• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie pociagi pancerne w okresie 1918-1921

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.290 2 0
Zawsze się zastanawiałem, jak mogła wyglądać naprawa lub zmiana rozstawu podwozia wagonów pociągów pancernych w Polsce, bo fotografii oczywiście brak. W sieci znalazłem taką fotkę, przedstawiającą takie zdarzenie, ale w przypadku chińskiego pociągu pancernego...

Załączniki

Reakcje
3.609 30 0
Nowy numer miesięcznika "Świat Kolei"10/2024 z drugą częścią historii pociągu pancernego "Generał Dowbor-Muśnicki" z po raz pierwszy w Polsce publikowanymi fotografiami tej jednostki w czasie II wojny https://infotransport.pl/produkt/swiat-kolei-numer-10-2024/
Szanowny Krzysztofie. Napiszę tylko tyle, artykuł świetny, ale Wielki Szacunek za zadedykowanie go ś.p. Januszowi Magnuskiemu. Ujęło mnie to bardzo, tym bardziej, że dziś (a tak się złożyło, że właśnie dziś kupiłem nowy nr ŚK), 6 listopada, przypada 25 rocznica śmierci pana Magnuskiego, powojennego nestora i wręcz pioniera polskiego piśmiennictwa na temat broni pancernej.

I choć współcześnie, wielu wytyka niedoskonałości czy błędy panu Magnuskiemu, zawsze warto zadać sobie pytanie, jak wyglądałaby powojenna literatura o uzbrojeniu Wojska Polskiego i nie tylko, bez jego dorobku, i ile osób, dzięki niemu, zainteresowało się historią wojskowości i militariów w latach młodości (jestem jednym z nich, moją pierwszą, samodzielnie kupioną książką były wydane w 1985 r. "Wozy bojowe LWP 1943-1983", które nadal stoją na półce regału z książkami).

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.290 2 0
Stanisławie1972-bardzo dziękuję za miłe słowa. Należy jednak się trochę cofnąć w czasie, bo najpierw Janusz Magnuski prowadził rubrykę "Sowa odpowiada" w czasopiśmie "Żołnierz Polski", a później to się przełożyło na skromną książeczkę pt. " Prezentuj Broń!" (jak w załączniku)...

Załączniki

Reakcje
3.609 30 0
Należy jednak się trochę cofnąć w czasie, bo najpierw Janusz Magnuski prowadził rubrykę "Sowa odpowiada" w czasopiśmie "Żołnierz Polski", a później to się przełożyło na skromną książeczkę pt. " Prezentuj Broń!" (jak w załączniku)...
Oczywiście, że tak, temu pisałem o panu Januszu Magnuskim jako swego rodzaju nestorze i pionierze polskiego, powojennego piśmiennictwa na temat uzbrojenia, w szczególności broni pancernej. Artykuły w "Żołnierzu Polskim" to jedno, ale wspomnieć choćby zeszyciki z cyklu TBiU (Typy Broni i Uzbrojenia), wydawane już kiedy mnie jeszcze na świecie nie było, a gdzie autorem wielu z nich (w tym nr 1) był właśnie śp. Janusz Magnuski.

O "Wozach bojowych LWP" wspomniałem w kontekście, że, tak jak napisałem, była to pierwsza, samodzielnie kupiona przeze mnie książka (czyli pierwsza w życiu, a miałem wówczas 13 lat), a czasy były zupełnie inne niż dziś. Nie miałem (tak jak większość dzieci dorastających w PRL) kieszonkowego itp., aby np. co miesiąc odłożyć jakąś kwotę. Pieniążki na książkę musiałem zarobić sam, a robiłem to w różny, dziwny sposób (jak na dzisiejsze standardy), np. sprzedałem starszej sąsiadce 12 jaj, "ukradzionych" mamie z lodówki, której wmówiłem, że byłem tak głodny, że zjadłem je wszystkie na raz :LOL:, za drobną odpłatą kopałem "robaki" dla wędkarzy, zbierałem ziemniaki na wykopkach, porzeczki u "badylarza" czy przekopywałem ziemię na działkach sąsiadów i znajomych itp. Nie śmiałem nawet prosić mojej mamy o brakującą kwotę, zważywszy, że i tak była finansowo "obciążona" moimi zainteresowaniami, bo dawała mi co tydzień na czasopisma takie jak, wspomniany już "Żołnierz Polski", ale też "Skrzydlatą Polskę" i raz na miesiąc na "Morze" (to był akurat miesięcznik). Generalnie, wówczas kupowało się o wiele więcej prasy, niekiedy także tej codziennej, czy wybrane numery kolorowych magazynów. Pamiętam, że kupowałem też i czytałem np. "Świat Młodych", "Na przełaj", "Non stop" czy konkretne numery "Nowej Wsi" / "Razem" / "Dziennika Ludowego" itp., te trzy ostatnie tytuły, przede wszystkim dla plakatów zespołów muzycznych jakie tam zamieszczano...

