• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Polskie lokomotywy przemysłowe i manewrowe

Speedway

Znany użytkownik
Reakcje
10.434 31 0
Nieczęsto na naszych torach pojawiają się nowe lokomotywy manewrowe. Tym niemniej warto odnotować nadchodzącą premierę w postaci SM60.
Co prawda lokomotywa nie jest polskiej produkcji (jak wskazywałby tytuł niniejszego wątku), aczkolwiek właśnie tutaj postanowiłem o niej poinformować szacowne grono mikoli, z uwagi na fakt, iż zasili tabor naszego narodowego przewoźnika: PKP IC.
Na razie, na Olszynkę Grochowską dotarły 4 sztuki i wszystkie stoją jeszcze "nierozpakowane" w mało atrakcyjnym fotograficznie miejscu.
Stąd, co bardziej wybrednych, zamieszczone przeze mnie zdjęcia mogą wzbudzić politowanie, ale tym razem walory estetyczne postanowiłem odłożyć na dalszy plan. Najgorsze, że nie miałem z kim o nich porozmawiać i zapytać np. kiedy wejdą do służby?, jaki będzie ich ostateczny przydział?, ile ma być docelowo sztuk? itp. Zaczepieni przeze mnie dwaj przygodnie spotkani pracownicy lokomotywowni, wzruszyli tylko ramionami. Bardziej interesowała ich zawartość trzymanych w dłoniach smartfonów. A może szukali kolejnych doniesień o EN57 firmy Robo? Nie wiem.
Ja zapraszam na krótką fotograficzną opowieść o SM60. Jeśli choć kilka egzemplarzy trafi na Olszynkę Grochowską, mogę zapewnić, iż zobaczycie jeszcze ich zdjęcia.
29.10.2022r. Warszawa Olszynka Grochowska.
1.jpg

2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 201 22
Że też nikt nie beknął za to, że po zmodernizowaniu wszystkich 4 sztuk za nie małe pieniądze, nadal nie potrafiono znaleźć sensownego zajęcia na dłużej dla tych maszyn. Tym sposobem modernizacja poszła na marne.

W ogóle szkoda że taki los spotkał te maszyny. Na przykład w Czechach są eksploatowane elektryczne lokomotywy manewrowe, u nas widać się nie da. Czy naprawdę są ku temu poważne powody i to takie aktualne przez wszystkie lata istnienia tych maszyn, czy może górę bierze przyzwyczajenie że jak lokomotywa manewrowa to tylko spalinowa?