominałem, że znajdą się na forum. Przepraszam, że wszystkich tu nie ma - część fotek wyszła "rozmazana" i nie wiem czy to moja wina czy też w ostatnich dniach byli już tacy "niewyraźni" ... ;)

Najważniejsze, że atmosfera panująca na imprezie była doskonała. Osobiste spotkania - nie zastąpią kontaktu poprzez forum. Dzięki więc za super spotkanie, dyskusje i wspólne przebywanie !!!

Załączniki

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.593 9 0
I druga część fotek. Są też dwie z uroczystości wręczenia nagród.

Pozdrawiam.

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.599 558 30
Kolega @Andrzej Harassek mógłby się odnieść do tej chwili na filmie?
A niby do czego miałbym się odnosić i co kolega @robertmuszka chciałby usłyszeć? Mogę tylko powtórzyć:
Również takie półbramki na szlaku można spotkać tylko wyjątkowo, w podobnych sytuacjach, przy zbiegu dwóch linii, albo w miejscach, gdzie z jakichś powodów nie można ustawić zwykłych słupów po obu stronach linii 2-torowej. Normalnie na szlaku 2-torowym ustawia się pojedyncze słupy po obu stronach na zewnątrz torów.
Najwyraźniej w miejscu, pokazanym na filmie, były jakieś szczególne powody, dla których wybrano takie rozwiązanie - dlaczego? To już pytanie do projektantów i inwestora, nie do mnie. Widać, że jest to sytuacja wyjątkowa, bo dalej znowu są normalne słupy, po obu stronach linii. Dodam, że takie półbramki (a tym bardziej pełne bramki, jakie widać tam od czasu do czasu), są znacznie droższe i trudniejsze w budowie i utrzymaniu, więc stosuje się je tylko tam, gdzie jest to rzeczywiście konieczne.

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.524 10 0
Targi… Targi i po targach. Jeżdżę tam od 2008 roku i pewnie będę jeździł dalej z czystego sentymentu. Faktem jest to, że z roku na rok jest coraz mniej osób i stanowisk… chociaż wydaje mi się że w tym roku było trochę więcej niż w zeszłym. Co do makiet można było zobaczyć port budowany przez @Artur, widać że zostało tam wsadzone bardo dużo pracy ale do ukończenia projektu jeszcze bardzo daleka droga… :) Ciekawie prezentowała się makieta nabrzeża wykonana przez @Piotr Kozłowski , przepiękne mosty od Inari. Bardo ładne budynki można było obejrzeć na stanowisku kolegów z Sopotu. Mistrzowskie modele samochodów @Flotoma. Makieta prezentacyjna Łodziaków też przyciągała wzrok.
W jednej z gablot były wystawione semafory świetlne nie wiem czyjej produkcji, ale na pierwszy rzut oka prezentowały się bardzo filigranowo.
Sam zaprezentowałem małą makietę w formie prezentacyjnej z częścią techniczną po której cały czas powolnie poruszały się pociągi. Makieta zdobyła 2 miejsce w Mistrzostwach. Największym rozczarowaniem była liczba stanowisk handlowych…

Dziękuje wszystkim uczestnikom za kolejną udaną imprezę. :)
0A371A4E-C095-4206-BCA3-D4B79B0CFC09.jpeg
04518471-2603-47F1-ABD9-7AD6F641AC06.jpeg

Załączniki

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.524 10 0
Cześć druga zdjęć.

Załączniki

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.584 514 29
Ale mętlik w głowie, najpierw wiadro pomyj, teraz beczka miodu, ło matko, już sam nie wiem.

Kolej cegielniana na Międzychodzie, która tak urzekła Marka, tak na podstawie zdjęć i jako laik bo się absolutnie nie znam, tory jak ze sklepu błyszczą się jak psu ... i po jaką cholerę tych dwóch łosi wpycha kolebę z cegłami na stanowisko rozładunku surowca.

