• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie pociagi pancerne w okresie 1918-1921

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.355 2 0
Dziękuję 404 W za identyfikację wagonu osobowego. Oczywiście nie był to wagon bojowy. W początkowym okresie tak bywało, że obie części: taborową i bojową ciągnęła jedna lokomotywa. Powód prosty- brak dobrych lokomotyw w dostatecznej ilości.
Zamieszczam zdjęcie z 1921 roku.

Załączniki

p11c

Znany użytkownik
Reakcje
13 0 0
Fotki jak widzicie daje wam w max, rozdzielczości więc nawet jeśli były znane to są niewątpliwie ciekawe. Fotki mam dzięki uprzejmości Pana Marka Sosenko z Krakowa, antyki Rynek Główny 29. W sobotę odbędzie się tam wystawa tych i wielu innych bardzo ciekawych zdjęć z jego kolekcji. Otwarcie 15,30 , ja też tam będę :) Jeśli ktoś z was tam będzie to możecie pisać na priv, albo się jakoś zdzwonimy.
Jacek

p11c

Znany użytkownik
Reakcje
13 0 0
Dziś idę na otwarcie wystawy do Pana Sosenki, właściciela tych pocztówek. Wszystkie te widokówki są obecnie za szybą na wystawie więc na pewno nie uda mi się ich zeskanować. Po wystawie nadrobię to wszystko i może będzie jeszcze więcej fotek.
Przepraszam że nie odpowiedziałem na tę prośbę zadaną drogą mailową ale mam urwanie głowy związku z moją własną wystawą, która będzie w poniedziałek. Zapraszam wszystkich do Dobczyc 4 lipca o godz. 17,30. Wprawdzie to zupełnie inny temat niż pociągi pancerne, ale może być równie ciekawy. Udało mi się zebrać w jednym miejscu jedne z największych zbiór pamiątek po Flotylli Rzecznej. Z częścią z nich przyjedzie osobiście kierownik działu zbiorów Muzeum Ziemi Sochaczewskiej i Pola Bitwy nad Bzurą Pan Klorek. Będzie też Pan Zagórski z Krakowa ze swoimi zbiorami.
Jak ktoś jest zainteresowany to info na mojej stronie na FB.

https://www.facebook.com/100lecieFP/

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.355 2 0
Proszę zwrócić uwagę na fragment zdjęcia nr 1. Czy jest to plama po kawie/herbacie, czy też może ingerencja ówczesnego cenzora wojskowego, by utrudnić identyfikację tego wagonu pochodzącego z jakiegoś pociągu pancernego? Armata to oczywiście rosyjska polówka -3-calowa (kal, 76,2 mm) model 1902 Zakładów Putiłowskich w St. Petersburgu

Załączniki

p11c

Znany użytkownik
Reakcje
13 0 0
Ok, dziś się temu przyglądnę bo fotki miałem dosłownie przez moment w ręce. Tyle tylko co do zeskanowania, a że zaaferowany byłem czym innym więc nie zwróciłem na to uwagi. Cenne spostrzeżenie.

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.355 2 0
tak na szybko- tak wygląda wagon- platforma c-k, jako improwizowany wagon artyleryjski w jednym z polskich pociągów pancernych. Zdjęcie bez ingerencji cenzora...

Załączniki

p11c

Znany użytkownik
Reakcje
13 0 0
Byłem na wystawie i oglądałem przez lupę, ale nic nie jestem mądrzejszy.
Za to znalazłem kilka innych fajnych fotek, niestety już nie skany ale zdjęcia przez szybkę, więc kiepska jakość.
Dajcie znać które są najcenniejsze.

[DOUBLEPOST=1467528323][/DOUBLEPOST]

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.355 2 0
Pierwsza fotka jest znana i popularna; klasyczny austro-węgierski pociąg pancerny z I wojny i natomiast druga jest z tematu Artyleria kolejowa. Co to jest -informacja na zdjęciu.Dziękuję i proszę o dalsze..

Załączniki