Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Jarząbku, bardzo dziękuję za cenne informacje. Nie mogłem wcześniej odpowiedzieć, bo dopiero co wróciłem z wycieczki do Wiednia.
Nic się nie mogło zmarnować u Niemców..
Jako ciekawostka- armata 75mm wz.1902/26 niemiecką nazwą "Friede" w niemieckim pociągu pancernym Panzerzug 10b (eks polski nr 51 "Pierwszy Marszałek Polski")..
Bardzo dziękuję. Jest to dobry schemat, sam go chciałem zamieścić tutaj, ale mnie się nie udało.Ten rosyjski autor W. But namalował jeszcze więcej takich kolorowych schematów, dobrze obrazujących temat pociągów pancernych...
Kolega kamo115 jest właścicielem kolejnych plansz z pociągami pancernymi. W jego imieniu i zgodnie z jego wolą teraz je publikuję. Zatem proszę Kolegów żebyście oceny tych plansz wstawiali na korzyść Kolegi kamo115 w jego wpisie tutaj: kamo115, Wczoraj o 21:49
Tak będzie uczciwie
Część I - trzy plansze.
[DOUBLEPOST=1464771881,1464771258][/DOUBLEPOST]Oceny tych plansz proszę wstawiać na korzyść Kolegi kamo115 w jego wpisie tutaj: kamo115, Wczoraj o 21:49
Tak będzie uczciwie
Część II - trzy plansze.
[DOUBLEPOST=1464772380][/DOUBLEPOST]Oceny tych plansz proszę wstawiać na korzyść Kolegi kamo115 w jego wpisie tutaj: kamo115, Wczoraj o 21:49
Tak będzie uczciwie
Część III - trzy plansze.
[DOUBLEPOST=1464772733][/DOUBLEPOST]Oceny tych plansz proszę wstawiać na korzyść Kolegi kamo115 w jego wpisie tutaj: kamo115, Wczoraj o 21:49
Tak będzie uczciwie
Parowóz czterosiowy, można wybierać pomiędzy G7.1 a G7.2. Parowozy obu tych typów były opancerzane w czasie I wojny światowej. Opancerzenie parowozu ukryło prawie wszystkie szczegóły umożliwiające jednoznaczną identyfikację. Ale jest jeden szczególik na podstawie, którego mogę określić, że jest parowóz pruskiej serii G7.2 czyli nasze Tp2.
Kilka miesięcy temu (nie pamiętam) wygrzebałem na Ebay-u trzy bieżące zdjęcia, których opisy odsyłają miejsce uwiecznionych zdarzeń do Rosji. Jednak nawet ja, mając blade pojęcie o tym temacie, przekonany jestem, że uwieczniony na nich został nasz sprzęt wojskowy. Czy mam rację?
Foto 1 - opis: "Panzerzug Eisenbahn Panzer Dampflok Tender Lokomotive Wrack Osten Russland".
Foto 2 - opis: "tatra-ge_mal8".
Foto 3 - opis: "Wehrmacht Russland Beute Panzerzug Eisenbahn Artillerie".
Pierwsze i trzecie zdjęcie - chyba jeden z najbardziej obfotografowanych polskich pociągów pancernych - poc. panc. Gen.Sosnkowski zbombardowany na stacji Łochów.
Drugie zdjęcie - polska drezyna wyprodukowana w f-mie Tatra przejęta przez wojska niemieckie.
Można rozpoznać tender 16C11 a parowóz ... przypuszczam, że jest to Ti12 czyli austriacka seria 60.
A niezłą podpowiedzią jest opis tego zdjęcia, z którego dowiadujemy się, że zdjęcie zostało zrobione w czasie wojny polsko-ukrańskiej w Mszanie koło Lwowa. Może gdzieś jest inne ujęcie tego parowozu?
Jarząbku, Ty Marzycielu, to jedno się ledwo uratowało z pożogi wojennej. Informacja zawarta na tym zdjęciu nic nie daje, bo brakuje innych, dodatkowych informacji w meldunkach Sztabu WP. Ja przypuszczam, że jest to jednak część pociągu pancernego...