Cytat ze strony:
Na poligonie artyleryjskim w Toruniu. Lata 30-te XX w.
Foto: WLU Wrzesien 1939 Tom 75.
Znam te zdjęcie w szerszym widoku na prawo. Znajduje się na planszy w jednym z pomieszczeń Muzeum Twierdzy Toruń w Toruniu, zlokalizowanym w dawnych Koszarach Bramy Chełmińskiej. Oryginał jest w zasobach Wojskowego Biura Historycznego
https://wbh.wp.mil.pl/pl/. Utrwaliłem je ponad 2 lata temu na fotografii, podczas wakacyjnej wizyty w tym muzeum.
Fot. 1. Dworzec kolejki składów amunicyjnych 'Poligon', ok. 1926 r. (jak w opisie w muzeum). Fotografia zdjęcia, umieszczonego na planszy znajdującej się w Muzeum Twierdzy Toruń.
Na fotografii utrwalono prawdopodobnie drewnianą halę dla wagonów (lub szopę dla ogólnie taboru kolejki). Podług Muzeum datowane jest ono na 1926. Poniżej opisy w j. polskim i zdjęcia z w/w planszy, na którym znajduje się m.in. omawiana fotografia.
Fot. 2. Fragmenty planszy o kolejce poligonowej, wiszącej w Muzeum Twierdzy Toruń (1).
Fot. 3. Fragmenty planszy o kolejce poligonowej, wiszącej w Muzeum Twierdzy Toruń (2).
W związku z omawianym zdjęciem, mam pytanie, czy może ktoś dotarł do oryginału, lub wie gdzie opublikowano je w całości (w o wiele lepszej jakości, niż te, które utrwaliłem na fot. w pomieszczeniu muzealnym, i które umieściłem jako Fot. 1.). Ciekawi mnie to, co dokładnie napisane jest na tablicy wiszącej nad centralną bramą szopy. Fotografie jakie zrobiłem niestety nie dają odpowiedzi na to, co jest w dolnym rzędzie napisu. Zdjęcie jakie zamieścił
Szwed1978 z WLU Wrzesień 1939, Tom 75, jest bardzo dobrej jakości, jest jednak tylko wycinkiem całości. To co udało mi się "wycisnąć" ze "zdjęcia zdjęcia" jakie zrobiłem, widać poniżej.
Fot. 4. Tablica nad środkową bramą szopy. Czy dość chaotyczny napis może oznaczać jej prowizoryczność, może została zamontowana tylko do zdjęcia ???
DWORZEC
KOLEJKI WĄSKOTOR.
MA... ? ? ? ART.
Zapewne dolny wiersz, odnosi się do składnicy uzbrojenia / amunicji artyleryjskiej (?) (ART. = artyleryjski, artylerii itp)
Można też dodać, że utrwalony na omawianej fotografii dworzec kolejki, składów amunicyjnych "Poligon" znajdował się tuż obok Fortu XIII (na północ) blisko poligonu artyleryjskiego, na lewym brzegu Wisły. Obecnie w miejscu tym znajdują się m.in. budynki, nadal stojące na terenie wojskowym.
Fot. 5 - 7. Lokalizacja dworca.
Fragment mapy Twierdzy Toruń z 1910 z Fortem VI Winrich von Kniprode (w II RP Fort XIII Karol Kniaziewicz) oraz dworcem (
Bhf) kolejki poligonowej.
Fragment wielkoskalowej mapy (umieszczonej poziomo, na dużym stole, w jednym z muzealnych pomieszczeń Muzeum Twierdzy Toruń), m.in. sieci kolejki wąskotorowej w II RP (na podkładzie historycznej mapy pruskiej).
Współczesny widok satelitarny na Fort XIII i okolicę (źródło: Google Maps).
https://www.google.pl/maps/@52.98446,18.6150167,1741m/data=!3m1!1e3?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MTAwOS4wIKXMDSoASAFQAw==
Szanowny Krzysztofie, czy może już wiesz, czy cz. 2 Twojego interesującego i wciągającego artykułu o pp „Generał Dowbor-Muśnicki” (cz. 1 nosi tytuł Rosyjskie pociągi pancerne typu „Chunchuz”), jaki ukazał się w ŚK nr 9/2024, zostanie opublikowana od razu, w następnym, październikowym numerze Świata Kolei ?