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
309 24 5
Artur ale te żale to należy kierować do organizatora czyli MTP. A nie do kolegów ,którzy zestawili makietę i prowadzili na niej ruch kolejowych modeli.
Jak wcześniej napisałem oddzielenie typowo modelarstwa kolejowego od pozostałości załatwi sprawę.
Najlepszym tego przykładem było wyodrębnienie kategorii Lego - gdzie między innymi nasz kolega Dawid @Pyrus86 wraz z kolegami prezentował swoją piękną makietę kolejową.
Nie rozumiem co masz na myśli pisząc żenada na temat Mistrzostw Polski Modeli Kolejowych. Właśnie w tym roku wystawiono o wiele więcej prac aniżeli w latach poprzednich. Prace te również były wyeksponowane w widoczny sposób - więc w czym problem ?
Ja nie kieruje do nikogo "żali". Napisałem swoje zdanie na temat tego co sądzę o imprezie. Nigdzie nie napisałem ,że mam coś do chłopaków z Hazero bo gdyby nie oni to wogóle nie wiem co by było. Na pewno nie jest ich winą, że dostali takie miejsce ,że przynajmniej ⅓ ich modułów nie była dostępna dla widzów. Z daleka było widać fajne skrzynki np: z bydłem, i było tego sporo "nie trzy krówki na krzyż", był też fragment z "elewatorem"( nie wiem czy dobrze to nazywam) ale też były do niego minimum 2 metry. Nie czepiam się "budynku w stanie surowym" (bez okien) bo na pewno zależało im na pokazaniu jak największej ilości modułów.
Przed organizatorami jeszcze długa droga ,żeby było tak jak kiedyś.
Właśnie- kiedyś jak wracałem po Salonie hobby to byłem tak naładowany, że przez miesiąc każdą chwilę poświęcałem na dłubanie, wiele człowiek mógł podpatrzeć, pooglądać, i taki właśnie podniecony wrócić do domu i działać.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.584 514 29
Przed organizatorami jeszcze długa droga ,żeby było tak jak kiedyś.
Zależy których masz na myśli, bo chłopacy robią zawsze dobrą robotę, natomiast Targi, generalnie mają w dupie modelarzy kolejowych, ten trend widać od kilku lat.
A najgorszą robotę robi PZMK, bo chyba nie robi nic konstruktywnego.

Złociutki o czem Ty mówisz do mnie i Kolegów, a co ja mogę, jak nic nie umiem i nic nie mogę.

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.031 144 3
Są problemy organizacyjne ze strony targów, których być nie powinno. Wiedzą Ci, którzy byli wystawcami. Publicznie tego wyciągać nie będziemy. Część rzeczy się poprawiło ostatnio ale sporo jest jeszcze do poprawy.

Weźcie pod uwagę że Targi Hobby w tym roku miały hasło "Z pasji się nie wyrasta" - to nie są targi modelarstwa kolejowego tylko ogólnie dotyczące hobby. Prawda że kiedyś modelarstwo kolejowe dominowało podczas Hobby ale nic nie jest stałe. W tym roku wyjątkowo też odbyły się w grudniu. Tutaj zapewne chodziło o rentowność różnych wydarzeń w związku z COVID i nie oszukujmy się że dlatego Hobby odbyło się teraz. Dodatkowo w terminie, w którym od lat jest wydarzenie w Krakowie, co też miało wpływ na frekwencję. Dodatkowo Targi "zamawiają" określoną długość makiety i dają pod nie miejsce, które po raz drugi było mało atrakcyjne.

Co do rozmów to pamiętajcie że my na siłę nie próbujemy rozmawiać z widzami (szczególnie kiedy jest to kolejna z godzin na nogach) ale jeżeli ktoś o coś zapyta, odezwie się (chociaż maseczki często przeszkadzały) to rozmawiamy z odwiedzającymi i odpowiadamy na pytania czy sprawy około modelarsko-towarzyskie. O czym kilka osób, które się odważyły odezwać, się o tym przekonało.

Miło mi było również poznać nicki z forum osób, które poznałem po raz pierwszy jak tych, których znałem już z innych imprez ale nie z forum. Jak i spotkać wielu znajomych, których tak dawno nie widziałem i zamienić z wami chociaż parę zdań.

Co do zdjęć przejrzę co się nadaje, nie ma tego za wiele. Ale pomogę Michałowi zmontować jakiś materiał filmowy z tego co udało mu się nagrać.

Sporo materiału ma też Gawryluk do sekcji katastrof kolejkowych. Działo się ;)

Było też kilka smaczków i rzeczy do zobaczenia, o czym już koledzy wspominali wcześniej.

