Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Pierwsze. Barierki schowane we wnękach na budce, zaokrąglony krawędzie dachu, pudło lokomotywy też jest zaokrąglone. Nie ma charakterystycznego okapu jaki był w drugim wykonaniu.
Pierwsze. Barierki schowane we wnękach na budce, zaokrąglony krawędzie dachu, pudło lokomotywy też jest zaokrąglone. Nie ma charakterystycznego okapu jaki był w drugim wykonaniu.
Teren Huty Katowice. Czerwiec 1977 roku.
Ls800-2362-35 (nr fabr. 9540/1976) w kolorach ochronnych, z zamontowanymi panelami chroniącymi newralgiczne podzespoły lokomotywy przed promieniowaniem termicznym.
Fot. Edward Grochowicz, zbiory Ośrodka Karta sygnatura: OK 1700 0005 0015 038
Tak przystosowane lokomotywy zapychały wagony w rejon wielkiego pieca, gdzie za pomocą kadzi przewożonej suwnicą, wlewano surówkę do form [wlewki] umieszczonych bezpośrednio na tych wagonach.
Huta Batory w Chorzowie. 1993 rok. Manewry lokomotywy SM42-2129-15 (nr fabr. 8395/1972) Zdjęcie wykonał fotograf szwajcarskiej delegacji, która w owym czasie prowadziła rozmowy handlowe z dyrekcją chorzowskiej huty.
Fot. Hans-Peter Bärtchi
17.04.2025r. Wieś Nowe Groszki (woj. mazowieckie, powiat miński). 409Da-138 jako eksponat na prywatnej posesji położonej na terenie kompleksu leśnego. Teren ogrodzony jest siatka drucianą, dodatkowo zasłonięty arkuszami maty osłaniającej. By zrobić poniżej zamieszczone fotki, aparat musiałem trzymać nad głową, na wyciągniętych rękach. Wiem, łatwiej jest poprosić właściciela o możliwość wejścia na jego działkę.
Problem w tym, że nieruchomość wygląda na sporadycznie odwiedzaną, a potencjalnych gości (tych proszonych, jak i nieproszonych) trzymają na dystans tabliczki ostrzegające o zainstalowanym monitoringu, z nazwą lokalnej firmy ochroniarskiej.
Co do samej lokomotywy; na Ilostanie znalazłem informacje, iż sporo lat ze swojej służby przepracowała w Fabryce Urządzeń Dźwigowych w pobliskim Mińsku Mazowieckim.
Na stronie Tramwaji Warszawskich, w artykule: "Perły z lamusa, czyli warszawskie wagony techniczne" jest wzmianka o lokomotywie normalnotorowej użytkowanej na sieci tramwajowej. Ls40 tzw. pierwszego wykonania.
Zdjęcie z tego artykułu. Zobacz załącznik 1113015
Czy ktoś rozpoznaje miejsce?
Przypadek, jak to zwykle w życiu, sprawił, że uwikłałem się w tę historię.
W sklepie, w którym przeważnie robię zakupy, nie było polskiej wody mineralnej. Patrząc na regały, jakie mam jeszcze opcje, padło na Mattoni.
Logo z wielkim orłem kojarzyłem wyłącznie z wielkogabarytowych reklam na Czeskiej autostradzie, ale do wtedy myślałem, że to firma od..Martini(jakoś tak mi się kojarzyło, a nigdy tego wcześniej nie sprawdziłem)
Zaciekawiony historią marki zacząłem przeglądać artykuły w internecie, przeglądać zdjęcia..i w wtedy zobaczyłem JĄ.
Polka w karlovickim zdroju. Kyselka.
Z dostępnych w literaturze informacji wynika, że Fablok w drugiej połowie lat sześćdziesiątych wyeksportował kilka lokomotyw Ls150 do Czechosłowacji.
(takie małe lokomotywy Czesi nazywają; nazywali: "lokotraktor")
We wszystkich dostępnych mi źródłach, mowa jest o pięciu egzemplarzach:
1. Ls150 6856/1965 Cukrovar"Palhanec" - Opava
2. Ls150 7107/1966 Cukrovar"Litovel" - Litovel
3. Ls150 7110/1966 Cukrovar"Hrochův" - Týnec
4. Ls150 7134/1966 Mlyn"Rimavská Sobota" - Rimavská Sobota
5. Ls150 7135/1966 ZZN"Přerov" elewatory zbożowe) - Přerov
Nigdzie nie znalazłem nawet wzmianki o sprzedaży Ls150 do czechosłowackiej kompani mineralnej.
