• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie pociagi pancerne w okresie 1918-1921

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.355 2 0
P 11 c dziękuję. Zaprezentowane zdjęcie przedstawia P.P.1 "Piłsudczyk" prawdopodobnie: pod koniec 1918 roku lub w początkach 1919 roku.
Pociąg pancerny - składak P.P.23 "Śmierć" powstał w sierpniu 1920 roku w Krakowie. Później w latach dwudziestych i trzydziestych po szeregu reformach i przetasowaniach taboru bojowego powstał po raz kolejny, znany nam jako pociąg pancerny nr 15 "Śmierć".
i Czerepiński..

Załączniki

p11c

Znany użytkownik
Reakcje
13 0 0
Wprawdzie to też nie pociągi pancerne, ale daje fotki bo prosiliście o wszystko co mam związane z koleją i IWŚ
Rewersy niestety nieczytelne, jak chcecie to mogę pokazać.
A może ktoś zidentyfikuje to co fotki przedstawiają???

Załączniki

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Wprawdzie to też nie pociągi pancerne, ale daje fotki bo prosiliście o wszystko co mam związane z koleją i IWŚ
Rewersy niestety nieczytelne, jak chcecie to mogę pokazać.
A może ktoś zidentyfikuje to co fotki przedstawiają???
A ja pamiętam, że o tym już pisaliśmy. Jest to zwyczajny pociąg towarowy, który uległ wypadkowi. Widoczny wagon ma pełne polskie oznakowanie. No chyba, że jest wynik jakiegoś bombardowania w 1939. W każdym razie wagony są ewidentnie pogniecone, jak zwykle przy zderzeniu.

p11c

Znany użytkownik
Reakcje
13 0 0
Tak masz racje pisaliśmy o tym, Jutro postaram się dać jeszcze rozwalone mosty kolejowe.
To wszystko są widokówki raczej z wojny Polsko-bolszewickiej niż z 39. Ale mogę si emylić

p11c

Znany użytkownik
Reakcje
13 0 0
To ja wreszcie dam te obiecane mosty, Wszystkie zdjęcia są z przełomu 1916-17, prawdopodobnie na ziemiach polskich.
Mozę je ktoś zidentyfikuje?

Załączniki

• 139,3 KB Wyświetleń: 61

p11c

Znany użytkownik
Reakcje
13 0 0
To zdjęcie było na widokówce z epoki, Była ona kolorowana w tamtych czasach przez ludzi którzy znali oryginał, więc chyba ciekawa. Akurat mam do niej dostęp wiec jak chcecie to zeskanuje i pośle wam.

PS. kamo115, a ja prowadzę już kilkanaście wątków i to na różnych forach z przeróżnych dziedzin, więc mnie nie przebijesz ;)
Natomiast ja na pewno nie przebiję ciebie w ilości posiadanych zdjęć mostowych więc do dzieła, bo coś czuję że znajdziesz i pokażesz, niejedną perełkę. :rolleyes:

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.355 2 0
To pod jakim tytułem proponujesz wątek "mostowy"?? ;) Dobrze by było go ująć w jakieś ramy czasowe.
Zbyt mało jest ilustracji, jak wygląda pociąg pancerny od środka- ten rysunek przedstawia sowiecki pociąg pancerny z okresu II wojny..

Załączniki

p11c

Znany użytkownik
Reakcje
13 0 0
A ja bym się nie ograniczał do ram czasowych.
Proponuje wątek.
Polskie mosty kolejowe, budowa i zniszczenia ;)
Ale generalnie to ma być twój wątek wiec działaj.
Ja zastanawiam się jeszcze nad dwoma innymi wątkami, Bunkry i umocnienia kolejowe, oraz promy kolejowe, ale jak na razie to zbieram materiały.
[DOUBLEPOST=1481979568,1481978418][/DOUBLEPOST]A tu macie tę obiecaną kartkę w kolorze.

Załączniki