A "Prezentuj Broń" (z 1971, z identyczną okładką jaką zaprezentowałeś) również posiadam. Dostałem je w prezencie na chyba 12 urodziny, co interesujące są na nim pieczątki biblioteczne, co po latach uświadomiło mi, że książeczka ta, nie była raczej kupiona w księgarni, przez co nie wspomnę tutaj o osobie, która dała mi ten prezent :LOL:. Na marginesie śp. Janusz Magnuski jest także autorem (jednym z dwóch, drugim jest pan Adam Werka), kolorowych rysunków uzbrojenia, jakie zamieszczone są w tej książeczce przy ich opisach, natomiast redaktorem merytorycznym jest (tu pewnie nie będzie zaskoczenia u co niektórych) pan Adam Jońca, znany także z niniejszego Forum. Nomen omen, pierwszą książką, samodzielnie kupioną przeze mnie, której autorem jest pan Jońca (gwoli ścisłości współautorem) była pozycja "Wrzesień 1939. Pojazdy Wojska Polskiego" z 1990 r., z m.in. świetnymi (jak zwykle), kolorowymi rysunkami pana Adama, w trzech lub czterech rzutach, wszelkich wrześniowych pojazdów WP, ich oznakowania, mundurów itp. Wspomnieniowo dodam, że na ówcześnie "kultowe" (ale chyba i dziś) "Wojsko Polskie 1939-1945. Barwa i broń" wydane w 1984, a którego współautorem jest również pan Adam Jońca, wówczas (w 1985) nie było mnie już "stać". "Wałkowałem" więc tę pozycję "do bólu", wypożyczając ją ze szkolnej biblioteki i np. przerysowując sobie do zeszytu, rysunki w niej zamieszczone (autorstwa również pana Jońcy). Takie były czasy. Takie były lata 80-te, bez ksera, komputerów, skanerów czy drukarek. Książkę tę kupiłem dopiero po latach, ok. 1996-97, w antykwariacie (i jak pamiętam, i tak trzeba było na nią "polować" :)).

Przepraszam, że odbiegłem od tematu wątku, ale jakoś na wspomnienia mnie "wzięło" (może żyję nadal, minionym właśnie, 1 listopada:niepewny:), tym niemniej, myślę sobie, że za 30 lat, numery Świata Kolei z Twoimi, Szanowny Krzysztofie, artykułami (bo przecież artykuł o p.p. "Generał Dowbor-Muśnicki" nie jest pierwszy, i mam nadzieję, że nie ostatni), również będą poszukiwane przez miłośników uzbrojenia, historii WP czy militariów, tak jak 30-lat temu, były poszukiwane w antykwariatach publikacje autorstwa śp. Janusza Magnuskiego i pana Adama Jońcy, który przecież nadal pisze, rysuje i maluje, ku zadowoleniu wszystkich tych, których zainteresowania historią nie zakończyły się na etapie szkolnym.

Ostatnio edytowane:

601W Eaaos

Nowy użytkownik
Reakcje
32 3 0
No i "wisienka na torcie", którego Autorem jest Pan Adam Jońca...
Dziękujemy. Świetnie, że znalazły się dodatkowe zdjęcia i rysunek z czasopisma. MAm nadzieję, że sa w nim i inne wzmianki o PP.
Ciekawe, że nie zdołano przez rok odtworzyć armat w wagonach opancerzonych. Tak samo jak umiejscowiono drugą armatę na węglarce.

Ostatnio edytowane: