• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie pociagi pancerne w okresie 1918-1921

Reakcje
3.602 30 0
Cytat ze strony:
Na poligonie artyleryjskim w Toruniu. Lata 30-te XX w.
Foto: WLU Wrzesien 1939 Tom 75.
Znam te zdjęcie w szerszym widoku na prawo. Znajduje się na planszy w jednym z pomieszczeń Muzeum Twierdzy Toruń w Toruniu, zlokalizowanym w dawnych Koszarach Bramy Chełmińskiej. Oryginał jest w zasobach Wojskowego Biura Historycznego https://wbh.wp.mil.pl/pl/. Utrwaliłem je ponad 2 lata temu na fotografii, podczas wakacyjnej wizyty w tym muzeum.

Fot. 1. Dworzec kolejki składów amunicyjnych 'Poligon', ok. 1926 r. (jak w opisie w muzeum). Fotografia zdjęcia, umieszczonego na planszy znajdującej się w Muzeum Twierdzy Toruń.

Dworzec kolejki składów amunicyjnych 'Poligon', ok. 1926 r. Fotografia zdjęcia z planszy zn...jpg

Na fotografii utrwalono prawdopodobnie drewnianą halę dla wagonów (lub szopę dla ogólnie taboru kolejki). Podług Muzeum datowane jest ono na 1926. Poniżej opisy w j. polskim i zdjęcia z w/w planszy, na którym znajduje się m.in. omawiana fotografia.

Fot. 2. Fragmenty planszy o kolejce poligonowej, wiszącej w Muzeum Twierdzy Toruń (1).

Fragment planszy o kolejce poligonowej w Muzeum Twierdzy Toruń (1).jpg

Fot. 3. Fragmenty planszy o kolejce poligonowej, wiszącej w Muzeum Twierdzy Toruń (2).

Fragment planszy o kolejce poligonowej w Muzeum Twierdzy Toruń (2).jpg

W związku z omawianym zdjęciem, mam pytanie, czy może ktoś dotarł do oryginału, lub wie gdzie opublikowano je w całości (w o wiele lepszej jakości, niż te, które utrwaliłem na fot. w pomieszczeniu muzealnym, i które umieściłem jako Fot. 1.). Ciekawi mnie to, co dokładnie napisane jest na tablicy wiszącej nad centralną bramą szopy. Fotografie jakie zrobiłem niestety nie dają odpowiedzi na to, co jest w dolnym rzędzie napisu. Zdjęcie jakie zamieścił Szwed1978 z WLU Wrzesień 1939, Tom 75, jest bardzo dobrej jakości, jest jednak tylko wycinkiem całości. To co udało mi się "wycisnąć" ze "zdjęcia zdjęcia" jakie zrobiłem, widać poniżej.

Fot. 4. Tablica nad środkową bramą szopy. Czy dość chaotyczny napis może oznaczać jej prowizoryczność, może została zamontowana tylko do zdjęcia ???

DWORZEC
KOLEJKI WĄSKOTOR.
MA... ? ? ? ART.

Zapewne dolny wiersz, odnosi się do składnicy uzbrojenia / amunicji artyleryjskiej (?) (ART. = artyleryjski, artylerii itp)

Dworzec kolejki składów amunicyjnych 'Poligon', ok. 1926 r. Fotografia zdjęcia z planszy zn...jpg

Można też dodać, że utrwalony na omawianej fotografii dworzec kolejki, składów amunicyjnych "Poligon" znajdował się tuż obok Fortu XIII (na północ) blisko poligonu artyleryjskiego, na lewym brzegu Wisły. Obecnie w miejscu tym znajdują się m.in. budynki, nadal stojące na terenie wojskowym.

Fot. 5 - 7. Lokalizacja dworca.

Fragment mapy Twierdzy Toruń z 1910 z Fortem VI Winrich von Kniprode (w II RP Fort XIII Karol Kniaziewicz) oraz dworcem (Bhf) kolejki poligonowej.

Fragment mapy Twierdzy Toruń z 1910 z Fortem VI Winrich von Kniprode (w II RP Fort XIII Kniaz...jpg

Fragment wielkoskalowej mapy (umieszczonej poziomo, na dużym stole, w jednym z muzealnych pomieszczeń Muzeum Twierdzy Toruń), m.in. sieci kolejki wąskotorowej w II RP (na podkładzie historycznej mapy pruskiej).

Fragment wielkoskalowej mapy z Muzeum Twierdzy Toruń.jpg

Współczesny widok satelitarny na Fort XIII i okolicę (źródło: Google Maps).
https://www.google.pl/maps/@52.98446,18.6150167,1741m/data=!3m1!1e3?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MTAwOS4wIKXMDSoASAFQAw==

Współczesny widok rejonu Fortu XIII i okolic (Google Maps).jpg

Szanowny Krzysztofie, czy może już wiesz, czy cz. 2 Twojego interesującego i wciągającego artykułu o pp „Generał Dowbor-Muśnicki” (cz. 1 nosi tytuł Rosyjskie pociągi pancerne typu „Chunchuz”), jaki ukazał się w ŚK nr 9/2024, zostanie opublikowana od razu, w następnym, październikowym numerze Świata Kolei ?

Ostatnio edytowane:

601W Eaaos

Nowy użytkownik
Reakcje
27 3 0
Dziękuję. Zwłaszcza za historię o dwóch kolejnych Chunduzach z Odessy. Że też nikt wcześniej nie zwrócił na to uwagi. Niestety, zwłaszcza teraz po zamknięciu się Rosji, nie jest możliwe badanie ich archiwów, i powstają takie zagadki jak krótka udokumentowana historia jednego z tych odeskich. Czy też pytanie o dzieje BP, który stał się "Groźnym". A czy nie powinieneś też napisać o "G. Anienkowie". Wydaje mi się, że bazował konstrukcyjnie na Chunduzach.

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.279 2 0
Na ten temat był ciekawy artykuł w języku rosyjskim. Propozycja napisania artykułu o carskim, szerokotorowym pociągu pancernym "Generał Aninenkow" jest bardzo ciekawa. Tylko problem jest taki, że archiwa rosyjskie są zamknięte a skąd "nabrać fotografie? O pociągach polskich jest jeszcze trochę do napisania np. śląskie poc.panc. Dziękuję i pozdrawiam. Krzysztof..

Załączniki

601W Eaaos

Nowy użytkownik
Reakcje
27 3 0
Na ten temat był ciekawy artykuł w języku rosyjskim. Propozycja napisania artykułu o carskim, szerokotorowym pociągu pancernym "Generał Aninenkow" jest bardzo ciekawa. Tylko problem jest taki, że archiwa rosyjskie są zamknięte a skąd "nabrać fotografie? O pociągach polskich jest jeszcze trochę do napisania np. śląskie poc.panc. Dziękuję i pozdrawiam. Krzysztof..
Nie chodziło mi o cały artykuł, co pewnie było by możliwe. Ale przynajmniej o jego wspomnienie w akapicie czy dwóch, w drugiej części, jeśli oczywiście się da. Historia powstania - np czy mi się dobrze kojarzy, że był to ulepszony Chunduz, historia walk, i dość szybki koniec w RKKA.
Pozdrawiam.