• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Polskie latarnie polskich producentów - przegląd

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
ps.z całym szacunkiem dla OMKIA,piękne i precyzyjne wyroby, marzenie, musze je mieć , ale do rzeczy, czy nie maja rzeczy delikatnie zbliżonych do Kluby?
Odbiegamy od tematu który dotyczy podszywania się pod firmę i posługiwanie się jej nazwą w celu osiągnięcia jakiś tam korzyści materialnych.

Pozwolę sobie celem wyjaśnienia jeszcze po brylować w kwestii podobieństwa. Jeśli zahaczyliśmy o Klubę i OMKIA. Na pierwszy rzut oka jest podobieństwo,
po bliższych oględzinach ( czyli macaniu i kontakcie wzrokowym) widać bardzo dużą różnicę. Nie chodzi tu o materiał, malowanie, ale szczegóły techniczne
które powalają w wykonaniu OMKIA . Przykład najbardziej znany to oprawa trapezowa i słup betonowy. Wykonane dokładnie według rysunków technicznych
udostępnionych OMKIA z archiwów producentów. I nie można tu żadnej z firm zarzuć że wchodzą sobie w paradę. Ponieważ każda z nich pomimo pozornego
podobieństwa tak naprawdę wykonuje inny produkt. Wracając do meritum sprawy ani OMKIA ani Kluba nie mogą się na przykład zamienić między sobą
lampami i podawać za swoje. Każda z lamp jest charakterystyczna dla danego producenta. Inaczej się ma sprawa z Panem który coś tam sklecił i korzystając
z podobieństwa wzoru ( skopiowanego) nazwy istniejącej firmy uskutecznia handel obwoźny. Taka forma jest karalna, a przecież jest proste rozwiązanie o
którym wspomniał FENIX. Jeśli omawiany Pan ma zdolności manualne i czuje się na siłach wykonywać ręcznie lampy jak to robi OMKIA. Wystarczy zarejestrować
firmę pod jakąś tam nazwą, płacić co miesiąc ZUS, załatwić plany, rysunki techniczne lub samemu pomierzyć to i owo zaczynając w ten sposób działalność na
zdrowych zasadach konkurencji. Wygląda to inaczej niż kradzież wzoru czy nazwy firmy.

patryk70

Aktywny użytkownik
Reakcje
119 0 0
AKURAT JEBNĄŁEŚ KULĄ W PŁOT,
ponad 20 lat siedziałem jako własciciel sieci sklepów detalicznych, albo przyjeżdżali dostawcy ciężarówkami ,gdzie sample trzeba było osobiście obejrzeć przed zakupem , albo samemu się jeździło po hurtowniach całego świata. Były przypadki , gdzie zakupiono drogą mailową towar ,ale to zazwyczaj kończyło się rozczarowaniem.
Szczególnie dziś , gdzie jak nie masz własnego oka przy chinolu (brakarza) to zapomnij o jakości.
Cóż, ty wiesz swoje ja wiem swoje. Obydwaj mamy prawo do swojego zdania i bronienia racji. Ale jak wspomniałeś, miałeś do czynienia ze sklepami detalicznymi nie modelarskimi. To jest ogromna różnica. Mam kilku zaprzyjaźnionych właścicieli sklepów modelarskich stąd wiem jak w tej branży zamawia się towar. Tak więc co byś nie pisał nie będzie zgodne z faktycznym stanem rzeczy. Nadal Piko, Schlesienmodell, Brawa, Kluba itp., itd. nie przyjedzie do sklepikarza oferować swoich produktów. ;)

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Skoro twierdzisz, że gości podobny i tylko podobny do J.W to tego drugiego rozumiem znasz osobiście?
Tak poznaliśmy się na Trybunałach. Co prawda wszystko odbyło się szybko, szybko. Ponieważ pan J. jako jeden ze współorganizatorów miał mało czasu,
ale twarz i ogólną posturę zapamiętałem. Stąd moje porównanie o podobieństwie do napotkanego w Poznaniu gościa podającego się za OMKIA.

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
Cóż, ty wiesz swoje ja wiem swoje. Obydwaj mamy prawo do swojego zdania i bronienia racji. Ale jak wspomniałeś, miałeś do czynienia ze sklepami detalicznymi nie modelarskimi. To jest ogromna różnica. Mam kilku zaprzyjaźnionych właścicieli sklepów modelarskich stąd wiem jak w tej branży zamawia się towar. Tak więc co byś nie pisał nie będzie zgodne z faktycznym stanem rzeczy. Nadal Piko, Schlesienmodell, Brawa, Kluba itp., itd. nie przyjedzie do sklepikarza oferować swoich produktów. ;)
w sytuacjach PIKO,ROCO,....etc to zwykle jeździ się na targi międzynarodowe podpatrzyć za co będą chcieli monetę ,a i tak przychodzi nie rzadko coś co się zwraca do producenta z wielki hukiem ............. tylko przewoźnik się z tego cieszy.

enek

Użytkownik
Reakcje
89 3 4
Z zapowiadanych nowości polskiego rynku oświetlenia makiet prezentuję prototypy lamp
firmy OMKIA, które zapewne niedługo pojawią się w sprzedaży. Prezentacja odbyła się
na Trybunałach Modelarstwa w Piotrkowie Trybunalskim, gdzie wykonałem poniższe fotki.
Miłym akcentem jest pojawienie się w końcu współczesnej oprawy SL-100 PKP. Trzymam
kciuki o jak najszybsze wprowadzenie na rynek. :)

Sl2.jpg Sl.jpg
ŻN.jpg SD.jpg
M.jpg Ma.jpg

Ostatnio edytowane:

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
305 35 1

patryk70

Aktywny użytkownik
Reakcje
119 0 0
Po rozmowie z p. Sylwestrem ( OMKIA) na Trybunałach wiem, że oprawa ma się pojawić w przyszłym roku.
I czy można kupić taka oprawę wprawdzie poniemiecka,
ale używana na ziemiach odzyskanych:
http://dolny-slask.org.pl/869488,foto.html?idEntity=508833 ?
Z kolei ta oprawa pokaże na Amerykańcu. Akurat tak się składa że ten typ oprawy stosowali nie tylko Niemcy.
Prototyp lampy masz na fotkach zrobionych przez Enka.

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
Panowie i Panie ,
Czy w świecie modelarstwa kolejowego , a tym bardziej w temacie latarni na makiecie , nie brakuje jakiegoś typu latarni,
chodzi mnie o taki rodzaj (typ) latarni ulicznych ,czy parkowych , czy inszego przeznaczenia ,
których to nie można wykonać z blach fototrawionych , kartonu lasercut, czy z żywicy nie wspominam bo za łamliwa ?

Oczywiście pytam o latarnie i nie tylko ,które to byście szanowna twórcza publiko zainstalowali na swoich makietach.Także pomysły innych drobiazgów ,które z mosiądzu były by idealne. Np.narożniki-odboje wjazdowe bramne , etc.

DLA PRZYKŁADU PARĘ TYPÓW ,,KLOSZE I COKOŁY LANE Z MOSIĄDZU ,PION Z RURKI

Wszelkie opinie będą mile widziane, a genialne pomysły wynagrodzone.

Załączniki