Pisałem do firmy Mattoni. Bez odzewu. Nie dawało mi to jednak spokoju, bo temat uważałem za zbyt ciekawy, żeby go tak uciąć bez odpowiedzi chociażby na podstawowe pytanie: jaki to nr i skąd się tam ta lokomotywa wzięła.(myślałem na początku, że to jakiś podsył, wypożyczenie, wymiana)
W książkach nie było informacji. Pozostał internet. Poskładałem szczątkowe informacje z sieci w jakąś broniącą się całość; pisałem do kilku osób w Czechach. Pomogli.
Nie chcę tu zagłębiać się w historię początków firmy Mattoni, znajdziecie w sieci takie informacje.
Mnie interesował okres po znacjolizowaniu, lata sześćdziesiąte XXw. do końca wykorzystywania na bocznicy "naszej" lokomotywy.
Západočeská Zřídla, N.P. Karlovy Vary Závod Kyselka - rozlewnia wody mineralnej w Kyselce powiat Karlovy Vary.
W tamtym okresie większość produkcji wysyłano transportem kolejowym. Zakład Kyselka miał bocznicę kolejową odchodzącą od stacji Vojkovice nad Ohří, biegnącą malowniczo wzdłuż rzeki Ohře (Ohrza), długości około 9km.
Przybycie do Kyselki lokotraktora Ls150 około 1968 roku, zakończyło okres pary na bocznicy. Parowóz CS 400 używany dotychczas trafił na zasłużoną emeryturę.
To bohaterka tej historyjki. Fablok Ls150 7122/1966.
Pracowała w Kyselce, na przetoku wagonów przy rampie załadunkowej, do 1983 roku, kiedy to zastąpiono ją lokomotywą ČKD serii 725 (T444).
Na drugim zdjęciu (początek lat 70.) Ls150 rusza spod rampy załadunkowej z dwoma wagonami: wagonem chłodnią (Dessau 5163xx) La i wagonem chłodnią L.
Kilka zdjęć pokazuje również, że wykorzystywana była do obsługi wagonów z szutrem w trakcie modernizacji bocznicy w latach 70.
Wszystkie zdjęcia na terenie Zakładu Kyselka w latach 60.-80. wykonywał fotograf zakładowy inż. Antonín Kučaba i jego żona Julie Kučabová.
1983 to ostatni rok pełnoetatowego użytkowania lokomotywy Ls150 na bocznicy.
Był tam też tor wąski 600mm, obsugiwany lokomotywą BN 15R.
Około roku 1986 wymieniono w lokotraktorze silnik (zdefektowany oryginalny silnik Wola wymieniono na inny silnik pozyskany z samochodu ciężarowego)
Ostatnie wzmianki o fizycznym istnieniu lokomotywy są z końca 1989 roku, poparte fotografią pana Pavla Polaka.
Podsumuję. Moja teza:
Fablok wyeksportował do Czechosłowacji sześć lokomotyw Ls150.
6. Ls150 7122/1966 Západočeská Zřídla, N.P. Karlovy Vary Závod Kyselka- Kyselka
Břeclavský cukrovar na pewno do roku 1993 miał lokomotywę T334 z roku 1972. UIC 710.450-8. Chrzanowskie Ls150 w czechosłowackim przemyśle miały UIC rozpoczynający się od 706.xxx-x.
Břeclavský cukrovar na pewno do roku 1993 miał lokomotywę T334 z roku 1972. UIC 710.450-8. Chrzanowskie Ls150 w czechosłowackim przemyśle miały UIC rozpoczynający się od 706.xxx-x.
Ls150 wchodziły ztcp w ten sam zakres serii 706.40X-X, a 409Da 706.45X-X. A info o Ls150/409Da w Brzeclawi mam od kolegi miłośnika koleii, który mieszka tam dobre 50 lat
Ls150 wchodziły ztcp w ten sam zakres serii 706.40X-X, a 409Da 706.45X-X. A info o Ls150/409Da w Brzeclawi mam od kolegi miłośnika koleii, który mieszka tam dobre 50 lat
Lokomotywa T334.0950 (710.450-8) z Cukrowni Brzecław. Oczywiście, zgadza się z tym zakresem serii dla Ls150 był 706.40x-x dla 409Da 706.45x-x. Natrafiłem jeszcze na informacje o Ls150 6896/1965 z Cukrowni Dymokury. Miała rzekomo w latach 70. na remont trafić do Polski i już nie wróciła.. jakieś tam zdjęcie niby jest tego egzemplarza. Ale to niepotwierdzona informacja. Zasłyszana..
Lokomotywa T334.0950 (710.450-8) z Cukrowni Brzecław. Oczywiście, zgadza się z tym zakresem serii dla Ls150 był 706.40x-x dla 409Da 706.45x-x. Natrafiłem jeszcze na informacje o Ls150 6896/1965 z Cukrowni Dymokury. Miała rzekomo w latach 70. na remont trafić do Polski i już nie wróciła.. jakieś tam zdjęcie niby jest tego egzemplarza. Ale to niepotwierdzona informacja. Zasłyszana..