Ostatnio edytowane:

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.846 411 7
Jedna z fotek mnie szczerze ubawiła - przez moment pomyślałem, że facet sika przez długą rurę do rzeki :D
Ale fotka z ET42 - obłędna - klasyka gatunku, prawie oryginał (y)(y)(y)...

Marcus-Polonus

Aktywny użytkownik
Reakcje
316 2 0
Cześć,

Michał @bstok70 namówił mnie oraz brata, żeby przyjechać z Białegostoku na Hobby. Przyjechaliśmy jako maszyniści i muszę przyznać, wybawiliśmy się po wsze czasy. Jeżdżenia i przygód na szlaku było mnóstwo, choć nie było wszystko idealnie.

Zostawię link do mojej prywatnej chmury, gdzie wstawiłem to, co zdążyłem pstryknąć. Czasu na zdjęcia było mało, a warunki były do d**y, ale jak na telefon nie jest źle. :podstepny:

Link do galerii.

Sporo materiału ma też Gawryluk do sekcji katastrof kolejkowych. Działo się ;)
Jak słychać Gawryluk został poinformowany ;)
Dobra, dobra, @Artur ;). Po tym porcie regularnie jeździł jakiś brodaty cham i moczymorda, który pakował się pod koła przy pierwszej lepszej okazji, mimo ostrzeżeń i starań maszynistów. Sam się przekonałem, gdy musiałem Ty2 przestawić skład na rozładunek barki, a zamiast tego dostałem Żukiem w czoło.
Za te "wypadki" delikwent powinien iść do paki, a nie dostawać filmy w 4k i rozgłos w internetach.

Ostatnio edytowane:

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
W tym roku, podobnie jak w latach ubiegłych - wyłącznie jako zwiedzający. Kilka moich spostrzeżeń, zasadniczo - pozytywnych;

Na początek - Mistrzostwa Polski w Modelarstwie Kolejowym. Cieszy duża ilość zgłoszonych prac. Mimo zróżnicowanego poziomu widać, że młodzież nie siedzi wyłącznie przy konsoli i TV. Jak zwrócił uwagę @Kpt. Nemo - przoduje Wołów - czyżby ziarno zasiane przez lata organizowanych tam przez wrocławski klub imprez zaczynało przynosić plon?

Dał się zauważyć trend, iż obok dużej makiety modułowej - na kilku stoiskach (ŁKMK i Rozterki Wielkie) pojawiły się makiety prezentacyjne - przedstawiające mały kawałek szlaku, z tłem, oświetleniem i zapleczem z taborem. I to bardzo cieszy, bo są to prawdziwe perełki modelarskie, przy których można spędzić godziny cały czas dostrzegając detale, które często umykają przy pierwszym spojrzeniu, albo które się pomija jeśli te moduły wpięte są w wielką makietę modułową. Wielkie brawa szczególnie dla @maciekk - dla tych, co pamiętają jego pierwszą makietę prezentowaną przez niego na Salonie Hobby jego obecna praca (Rozterki Wielkie) pokazuje jak bardzo rozwinął swoje umiejętności i warsztat modelarski. Naprawdę - do niewielu drobiazgów można się było przyczepić.

Kilka słów o makiecie modułowej - swego czasu cream de la creame Salonu Hobby - w tym roku niestety Targi umiejscowiły ją w najbardziej niedorzecznym miejscu. Efekt był taki, że dla publiczności, za barierek widoczne były tylko fragmenty, a imponująca rozmiarami, rozmachem stacja węzłowa, stała pod ścianą, niedostępna dla publiki bez lornetki. Wielka szkoda, myślę że bez problemu dałoby się ją umiejscowić centralnie, tak jak dawniej bywało...no ale cóż. Kilka znanych modułów, kilka nowych - w tym szalenie interesujący port rzeczny z kolejowym mostem zwodzonym...jak będzie skończone, będzie majstersztyk.

Cieszę się, że mogłem się spotkać ze starymi znajomymi, jeśli komuś się nie odkłoniłem - proszę o wybaczenie, w maskach niekiedy ciężko poznać kto jest kim.

Pozdrawiam

L